vijesti

prethodna stranica...

Sarajevo, 23. 12. 2005.

TOPIĆEVA BOŽIĆNA ČESTITKA

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je čestitku svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti  povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

U ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak i u svoje osobno ime svim katolicima, napose Napretkovcima, želim  Čestit  Božić. 

Ovaj blagdan Kristovoga rođenja, blagdan mira, provedite u veselju i obiteljskom zajedništvu. To je blagdan ljubavi Boga prema čovjeku i  čovjeka prema svom bližnjem. Vjerujem kako će i Isusovo rođenje roditi u nama još više nade u bolji i ljepši svijet.

Svim građanima želim svako dobro u novoj 2006. godini.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 23. 12. 2005.

U SARAJEVU ODRŽAN NAPRETKOV BOŽIĆNI KONCERT

Sinoć se u Narodnom pozorištu u Sarajevu tražilo mjesto više na tradicionalnom Napretkovom božićnom koncertu, kojeg su  organizirali Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Sarajevska filharmonija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta  Kantona Sarajevo.

statut  
povijest  
svi predsjednici  
 
podruznice  
organizacije i udruge  
fond za stipendiranje  
foto  
vas glas  
kontakti  
   

Ovogodišnji je koncert doista bio na zavidnoj razini i po kvaliteti izvedbe, ali i po samoj atmosferi kojom je bila ispunjena prepuna  svečana dvorana. Teško bi bilo izdvojiti zvijezdu večeri, jer su svi izvođači nakon svake pjesme i odsvirane melodije nagrađeni  gromoglasnim pljeskom.

Koncert je počeo Uvertirom iz Mozartove opere „Figarov pir“ u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije, a pod ravnanjem maestra Julija  Marića koji je ravnao cijelim koncertom i još jedanput potvrdio kako je iznimno kvalitetan dirigent, ali i aranžer glazbe.

Operna diva Ana Babić zablistala je na pozornici otpjevavši ariju „O mio babino“ iz Puccinijeve opere „Gianni Schicchi“ i  tradicionalnu božićnu pjesmu „Radujte se narodi“.

Još je jedna rođena Sarajka, koja živi i radi u Zagrebu, nastupila na koncertu, Arijana Marić Gigliani, koja je otpjevala ariju Desdemone  iz Verdijeve opere „Otello“ i božićnu pjesmu „U sve vrijeme godišta“.

Publiku je posebno oduševio nastup mlade Jane Šoljak, učenice osmogodišnje škole iz Vareša, koja je svojim dječjim, ali iznimnim  glasom, otpjevala božićne pjesme „Klanjam Ti se Kraljiću“ i „O Djetešce“.

Prva violina Sarajevske filharmonije Dževad Šabanagić odsvirao je Massnetove „Meditacije za violinu i orkestar“, a potom je na  pozornicu došao mladi i iznimno kvalitetan bas, Berislav Puškarić. Pored arije „Figara“ iz opere „Figarov pir“, otpjevao je i pjesme  „Adeste Fidelis – Pristupite Vjerni“ i „Veselje ti navješćujem“.

Da uspješni diplomati imaju i drugih talenata i znanja potvrdio je na koncertu zamjenik visokog predstavnika Martin Ney koji je na  flauti izveo Mozartov „Koncert za flautu i orkestar, D – Dur. I. stav“.

Na koncu su svi izvođači zajednički nastupili otpjevavši svjetski poznatu Gruberovu „Tihu noć“.

A kakav bi koncert bio bez „Zvončići“ tijekom čije se izvedbe uključila i publika pljeskajući u ritmu melodije.

Na koncertu su nazočili predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović sa suprugom, član Predsjedništva BiH  Sulejman Tihić, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije Mato Zovkić, zamjenik  predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž sa suprugom, gradonačelnica Sarajeva Semiha  Borovac, kao domaćin prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Napretka i mnogi drugi dužnosnici sa svih razina vlasti, predstavnici  kulturnih institucija i vjerskih zajednica.

Medijski je pokrovitelj koncerta bila Federalna televizija koja je koncert u cijelosti snimila i emitirat će ga u svom programu u vrijeme  božićnih blagdana.

 

*    *     *    *

 

Tuzla, 10. 12. 2005.

u tuzli simpozij prigodom 100 godina rada napretka

Prigodom obilježavanja 100 godina od osnutka i 15 godina od obnove rada HKD Napredak – podružnica Tuzla, 9. i 10. prosinca  2005 održan je međunarodni simpozij na temu „Stoljeće napretka u Tuzli“ u amfiteatru Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“.  Na  otvorenju simpozija sudionike je pozdravio dr. Miroslav Petrović predsjednik Podružnice Napretka Tuzla, koji je više govorio  o  rezultatima rada tuzlanskog Napretka u posljednjih 15 godina. Svoje radove je izložio je dvadeset i jedan predavač, a sva  predavanja će biti objavljena u zborniku.

 

Ovom su prigodom premijer Tuzlanskog Kantona Bajazit Jašarević i ministar pravosuđa Rado Pejić primili izaslanstvo HKD  Napredak prof. dr. Franju Topića, predsjednik Središnjice Napretka Sarajevo, dr. Miroslava Petrovića, predsjednika Podružnice  Napretka Tuzla i profesora Univerziteta u Tuzli, fra Zdravko Anđić gvardijan samostana u Tuzli. Izaslanstvo Napretka je primio i  generalni konzul Republike Hrvatske Josip Juras.

 

U petak u 19.00 sati u ateljeu Ismeta Mujezinovića otvorena je i izložba „Napretkovi velikani.“ Izložbu je otvorio Ćazim Sarajlić,  direktor međunarodne galerije portreta, koji je predstavio život i djela akademskih slikara Napretkovih stipendista Christiana  Krekovića, Ismeta Mujezinovića i Franje Lederera.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 7. 12.  2005.

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM NAPRETKOVOGa BOŽIĆNOGa PROGRAMA

U Napretkovom klubu Lira danas je održana konferencija za novinare povodom Napretkovoga božićnog programa. Na konferenciji su  govorili, prof. dr. Franjo Topić, predsjednik Napretka, Miroslav Pandžić, direktor 13. SAŠK Napretkovoga međunarodnoga božićnoga  malonogometnoga turnira – Sarajevo 2005., Željko Galić, tajnik Šahovskoga kluba Napredak i organizator 14. Napretkovoga  međunarodnoga božićnoga turnira u šahu i Stijepo Gavrić, predsjednik Udruge umjetnika ilikovne umjetnosti i dizajna HKD Napredak  i organizator 11. Likovnih Annalea.

„Kao i svake godine i ovogodišnji je Napretkov božićni program bogat i raznovrstan. Iako je program vezan za katolički blagdan Božić,  u njemu sudjeluju svi, čime pokazujemo kako se može zajednički raditi i surađivati“, rekao je Topić i dodao da Napredak i  ovogodišnjim  programom želi razveseliti sve ljude dobre volje u vrijeme blagdana.

O nogometnome turniru više je govorio Miroslav Pandžić. Kazao je kako na ovogodišnjem turniru, čiji je predsjednik Organizacijskog  odbora predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović, sudjeluju ekipe iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske: NK Dinamo  iz Zagreba, FK Sarajevo i FK Željezničar iz Sarajeva, HŠK Široki Brijeg iz Širokog Brijega, FK Slavija iz Istočnoga Sarajeva i NK MIS  Kreševo iz Kreševa kao i domačin SAŠK Napredak iz Sarajeva. Turnir počinje u petak 9. prosinca u gradskoj dvorani Mirza Delibašić u  Sarajevu, a službeno je otvaranje u 15.00 sati. Finalna je utakmica u subotu, 10. prosinca u 17.20 sati. Svečano otvaranje kao i finalnu  utakmicu izravno će prenositi i medijski pokrovitelj turnira Fadaralna televizija. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni dvorane po cijeni  od 5 maraka po danu“, kazao je Pandžić.

„Šahovski će turnir biti održan u nedjelju 18. prosinca 2005. s početkom u 12.00 sati u Napretkovom klubu Lira. Na turniru će  sudjelovati 50 šahista, a njih 10 je iz inozemstva. Natjecanje će se igrati po švicarskom sustavu od devet kola, s tempom igre po 10  minuta po igraču za partiju. Osigurani su pehari za pobjednike, kao i nagrade za 10 najbolje plasiranih igrača“, kazao je Željko Galić.

Stijepo Gavrić je kazao kako će i ovogodišnji Likovni Annale biti održani u Collegiumu Artisticumu, a svečano je otvaranje u utorak, 22.  prosinca 2005. s početkom u 19.00 sati. „Na Annalima će kao i svake godine biti izloženo sedamdesetak umjetničkih radova Udruge  umjetnika likovne umjetnosti i dizajna HKD Napredak, a među njima ima i poznatih imena, ali i amatera što starije što mlađe  generacije“, kazao je Gavrić.

O Napretkovom Božićnom koncertu govorio je Vanja Gavran, koordinator za medije i izdavaštvo pri Napretku koji je i zadužen za  organizaciju ovoga koncerta. „Božićni koncert, koji i ove godine organiziramo u suradnji sa Sarajevskom filharmonijom bit će održan u  Narodnom pozorištu u Sarajevu u četvrtak, 22. prosinca s početkom u 20.00 sati. I ovogodišnji će koncert biti kombinacija skladbi  domaćih i stranih autora i tradicionalnih božićnih pjesama. Pod ravnanjem maestra Julia Marića nastupit će Ana Babić, sopran, Jana  Šoljan, vikal, Berislav Puškarić, bas, Krunoslav Cigoj, tenor, Dževad Šabanagić, violina i kao zanimljivost, zamjenik visokoga  predstavnika Martin Ney koji će na flauti odsvirati Mozartov koncert za flautu i orkestar, D-dur I stav i naravno orkestar Sarajevske  filharmonije. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta. Koncert će snimati Federalna televizija i emitirati ga u vrijeme Božića“,  kazao je Gavran.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 1.12.2005.

u sarajevu održan humanitarni koncert za djecu dječjeg doma egipat

Sinoć je u prepunoj Svečanoj dvorani Doma vojske Federacije BiH održan humanitarni koncert za djecu Stadlerovog dječjeg doma Egipat iz Sarajeva Pruži mi ruku, koji se održao u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i doma Egipat, a pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ive Mire Jovića.

Na koncertu, kojeg je vido don Anto Ledić, sudjelovali su Sanja Volić, Aida Čorbadžić Valka, Vedrana Šimić, Krunoslav Cigoj, uz klavirsku pratnju Darjane Blaće i Armena Škobalja, a kao poseban gost nastupio je i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo. Izvedba je bila na razini, a pjevale su se pjesme i arije stranih i domaćih skladatelja.

Posebno je bilo simpatično što su najmlađi udomljenici doma izveli na pozornicu sudionike, a na koncu koncerta su uručili i cvijeće svim sudionicima te pozdravili goste.

Na početku koncerta nazočnima se obratila i provincijalna poglavarica Sestara Služavki Maloga Isusa časna majka Marina Piljić koja je više riječi rekla o domu i zahvalila svima koji su do sada pomogli ovom domu, kao i onima koji će pomagati u budućem razdoblju.

Ulaz na koncert je bio slobodan, a svi koji su željeli mogli su svoj prilog staviti u kuvertu i košaricu.

Nakon koncerta održana je i prodajna izložba radova: slika, svijeća, božićnih aranžmana, poklon paketića i drugih prigodnih poklona, a i prihod od izložbe namijenjen je domu.

 

*    *     *    *

 

Lukavac, 30. 11. 2005.

U LUKAVCU PROMOVIRANA KNJIGA FRANJE TOPIĆA SVJEDOK NADE

U organizaciji Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak – Podružnica Lukavac sinoć je u prepunoj knjižnici Doma kulture u  Lukavcu promovirana knjiga prof. dr. Franje Topića Svjedok nade - Kronopis. Knjigu su promovirali Gradmir Gojer, Radovan  Marušič i naravno sam autor.

Gojer se u svom izlaganju više osvrnuo na ulogu Napretka i prof. Topića koja nije ograničena samo na Bosnu i Hercegovinu već i  puno šire. Kazao je kako je Napredak posebnu ulogu imao tijekom posljednjega rata u Bosni i Hercegovini i što se tiče kulturnoga  života, napose u opkoljenom Sarajevu, ali i kada se govori o njegovoj humanitarnoj ulozi. „Napredak je tijekom rata prvi otpočeo  duhovni otpor agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo, jer je već u ljeto 1992. organizirao koncert“, rekao je Gojer.

Radovan Marušić se pak osvrnuo na neke zanimljive podatke iz knjige navedevši brojke koje same govore o ovoj knjizi, ali i Topiću  i  Napretku. „Sama činjenica da je Franjo Topić tijekom rada u osam godina predsjedavanja Središnjom upravom Napretka prešao  više od 300 000 kilometara, što je isto kao tri puta obići zemljinu kuglu, posjetio 20 zemalja, 173 grada, susreo se s više od 1500  osoba, govori o čudesnoj funkciji ovoga neobičnog čovjeka i kozmopolitskoga Napretka“, kazao je Marušić.

Na koncu se nazočnima obratio i predsjednik Napretka i autor knjige prof. dr. Franjo Topić koji je svoju pozornost usmjerio na  rezultate rada Napretka, kako Središnjice tako i svih podružnica, u posljednjih 15 godina otkako je Napredak obnovio svoj rad.

Na promociji su nazočile mnoge osobe iz političkoga, kulturnoga i vjerskoga života Lukavca i Tuzlanskog kantona, a među njima i  generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Josip Juras, predsjednik Općinskog vijeća Lukavca Suljo Suljević i mnogi drugi.

Na kocu treba reći kako je upravo u tisku nova knjiga prof. Topića koja je zbroj njegovih kolumni objavljenih u nekolicini dnevnih i  tjednih novina u Bosni i Hercegovini. Knjiga će izaći u nakladi Napretka do konca ove godine.

 

*    *     *    *

 

Graz, 29. 11. 2005.

obljetnica napretka u grazu

U prepunoj gradskoj dvorani s oko 500 sudionika obilježena je peta obljetnica od osnutka Podružnice HKD Napredak u Grazu. Gosp.  Zdravko Marković, predsjednik Napretka Graz, otvorio je program proslave, a petu su obljetnicu Napretku Graz čestitali Predsjednik  Središnjice HKD Napredak dr. Franjo Topić, bivša predsjednica Štajarske Waltraud Klasnic, počasni konzul Republike Hrvatske  Nikolaus Herman, župnik hrvatske misije Graz fra Sebastian Golemić i predsjednik HKD Napredak Beč, prof Filip Zloušić.

U zabavnom dijelu programa prisutne su uveseljavali tamburaški sastav, folklorna skupina i plesna grupa HKD Napredaka Graz,  HKUD Posavsko kolo i Orljava bend.

Podružnica HKD Napredak u Grazu je jedna od najmlađih ali ujedno i jedna od najaktivnijih podružnica koja je u kratkom  vremenskom razdoblju uspjela okupiti i angažirati naše iseljenike svih generacija.

*    *     *    *

 

Beč, 26. 11. 2005.

OBILJEŽENA 10. OBLJETNICA NAPRETKOVE PODRUŽNICE U BEČU 

Dana, 25. studenog 2005. u prostorijama Theresianische Akademie održana je svečana akademija povodom 10. obljetnica  postojanja Podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Beču. Dvjestotinjak okupljenih Napretkovaca i prijatelja  Napretka  pozdravio je prof. Filip Zloušić, predsjednik bečke podružnice. U svom je govoru podcrtao na aktivnosti i rezultate rada  ove podružnice naglasivši  kako je Napretkova podružnica u Beču spona između Hrvata u Austriji i BiH i Hrvatskoj. Tako je ova  podružnica podijelila 90 stipendija studentima u BiH i Hrvatskoj, te primila do sada 170 studenata na ljetni tečaj njemačkog jezika,  koju svake godine tri tjedna pohađa 25 Napretkovih stipendista. Osim podrške studentima u domovini, Napredak - Beč okuplja  naše iseljenike u svojim aktivnostima.

 

Nazočne su pozdravili i mr. Darija Krstičević, veleposlanica BiH u Austriji, dr. Johannes Eigner, izaslanik Ministarstva vanjskih  poslova Republike Austrije, Iva Hraste-Sočo, savjetnica za kulturu u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji, dr. Haydar  Sari,  izaslanik Gradskog poglavarstva Beč, dr. Gerhart Glinzerer, direktor HERZ Armaturen i dr. Miroslav Petrović, predsjednik  Podružnice Napretka u Tuzli.

Prigodna predavanja održali su predsjednik Središnje uprave Napretka prof. dr. Franjo Topić s temom Uvijek u službi čovjeka i  počasni predsjednik Podružnice Beč dr. emer. Radoslav Katičić s temom HKD Napredak u inozemstvu.

 

Osim Podružnice u Beču Napredak u Austriji ima svoje podružnice u Grazu, koja ove godine slavi petu godišnjicu postojanja, i  podružnici u Linzu koja je osnovana 2003.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 22. 11. 2005.

U SARAJEVU OTKRIVEN SPOMENIK pjesniku iliji ladinu

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak danas je u Sarajevu otkriven nadgrobni spomenik velikom pjesniku Iliji Ladinu. Spomenik je blagoslovio župnik Župe Svetog Josipa u Sarajevu velečasni Luka Brković. Ladinove pjesme pročitao je književnik Dragan Marijanović, a tom je prigodom pročitao i pjesmu koju je Marijanović posvetio ovom velikom bosanskohercegovačkom pjesniku. U ime Društva pisaca Bosne i Hercegovine na Ladinov grob cvijeće je položio Muhamed Ćurovac, glavni tajnik Društva. Na otkrivanju spomenika nazočili su i kantonalni ministar kulture i sporta Ivica Šarić, ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović koji se također obratio nazočnima, zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić, predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić, članovi Napretkove uprave i mnogi drugi. Idejno rješenje spomenika izradio je akademski kipar Stijepo Gavrić, a spomenik je napravilo Kantonalno Javno komunalno poduzeće Pokop.

Spomenik su podigli HKD Napredak, Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i KJKP Pokop.

Ilija Ladin rođen je u selu Stratinska kod Banja Luke 19.7.1929. Osnovnu je školu pohađao u Delibašinom Selu kod Banja Luke, gimnaziju u Travniku, Zagrebu i Banja Luci, a francuski jezik i književnost i latinski jezik s književnošću diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao nastavnik radio je u više mjesta diljem Bosne i Hercegovine. Njegove su pjesme prevođene na više stranih jezika i zastupljen je u brojnim antologijama i pregledima poezije. Umro je 23. 10. 2001.

Izdao je nekoliko zbirki poezije: Prije tebe ničega, Od neba naovamo, Pjesme o kolibi, Pjesme o pticama, Pjesme, Izabrane pjesme, Patnja je počela, Takav sam vam večeras, Gospodin Mo, Muzama se ispričavam.

 

*    *     *    *

 

Varaždin, 20.11.2005.

Izložba slika FRA PETRA PERICE VIDIĆA

HKD Napredak nastavlja istim, a ako bude moguće još boljim stopama, prema uspjesima rada i svrsi svoga postojanja. Nakon pripremanja i ostvarenja izložbe umjetnika Virgilija Nevjestića Virgila (umjetnik živi i radi u Parizu 30 godina), Oštećeni i srušeni sakralni spomenici – Nadbiskupije Vrhbosanske (autora Dragana Resnera), Umjetnici Srednje Bosne, ove godine planiramo pripremiti izložbu jednoga od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u Bosni Hercegovini novoga doba fra Perice Pere Vidića. Autor je učenik Gabrijela Jurkića, Stane Kregara kao i umjetnika Zagreba, Ljubljane, Beča… Izložbu  će biti otvorena  25.studenog 2005 u 19 ura do 11. prosinca  2005.god  u Galerija LUV Varaždin - Kukuljevića br.21

Fra. Petar Perica Vidić je član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, živi  i radi  u Sarajevu. Član je HKD Napredak Sarajevo. Član je Akademije znanosti i umjetnosti u Sarajevu. Slikar, franjevac o čijem rad su snimane TV emisije, radio emisije i izašla monografija. Izlagao je  u Sarajevu, Visokom, Zagrebu, Beču, Grazu, Parizu, Osijeku, Tuzli, Zenici, Budimpešti, Bjelovaru, Podgorici, Međugorju, Jajcu, Mostaru, Bihaću, Kreševu …

Izložba je prodajnog karaktera i namijenjena je za školovanje siromašne djece.

Na izložbi će govoriti: Ernest Fišer predsjednik MH Varaždin, Dražen Pavlović, akademski slikar, prof. dr. fra Luka Markešić i Ivan Bošnjak, prof. predsjednik HKD Napredak Varaždin

 

*    *     *    *

 

Zenica, 20. 11. 2005.

STOLJETNICA NAPRETKA U ZENICI

Povodom obilježavanja stogodišnjice od osnutka Podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zenici, 19. studenog 2005. u prostorijama je Napretkovog hrvatskog doma „Kralj Tomislav“ otvorena izložba „100 godina kroz arhivska dokumenta Podružnice Zenica.“

Izložbu je otvorio gosp. Žarko Mijatović, predsjednik podružnice Napretka u Zenici. Tom je prigodom prof. Matko Kovačević održao i kratko predavanje u kojem je istaknuo da je period od 1918. do 1949. godine razdoblje Napretkova najsnažnijeg razvoja. Tako plodan razvoj ostavio je i golemo pisano blago, koje se pažljivo čuva, prvenstveno u Arhivu BiH, ali i izvan njega, u zemlji i inozemstvu.

Nakon otvorenja izložbe uslijedio je okrugli stol s temom „Povodom stoljetnice Napretkove podružnice u Zenici.“ Sudionici su okrugloga stola bili dr. Franjo Topić, dr. Andrija Nikić, dr. Pavo Živković, prof. Matko Kovačević, fra Vandelin Karačić, maestro Emil Jekauc i književnik Radovan Marušić. Teme su izlagača bile: Napredak kroz povijest, Bilino pojilo – tekst zakletve, Napretkovo arhivsko blago – Podružnica Zenica, Likovna umjetnost i suradnja zeničkog Napretka s Galerijom u Širokom Brijegu, Glazbena djelatnost Podružnice Zenica, Novija povijest Podružnice Zenica.

U svom obilježavanju stoljetnice postojanja Podružnica Napretka u Zenici će organizirati još niz događanja do kraja ove godine.

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 20. 11. 2005.

U okviru Napretkovih dana u Zagrebu upriličen hommage A. B. Šimiću „Pjesnici su čuđenje u svijetu“

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u okviru Napretkovih dana u Zagrebu u petak, 18. studenoga u 19,00 sati u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu upriličilo je hommage Antunu Branku Šimiću povodom osamdesete obljetnice njegove smrti i osamdeset i pet godina od izlaska Preobraženja,  jedine Šimićeve zbirke poezije objavljene za njegova života.

 

Književnik Mile Pešorda u uvodnom slovu, propitujući značenje djela A.B. Šimića, istaknuo je da se Šimićeva Preobraženja u suvremenoj književnoj recepciji pojavljuju kao najznačajnije djelo cjelokupne hrvatske književnosti dvadesetoga stoljeća. U daljnjem izlaganju Pešorda je istaknuo kako se unatoč iznimnom značenju koje pripada Preobraženjima ne bi smjela zanemariti Šimićeva poezija nastala prije i poslije navedene zbirke, što je često bio slučaj u tretiranju Šimićeva djela.

 

U daljnjem izlaganju prof. dr. Ivo Pranjković, analizirajući osebujnosti pjesničkih konteksta u kojima se kod Šimića javlja riječ tijelo, ukazao je da je navedena riječ središnja tema cjelokupnog Šimićevog pjesništva, osobito Preobraženja i pjesama koje su pripremane za zbirku Pjesme o tijelu koju je Šimić kanio objaviti ali ga je u tom spriječila bolest i prerana smrt.

               

Slovenska književnica i prevoditeljica Ines Cergol govorila je svoje nove prijevode A.B. Šimića na slovenski jezik.

               

U drugom dijelu ovog, za hrvatsku kulturu važnog događaja, nastupila je Napretkova dramska skupina interpretirajući Šimićeve pjesme u izboru glumca Vinka Kraljevića i uz glazbenu pratnju violinistice Lare Silvestri.

 

S ciljem trajne afirmacije djela A.B. Šimića HKD Napredak je utemeljio književnu tribinu Preobraženja kojom će propitivati hrvatsku pjesničku riječ u europskom kulturnom i duhovnom kontekstu.

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 13. 11. 2005.

U ZAGREBU POČELI NAPRETKOVI DANI

 

U subotu, 12. studenoga 2005. u 18,00 sati u organizaciji HKD Napredak svečano je otvorena izložba Tin u djelima likovnih umjetnika u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine (Ilica 44) u Zagrebu. Otvaranjem izložbe započela je kulturna manifestacija bogatog programa Napretkovi dani u Zagrebu koja će trajati do 26. studenoga 2005.

Izložba Tin u djelima likovnih umjetnika Napretkov je osebujni hommage velikom hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću umrlom 12. studenoga točno prije pola stoljeća. Tin je svojom poezijom ali i izgledom buntovnika poslužio kao inspiracija za petnaest likovnih umjetnika koji su na ovoj izložbi predstavili svoje svoje umjetničko viđenje čuda od Tina.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj posjetitelja kojima se u ime HKD Napredak, Glavna podružnica Zagreb obratio dopredsjednik podružnice akademski kipar Nikola Matijević. Gospodin Matijević je u svom govoru posebno pozdravio otpravnika poslova Veleposlanstva Bosne i Hercegovine gospodina Ðorđa Latinovića i zahvalio Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine na suradnji.

Predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić u svom obraćanju nazočnima istaknuo je uspjehe koje je Napredak ostvaruje u organizaciji i provedbi programa od nacionalnog i kulturološkog interesa posebno ističući važnost Napretka u očuvanju i razvoju hrvatske kulture u Bosni i Hercegovini. Topić je istaknuo i važnost ulaganja u ljude te podsjetio da je Napretkov primarni cilj pomoć mladima u obrazovanju, zbog čega je i utemeljen Napretkov fond za stipendiranje.

O samoj izložbi više je govorio akademski slikar Danijel Žabčić osvrnuvši se na problem i izazov portreta u likovnoj umjetnosti.

Posjetitelje je osobito oduševio recital glumca Gorana Matovića, jednog od najpoznatijih interpreta Tinove poezije i proze.

Izložba je otvorena svakim radnim danom od 14-20 sati i subotom od 10-13 sati do 26. studenoga 2005. nakon čega će biti postavljena u Sisku.

Osim izložbe Tin u djelima likovnih umjetnika  u okviru Napretkovih dana u Zagrebu održat će se niz programa posvećenih Tinu Ujeviću, Antunu Branku Šimiću i Ivi Andriću.

U petak, 18. studenoga u 19 sati u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine bit će upriličen Hommage Antunu Branku Šimiću Pjesnici su čuđenje u svijetu. Uvodne riječi dat će književnik Mile Pešorda i prof. dr. Ivo Pranjković nakon čega će članovi Napretkove dramske skupine interpretirati Šimićevu poeziju. 

U utorak 22. studenoga u 18 sati u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine održat će se  okrugli stol na temu Pjesničko djelo Tina Ujevića uz sudjelovanje eminentnih poznavatelja djela Tina Ujevića.

U četvrtak, 24. studenoga u 20 sati u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija (Kaptol 9) održava se glazbeno-poetski recital Kristalna kocka vedrine na kojem sudjeluju Arsen Dedić, Darko Dodig Paško, Toni Eterović, Hrvoje Hegedušić, Lada Kos, Vinko Kraljević, Lela Margitić, Marko Matičević, Vedran Mlikota i Ivan Ivica Percl.

 

Hermeneutskim skupom Ivo Andrić 30 godišta nakon… koji se održava u subotu 26. studenoga u 9 sati na  Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Ivana Lučića 3) završavaju ovogodišnji Napretkovi dani. Na skupu sudjeluju prof. Muharem Bazdulj, prof. Jadranka Brnčić, prof. dr. Franjo Grčević, prof. dr. Siniša Jelušić, prof. dr. Janneke Kalsbeek, prof. dr. Enver Kazaz, prof. dr. Zvonko Kovač, prof. dr. Zdenko Lešić, prof. dr. Mato Lončar, prof. Ivan Lovrenović, prof. dr. Jasmina Lukić – Visković, prof. dr. Dušan Marinković, prof. dr. Julijana Matanović, prof. dr. Krešimir Nemec, prof. Mile Pešorda, prof. emeritus Kruno Pranjić, prof. dr. Ivo Pranjković, prof. dr. Strahimir Primorac, prof. dr. Dušan Rapo, prof. dr. Ðurđa Strsoglavec, prof. dr. Gojko Tešić, mr. Velimir Visković, prof. dr. Ivo Žanić, prof. Tomislav Žigmanov.

 

*    *     *    *

 

FOND ZA STIPENDIRANJE I POTPORU ÐACIMA I STUDENTIMA

"VLADIMIR PRELOG – IVO ANDRIĆ" RASPISUJE

 

 

N A T J E Č A J

 

za stipendiranje i potporu studentima za školsku 2005./2006. godinu.

 

Pravo na natječaj imaju redoviti studenti, članovi HKD Napredak, s visokim uspjehom ostvarenim u prethodnoj školskoj  godini. Osim uspjeha u školovanju, prema Pravilniku Fonda za stipendiranje posebno se vrednuje  materijalno stanje /socijalni  status/ kandidatâ prijavljenih na natječaj, kao i profil visokoškolske ustanove na koju je kandidat upisan u školskoj 2005./2006.  godini.

Kandidati za natječaj trebaju dostaviti sljedeću dokumentaciju:

 

-          Zamolba s kratkim životopisom;

-          Originalno uvjerenje o upisu u školsku 2005./2006. godinu;

-          Originalnu potvrdu o prijepisu ocjena za školsku 2004./2005. godinu;

-          Fotografiju;

-          Popunjen obrazac Fonda za stipendiranje koji možete dobiti u prostorijama Središnjice HKD Napredak ili na web stranici  Društva www.napredak.com.ba;

 

              Nepotpuno dostavljene prijave ne uzimaju se u razmatranje. Sve dodatne informacije možete dobiti u prostorijama Fonda  za  stipendiranje, tel.: 00387 /33/ 447 223. Nakon potrebitog razmatranja pristiglih aplikacija, Upravni odbor donosi odluku o  broju i strukturi kandidata koji zadovoljavaju uvjete za stipendiju/potporu u školskoj 2005./2006. godini.

Svu navedenu dokumantaciju treba dostaviti najkasnije do 30.11.2005. godine, poštom na adresu:

 

HKD Napredak - Sarajevo

M. Tita 56

71000 Sarajevo

„Za Natječaj Fonda za stipendiranje”

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 11. 11. 2005.

SINOĆ U SARAJEVU PROMOVIRAN ZBORNIK JEZIK I HRID

 

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak sinoć je u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu promoviran zbornik radova članova Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Jezik i hrid, kojeg je priredio Zdravko Kordić, književnik iz Mostara i donedavni predsjednik Društva.

 

Zbornik su predstavili Gradimir Gojer, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Pero Pavlović, predsjednik Matice hrvatske u Neumu, Željko Ivanković, književnik iz Sarajeva i sam priređivač zbornika.

 

Željko Ivanković je kazao kako ovaj zbornik nije samo zbornik već i svojevrsna čitanka u kojoj je zastupljeno 105 književnika, iako nisu svi članovi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, i u kojoj se može naći široki dijapazon književnih oblika. „Ovih 105 autora pokazuje vitalnost jezika na kojem pišu i to je također jedna od vrijednosti knjige. Zato je sama po sebi vrijednost aktualne hrvatske književnosti u Bosni i Hercegovini“, rekao je Ivanković.

 

„Nedvojbeno je ova knjiga dar hrvatskoj književnosti na ovim prostorima. Zbog zastupljenosti gotovo svih relevantnih književnih rodova i autora zbornik je literarni kozmos“, kazao je Gojer dodavši kako danas u Bosni i Hercegovini ovakvi pothvati kao ovaj zbornik nemaju veliku potporu.

 

Pero Pavlović je također rekao kako ovim zbornikom jezik živi svojom puninom života u konstantnoj mijeni. „Sami autori koji su zastupljeni u ovom zborniku čuvari su hrvatskog jezika. Spektar autora kreće od neafirmiranih, čuvenih do slabije čuvenih, profesora do običnih ljudi. No, svi oni čine hrvatski narod i hrvatski jezik“, riječi su Pavlovića.

Na koncu se nazočnima obratio i sam priređivač zbornika Zdravko Kordić kazavši kako ova knjiga nije antologija hrvatske književnosti u BiH već jedan objektivan izbor članova Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i njihovih djela, izuzev tri autora koji nisu članovi Društva, ali su ipak u svom životu imali veze s njim. „Mnogo je hrvatskih pisaca ostalo van ovog zbornika samo zato što nisu članovi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. U njemu ima autora koji su razasuti po svijetu, a kako ih jezik sjedinjuje tako su se i našli u knjizi. Moram dodati kako je zbog raznih razloga, a ponajviše financijskih, izdanje smanjivano nekoliko puta“, zaključio je Kordić.

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 9.11.2005.

POČINJU NAPRETKOVI DANI U ZAGREBU

 

U subotu, 12. studenog 2005. počinje manifestacija Napretkovi dani u Zagrebu. Ovogodišnji Napretkovi dani, koji se i ove godine  održavaju  pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, tematski su određeni Tinom Ujevićem, Antunom  Brankom Šimićem i Ivom Andrićem. Naime, ove godine obilježava se 50 godina od smrti velikana hrvatskog pjesništva Tina  Ujevića, 80 godina smrti pjesnika Antuna Branka Šimića i 30 godina od smrti nobelovca Ive Andrića, inače Naprekovog  stipendista.

Dana 12. studenog u 18.00 sati u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine (Ilica 44) bit će svečano otvaranje izložbe   Tin u djelima likovnih umjetnika. Izložbu je postavio akademski kipar Nikola Matijević, a bit će otvorena do 26. studenoga 2005.

U petak, 18. studenog u 19.00 sati na istom mjestu bit će upriličen Hommage Antunu Branku Šimiću Pjesnici su čuđenje u svijetu    uz 80.-u obljetnicu njegova PREOBRAŽENJA. Uvodne riječi imat će književnik Mile Pešorda te prof. dr. Ivo Pranjković, a Šimićeve  stihove govorit će članovi Napretkove dramske skupine iz Zagreba.

Dana, 22. studenog 2005. u 19.00 sati također u Kulturnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu bit će održan  okrugli stol Pjesničko djelo Tina Ujevića na kojem će sudjelovati književnici i znanstvenici, poznavatelji djela Tina Ujevića.

U četvrtak, 24. studenog 2005. u 20.00 sati u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija bit će upriličen glazbeno-poetski recital   Uglazbljeni TIN na kojem će sudjelovati: Arsen Dedić, Darko Dodig Paško, Toni Eterović, Hrvoje Hegedušić, Lada Kos, Vinko  Kraljević, Lela Margitić, Marko Matičević, Vedran Mlikota i Ivan Ivica Percl.

Ovogodišnji Napretkovi danu u Zagrebu završavaju Međunarodnim skupom Ivo Andrić 30 godišta nakon… koji će biti održan u  subotu, 26. studenog 2005. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s početkom u 9.00 sati. Na skupu će sudjelovati: prof. Muharem  Bazdulj, prof. Jadranka Brnčić, prof. dr. Franjo Grčević, prof. dr. Siniša Jelušić, prof. dr. Janneke Kalsbeek, prof. dr. Enver Kazaz,  prof. dr. Zvonko Kovač, prof. dr. Zdenko Lešić, prof. dr. Mato Lončar, prof. Ivan Lovrenović, prof. dr. Jasmina Lukić – Visković,  prof.  dr. Dušan Marinković, prof. dr. Julijana Matanović, prof. dr. Krešimir Nemec, prof. Mile Pešorda, prof. emeritus Kruno  Pranjić,  prof. dr. Ivo Pranjković, prof. dr. Strahimir Primorac, prof. dr. Dušan Rapo, prof. dr. Ðurđa Strsoglavec, prof. dr. Gojko  Tešić, mr. Velimir Visković,  prof. dr. Ivo Žanić, prof. Tomislav Žigmanov.

               

Napretkove dane financijski su potpomogli: INA d.d. Zagreb, Hrvatska elektroprivreda, Poglavarstvo Grada Zagreba, Zagrebačka  županija, Fina, Robni terminali, Tržnice Zagreb, Auto Emilio, Ugo Podravina, Ivan Parlov, javni bilježnik.

 

*    *     *    *

 

Varaždin, 4.11.2005.

U Varaždinu trbina Što je Hrvatima Bosna i Hercegovina?

 

Dana 10. studenog 2005. s početkom u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Napretkove  podružnice  u Varaždinu bit će održana javna tribina na temu Što je Hrvatima Bosna i Hercegovina.. Na tribini će sudjelovati: Kardinal Vinko Puljić,  nadbiskup vrhbosanski, dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki, dr. Ivo Balukčić, glavni i odgovorni urednik  Katoličkog tjednika iz  Sarajeva, prof. dr. Anđelko Akrap, demograf iz Zagreba, Ivica Relković, kolumnist Katoličkog tjednika i  novinar Radio Marije, Brane  Vrbić, novinar i zamjenik glavnog urednika Katoličkog tjednika, mr. Robert Šreter, ravnatelj Hrvatskog  katoličkog radija i prof. Ivan  Bošnjak, predsjednik HKD Napredak, podružnica Varaždin.

 

Teme o kojima će sudionici govoriti jesu:

 

Dr. F. Komarica, Nepravde ovozemaljskih moćnika prema Katoličkoj Crkvi u Hrvata

prof. dr. Anđelko Akrap: Demografski pogled na hrvatski narod 

dr. Ivo Balukčić: Zašto ovakve Tribine

Mr. R. Šreter: Suradnja Hrvatskog katoličkog radia i Katoličkog tjednika

Brane Vrbić: BiH danas, neke naznake o stanju u BiH

Ivica Relković: Svijesti o zajedništvu u Hrvata

Vinko kardinal Puljić: Naše nade, naše pouzdanje

prof. I. Bošnjak, HKD Napredak i značaj

Prije Tribine u 18 sati Svetu Misu u varaždinskoj  katedrali  predvodit će uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrh bosanski i  predsjednik BK BiH.

Pozivajući Vas, srdačno Vas očekujemo.

 

Predsjednik HKD "Napredak"

                   Podružnica Varaždin

                  Ivan Bošnjak, prof.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 2. 11. 2005.

BAJRAMSKA ČESTITKA

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je čestitku svim muslimanima povodom Bajrama.

 

U ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, u ime svih članova i u svoje osobno ime, svim muslimanima želim svako dobro povodom nastupajućeg Bajrama. Provedite ga u miru, obiteljskom okružju i Božjem blagoslovu.

 

Bajram Šerif Mubarek Olsun.

  

                                                                              Predsjednik

                                                                       Prof. dr. Franjo Topić

 

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 31.10. 2005.

ZAVRŠENO OBILJEŽAVANJE 15. GODIŠNJICE OBNOVE RADA NAPRETKA

                                                                             

Obilježavanje 15. godišnjice obnove rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak završeno je sinoć gala koncertom Napretkovih  stipendista koji je održan u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Na koncertu su nastupili: Vedrana Šimić, Mihaela Soko,   Lara Silvestri Valdevit, Berislav Puškarić, Darjana Blaće i zbor franjevačke mladeži Iuventus Salinarum iz Tuzle. U jednosatnom  programu moglo se uživati u skladbama Bacha, Bizeta, Gotovca, Tijardovića, Schuberta, Verdia i mnogih drugih domaćih i stranih  majstora.

Na koncertu su nazočili i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović, inače pokrovitelj obilježavanja ove  obljetnice,  kao i mnogi drugi dužnosnici sa svih razina vlasti, predstavnici javnih i kulturnih institucija grada Mostara.

Prije koncerta nazočne su prigodnim riječima pozdravili predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić i Ivo Miro Jović koji su podcrtali  značaj Napretka među Hrvatima, ali i među svim dobrim ljudima.

Ova svečanost započeta je u petak i subotu u Neumu u hotelu Sunce gdje se okupilo oko 200 zastupnika, stipendista i gostiju Napretka  iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije.

Održana je redovita 54. skupština Napretka na kojoj su podnesena izvješća o radu Društva u proteklih godinu dana, s posebnim  osvrtom na rad podružnica. Također je podneseno izvješće Središnje uprave, a određene su smjernice za rad u idućem razdoblju. Naglasak u planu rada stavljen je na jačanje podružnica, otvaranje novih podružnica, rad sa stipendistima i iznalaženjem više sredstava  za Fond za stipendiranje Ivo Andrić-Vladimir Prelog.

Profesor Topić je ključne rečenice ove svečanosti uputio mladima. „Dragi mladi, vama se želim posebno obratiti. Ovo smo obilježavanje  obljetnice htjeli posebno posvetiti vama. Napredak je osnovan radi pomaganja mladih ljudi. Želimo da budete što bolje obrazovani i što  bolji ljudi. Želimo da se vi što više uključite u rad Napretka. Nemojte čekati da vas netko zove, nego sami dolazite i uključite se. Nemojte  biti malodušni, nemojte čekati da netko drugi za vas nešto učini. Nije rješenje u kukanju što pokazuje i mali primjer Napretka. Da smo  kukali, ne bismo ništa učinili. Budite kreativni. Budite odgovorni, volite život. Budite domoljubi.

Ima u BiH i Hrvatskoj dovoljno kruha i ruha da dobro živi i puno veći broj stanovnika. Mi vjerujemo u mogućnost života u BiH i  posebno vjerujemo u mogućnost života Hrvata ovdje. Kakve će one biti to zavisi od svih nas, naravno, ne jednako, ali zavisi. Ako svatko  od nas učini svoj dio posla i prema svojim mogućnostima, u ovoj zemlji će za sve biti bolje i ljepše“, kazao je Topić.

Ono što je i bila glavna zadaća ovog okupljanja jeste rad s mladim Napretkovcima. Mladi, njih 110, radili su u radnim grupama upravo  u cilju iznalaženja boljih rješenja za međusobnom suradnjom i povezivanjem. Prije rada u grupama uvodno predavanje na temu Visoko  školstvo u BiH i perspektive mladih u Bosni i Hercegovini održao je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Franjo Ljubić, koji je inače i  dopredsjednik Napretkove Glavne podružnice u Mostaru, a na koncu su doneseni i konkretni zaključci upravo u cilju unaprjeđenja  rada s mladima.

U Neumu je također upriličena i predstava Juda Iskariotski u suradnji Napretkove podružnice u Tuzli i Franjevačkog samostana u Tuzli,  koja je oduševila sve goste i stanovnike Neuma.

 

U nedjelju ujutro sudionici skupa uputili su se u Mostar, gdje je u 11.00 sati u Mostarskoj katedrali slavljena Sveta misa prigodom  obilježavanja 15. godišnjice obnove rada Napretka, a koju je predvodio biskup mons. dr. Ratko Perić.

U hotelu Ero mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić upriličio je prijem. Rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je Mostar odabran  kao jedno od mjesta u kojem se proslavlja ova obljetnica posebno s toga što je Napredak prije 103 godine rođen upravo u Mostaru.

U popodnevnim satima organiziran je posjet Napretkovom konviktu koji je zahvaljujući gradu Mostaru i Svjetskoj banci obnovljen, ali  ne i dovršen, te Franjevačkom samostanu gdje je održan prvi sastanak na kojem je utemeljen Napredak. Također su svi sudionici obišli i  staru gradsku jezgru i Stari Mosta u Mostaru.

 

Ono što jeste glavi zaključak i misao ovog skupa jeste da se pored godišnje skupštine Napretka učestalije održavaju skupovi mladih, a  barem jedan put godišnje veliki skup mladih kao ovaj u Neumu i Mostaru.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 20. 10. 2005.

u utorak u sArajevu promocija zbornika o nikoli šopu

 

Zbornik Pjesničko stvaralaštvo Nikole Šopa između filozofije i kozmologije bit će promoviran u organizaciji Napretka u utorak, 25. listopada  2005. s početkom u 19.00 sati u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu.

Zbornik će predstaviti Fedora Ferluga – Petronio autorica nekoliko knjiga o Šopu, te književnici Radovan Marušić i Hadžem Hajdarević.

Ovaj je zbornik, koji je nedavno izašao iz tiska na hrvatskom jeziku u nakladi Napretka, plod međunarodnog simpozija Hrvatski  pjesnik-filozof Nikola Šop (1904-1982), održanog 3. i 4. travnja 2003. na Sveučilištu u Udinama. U Zborniku na više od 204 stranice 15  znanstvenika iz Hrvatske, Italije i Slovenije govori sa svojega stručnog polazišta i same struke o ovom velikom pjesniku.

Valja reći kako profesorica Ferluga – Petronio, koja je i uredila zbornik, već duži niz godina izučava djelo ovog velikog  bosanskohercegovačkog i hrvatskog pjesnika i nedvojbeno je zadužila sve nas u Bosni i Hercegovini, jer nam je poklonila već tri knjige o  Šopu.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 20. 10. 2005.

održana 20. sjednica poslovnog odbora hkd-A napredak

 

20. sjednica Poslovnog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak održana je sinoć u Napretkovom klubu Lira. Sjednicom je  predsjedao predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić. Na sjednici je razmatrano više točaka, a izdvajamo samo neke.

Članovi Poslovnog odbora dobili su informacije o tijeku priprema za obilježavanje 15. godišnjice od obnove rada Napretka, koje će se  održati od 28. do 30. listopada u Neumu u hotelu Sunce i u Mostaru. Organizacija ovog događaja teče po planu i kako je rečeno očekuje  se dolazak više od 200 napretkovaca, a najveći broj njih stipendista. Predložen je i Dnevni red 54. Skupštine Napretka, a također je  rečeno kako je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović, kao dugogodišnji napretkovac, rado prihvatio  pokroviteljstvo ove obljetnice.

Bilo je riječi i o izvješću Središnjice o radu u tekućoj godini, a razmatran je i proračun Središnje uprave za iduću 2006. godinu. Također  Topić je upoznao članove Odbora sa sredstvima koja su dobivena za projekte koje podupire Vlada Republike Hrvatske, s posebnim  osvrtom na projekt utemeljena Instituta za dijalog, koji bi trebao zaživjeti iduće godine.

Budući se bliži i Božić na sjednici je bilo riječi i o Napretkovom Božićnom programu. Kao i svake godine i ove održat će se tradicionalni  Međunarodni malonogometni turnir, Likovni Anale 2006., Šahovski turnir i naravno nezaobilazni Napretkov Božićni koncert.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 16. 10. 2005.

OBILJEŽAVANJE 15. GODIŠNJICE OBNOVE RADA NAPRETKA U NEUMU I MOSTARU

                                                              

Od 28. do 30. listopada u Neumu i Mostaru obilježit će se 15. obljetnica obnove rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Ova se  obljetnica održava  pod pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ive Mire Jovića i pod sloganom Ako  nekomu  ne možemo život produžiti, možemo mu ga barem  uljepšati.

Na velikom skupu u Neumu u hotelu Sunce sudjelovat će oko 200 napretkovaca, a okupit ćemo što veći broj bivših i sadašnjih  Napretkovih stipendista. U Neumu će se održati i svečana Skupština, a u radnim grupama s mladima raspravljat ce se o ulozi  Napretkove mladeži u radu Društva kao i djelovanju mladih u bosanskohercegovačkom i hrvatskom društvu. Također će biti  postavljena predstava Juda Iškariotski članova Napretkove podružnice u Tuzli.

U nedjelju, 30. listopada u Mostaru u 10.00 sati u mostarskoj katedrali služit će se Sveta misa prigodom ove obljetnice, a misno će  slavlje  predvoditi biskup dr. Ratko Perić. Pjesmom će ovu misu uveličati članovi franjevačke mladeži iz Tuzle. U Mostaru će se  sudionici  skupa susresti s gradskim i županijskim dužnosnicima, a u popodnevnim satima obići će obnovljeni Napretkov dom,  kao  i staru  gradsku jezgru.

Svečanim koncertom Napretkovih stipendista, koji će biti održan u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača s početkom u 18.00 sati,  završit će obilježavanje ovog značajnog događaja. Na koncertu će nastupiti Vedrana Šimić, Mihaela Soko, Berislav Puškarić, Lara  Silvestri uz klavirsku pratnju Darjane Blaćo. Izvest će djela domaćih i stranih skladatelja. Valja reći kako je ulaz slobodan i svi su  dobro  došli.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak utemeljeno je davne 1902. godine i djelovalo je sve do 1949. kada mu bivši komunistički režim  zabranjuje rad i oduzima svu imovinu. Dana 29. rujna 1990. održana je Obnoviteljska skupština Napretka i od tada Napredak ponovno  radi na korist hrvatskog naroda i svih dobrih ljudi svugdje gdje djeluju Napretkove podružnice.

 

*    *     *    *

 

Varaždin, 4. 10. 2005.

Izložba slika FRA PETAR PERICA VIDIĆ

 

HKD Napredak nastavlja istim, a ako  bude moguće još boljim stopama, prema uspjesima rada i svrsi svoga postojanja. Nakon  pripremanja i ostvarenja izložbe umjetnika Virgilija Nevjestića Virgila (umjetnik živi i radi u Parizu 30 godina), Oštećeni i srušeni  sakralni spomenici – Nadbiskupije Vrhbosanske (autora Dragana Resnera), Umjetnici Srednje Bosne, ove godine planiramo pripremiti  izložbu jednoga od najpoznatijih hrvatskih umjetnika u Bosni Hercegovini novoga doba fra Perice Pere Vidića. Autor je učenik  Gabrijela Jurkića, Stane Kregara kao i umjetnika Zagreba, Ljubljane, Beča… Izložbu  planiramo otvoriti

 

13.listopada 2005 u 19 ura

do 15. studenog 2005.god

u izložbenom prostoru Centra za kulturu - Čakovec,

 

poslije toga izložba će biti otvorena u Varaždinu pod nazivom:

 

FRA PETAR PERICA VIDIĆ – UMJETNIK DUHOVNOSTI -

 

Fra. Petar Perica Vidić je član Franjevačke provincije Bosne Srebrene, živi  i radi  u Sarajevu. Član je HKD Napredak Sarajevo. Član je  Akademije znanosti i umjetnosti u Sarajevu. Slikar, franjevac o čijem radu su snimane TV emisije, radio emisije i izašla monografija.. Izlagao je  u Sarajevu, Visokom, Zagrebu, Beču, Grazu, Parizu, Osijeku, Tuzli, Zenici, Budimpešti, Bjelovaru, Podgorici, Međugorju,  Jajcu, Mostaru, Bihaću, Kreševu …

Izložba je prodajnog karaktera i namijenjena je za školovanje siromašne djece.

 

Na izložbi će govoriti:

Ing. Stjepan Sučić, dopredsjednik MH

Prof. dr. Zvonimir Bartolić, predsjednik MHOČ

Prof. dr. fra Luka Markešić

Ivan Bošnjak, prof. predsjednik HKD Napredak Varaždin

 

                                             Predsjednik  

                               HKD Napredak Varaždin  

                                       Ivan Bošnjak, prof .

 

Pozivajući Vas, srdačno Vas očekujemo!

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 7.10.2005.

TOPIĆ UPUTIO ČESTITKU SANADERU

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je danas čestitku predsjedniku Vlade Republike  Hrvatske dr. Ivi Sanaderu povodom početka pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji.

 

 

Poštovani gospodine Sanaderu,

 

                U ime Središnje Uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak i u svoje osobno ime Vama, svim članovima Vlade,  hrvatskim dužnosnicima sa svih razina vlasti i svim stanovnicima Hrvatske, čestitam početak pregovora o pristupanju Hrvatske  Europskoj Uniji.

Ovaj je događaj nedvojbeno jadan od značajnijih u novijoj hrvatskoj povijesti i rezultata je dugogodišnjih nastojanja,  priprema i reformi kako Vaše Vlade, tako i onih prethodnih. Generalno gledajući to je uspjeh cijele Hrvatske koja može biti uzor svim  zemljama u regiji u političkom, gospodarskom i svakom drugom smislu. Vjerujem kako ćete pregovore uspješno završiti čim prije i  kako će se ostvariti Vaša želja da hrvatski građani već 2009. glasuju na izborima za Europski parlament.

Isto tako vjerujem kako ćete kao premijer susjedne države nakon ovog događaja pomoći i Bosni i Hercegovini u njezinim  nastojanima da postane djelom velike europske obitelji.

S radošću iščekujemo Vaš posjet Sarajevu. Nadam se kako ćete tom prigodom posjetiti i središnjicu Napretka. Izražavam  veliku zahvalnost Vama i Vladi na svemu što ste do sada napravili za Napredak, te očekujem i nadalje dobru suradnju.

 

S poštovanjem,

                                                                                                                                Predsjednik

                                                                                                                                      Prof. dr. Franjo Topić

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 1. 10. 2005.

u sarajevu SINOĆ ODRŽANI prOMOCIJA knjige gabela na neretvi i koncert hkud-A seljačka sloga

 

Pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ive Mire Jovića sinoć je u Domu vojske Federacije  Bosne i Hercegovine u Sarajevu promovirana knjiga mr. Anđelka Zelenike Gabela na Neretvi i održan koncert članova Hrvatskog  kulturno umjetničkog društva Seljačka sloga iz Trebižata kraj Čapljine, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Knjigu su predstavili mr. Margita Gavrilović i dr. Marko Karamatić te naravno sam autor. Knjiga Gabela na Neretvi 1478. – 1878.   bez dvojbe je životno djelo gospodina Zelenike. To je vrijedan povijesni dokument u čiju je izradu utrošeno puno truda i vremena,  ali ne bez razložno. Gabela je Zelenikinim znanstveno-istraživačkim radom „razotkrivena“ i time je dobila na svojoj važnosti. No,  kako su rekli i sami predstavljači s istraživanjima Gabele ne treba stati, jer nedvojbeno ima još puno toga skrivenoga. Zelenika je  kazao kako u što skorije vrijeme treba napraviti znanstveni simpozij o Gabeli u cilju zaštite ovog vrijednog povijesno-arheološkog  kompleksa.

Nakon predstavljanja knjige publika je mogla uživati u glazbi, pjesmi i plesu članova Hrvatskog kulturno umjetničko društva  Seljačka sloga iz Trebižata kraj Čapljine, koje ove godine slavi 80 godina svoga djelovanja. Nastupili su puhački orkestar, folklorna  skupina i ženska klapa. No, prije samog nastupa nazočnima se obratio predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja 80  godina djelovanja HKUD-a Seljačka sloga Ljubo Dragičević koji je rekao nešto više o povijesti ovog Društva.

Izveden je raznovrstan program. Ženska je klapa nastupila sa spletom što tradicionalnih što novo skladanih dalmatinskih  klapskih  pjesama, a izvedba je bila na visokoj razini. Skladbe Hertwiga, Ghisalloa, Millana i drugih autora izveo je puhački  orkestar, a posebno je zanimljiva izvedba nekoliko pjesama poznate grupe Abba, kao i splet pjesama Zdenka Runjića.

Svako  kulturno umjetničko društvo, pa tako i ovo, njeguje folklor. Folklorna je skupina nastupila s Hercegovačkim igrama i pokazala kako  mlade generacije znaju čuvati starinu i tradiciju. Posebno je bio zanimljiv nastup glumca Borisa Matića koji je svojim monologom  na temu života u Hercegovini nasmijao publiku.

Na koncu programa puhački orkestar i folklorna skupina izveli su popularni ulomak iz opere Jakova Gotovca Ero s onoga svijeta.

Još jedan zanimljiv detalj. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine bio je dok je živio u Trebižatu aktivni član Seljačke  sloge  kroz puhački orkestar. No, to nije sve. On je i dugogodišnji napretkovac. U prošlom sazivu Središnje uprave Napretka Jović je  bio član Središnje uprave, a danas je predsjednik Napretkove podružnice u Kiseljaku.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 30. 9. 2005.

SINOĆ ODRŽANA PROMOCIJA DVIJU KNJIGA PRISTAV, RECHTSPFLEGER, DRAGOVOLJNO SUDovanje, MeDIJACIJANEMATERIJALNA ŠTETA

 

Sinoć su u Napretkovom će klubu Lira u Sarajevu, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Hrvatske odvjetničke komore  – Odvjetnički zbor Osijek i Split i Europskog pokreta - Split, predstavljene dvije knjige: Pristav, rechtspfleger, dragovoljno sudovanje i  medijacija autorâ Amire Hadžić, koja je inače sudac Općinskog suda u Osijeku i mr. Luje Medvidovića, odvjetnika u Osijeku, te  Nematerijalna štetapravni i medicinski aspekti autora Siniše Štimca, odvjetnika u Splitu.

 

Nešto više o ovim izdanjima i o samo Europskom pokretu govorio je mr. Ivo Grga odvjetnik i predsjednik Europskog pokreta iz Splita,  izdavača ovih dviju vrijednih knjiga u novoj biblioteci Tragom poljičkog statuta. Grga je naglasio kako Europski pokret kao udruga  građana djeluje od 1992. godina i do danas je napravila niz aktivnosti vezane za promicanje hrvatskog identiteta u kontekstu  europskih  integracija. „Ove su dvije knjige i zanimljive upravo poradi Hrvatske i europskih integracija, jer omogućavaju da se  pravosudni sustav Republike Hrvatske lakše prilagodi europskom pravosuđu“, rekao je Grga.

 

Amira Hadžić je objasnila što znače pojmovi rechtspfleger, dragovoljno sudovanje i medijacija. „Ova tri instituta do sada nisu bila  poznata u hrvatskom pravosuđu, nisu dio hrvatske tradicije. Sada kada se pravosudni sustav prilagođava europskome uvode se i ova  tri instituta. Rehtspflegeri su osobe koje pripremaju sve materijale prije suđenja i na neki način rasterećuju samog sudca. Oni svakako  imaju značajnu ulogu i kod dragovoljnog suđenja, na primjer kod brakorazvodnih parnica i tome slično. Sam institut medijacija  najjasnije je objasniti pojmom zaobilaženje sudova tj. to je institut kojim se dogovara rasplet parnice mimo suda, voljom svih strana u  parnici, a ne presudom“, rekla je sutkinja Hadžić i dodala kako je ova knjiga pobudila veliko zanimanje u Hrvatskoj i zato su tiskana  već dva izdanja.

Siniša Štimac predstavio je osnovne značajke knjige Nematerijalna šteta. „Osnovan misao knjige jeste ujednačavanje odšteta  nematerijalne štete. Mi danas u Hrvatskoj imamo slučaj da recimo prilikom prometne nezgode jedna osoba dobije za istu štetu više  odštete, a neka manje. To se ne smije događati i zato treba uvesti medicinsko ujednačavanje kriterija. Zbog ovoga danas u Hrvatskoj 20% prometnih nezgoda završi na sudu, a u Sloveniji koja ima ujednačene kriterije svega 1%“, kazao je Štimac i dodao kako u Hrvatskoj još  nema sluha i inicijative da se ovo regulira.

 

Osječki odvjetnik mr. Lujo Medvidović više je govorio o Poljičkoj Republici, Poljičkom statutu i terminu pristav kao jednoj od hrvatskih  posebnosti. „Poljička Republika postojala je od 1015. do 1807. godine na prostoru od 223 kvadratna metra u trokutu Omiš – Sinj – Split. To je u današnjem vremenu i razmišljanju bila idealna država i nije čudo što je poslužila i Thomasu Moreu (Tomasu Moru) za pisanje  njegovog čuvenog djela Utopija. Preko pristava se podnosila tužba. No, pristav je sugerirao da se tuženi dogovore ako mogu i da ne idu  na sud. Ovo pokazuje da je Hrvatska davno bila u Europi i sada samo tražimo ono mjesto koje joj pripada“, rekao je Medvdević koji je  goste iznenadio i još jednim umijećem, a to je pjesništvo. Medvedović je već izdao nekoliko zbirki pjesama, te je sinoć i recitirao nekoliko  njih.

 

Valja reći i to kako je jučer HKD Napredak proslavilo i važnu obljetnicu, a to je 15 godina od obnove rada Napretka. Tom se prigodom  nazočnima obratio i predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić sjetivši se tog 29. rujna 1990. kada je održana Obnoviteljska skupština  Napretka. Osvrnuo se i na dosadašnje rezultate Napretka, posebice na rezultate posljednjih 15 godina te na samu ulogu Društva među  hrvatskim narodom, ali i šire.

 

Ove će knjige nedvojbeno pomoći i bosanskohercegovačkom pravosuđu da se lakše  prilagodi europskim standardima i našim  potrebama.

 

*    *     *    *

 

Varaždin, 28.9.2005.

P O Z I V NA SASTANAK PODRUŽNICE VARAŽDIN

 

Pozivamo Vas na sastanak HKD "Napredak" podružnice Varaždin - udruge, koji će se održati dana 6. listopada 2005.. god. (četvrtak) u  20.00 sati u prostorijama Županije Varaždin (2. kat), Kratka ulica - kod Elektre.

 

Za sastanak predlažem sljedeći

 

DNEVNI RED

 

1.       Organizacija izložbe fra Perice Vidića Sarajevo - dolazak Franjevaca. Izložba će biti organizirana u Čakovcu i Varaždinu -   izložba  će biti otvorena u Čakovcu 13. listopada 2005. u 19 sati u Centru za kulturu

2.       Informacije o stipendiranju učenika i studenata i odlazak na tečaj njemačkog jezika u Beč – školska godina 2005/06, osma  godina  njemačkog 2006.g.

3.       Ostala pitanja - predstavljanje katoličkog tjednika - dolazak kardinala Puljića, biskupa Komarice… u Varaždin 10. studenog  2005.  u četvrtak u 18 sati u katedrali, poslije tribina u HNK – VELIKA KONCERTNA DVORANA u 19.30 sati.

4.       Izvješća za grad Varaždin, Županiju i središnjicu

Očekujemo Vašu nazočnost i pozovite prijatelje, članove i simpatizere na sastanak. Ukoliko ste spriječeni nazovite na telefon   042/310-  253 ili 091/2305-961 i obavijestite o nedolasku na sastanak. Ukoliko ne dođete na sastanak i svoj izostanak ne opravdate  više Vam  nećemo slati pozive i računati na Vaše članstvo.

S poštovanjem!

                                                                                     Predsjednik HKD "Napredak"

          podružnica Varaždin

                             Ivan Bošnjak, prof.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 26.9.2005.

U ČETVRTAK PROMOCIJA DVIJU KNJIGA PRISTAV, RECHTSPFLEGER, DRAGOVOLJNO SUDovanje, MeDIJACIJANEMATERIJALNA ŠTETA

 

U četvrtak, 29. rujna 2005. u Napretkovom će klubu Lira u Sarajevu u 19.00 sati biti, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva  Napredak, Hrvatske odvjetničke komore – Odvjetnički zbor Osijek i Split i Europskog pokreta - Split, predstavljene dvije knjige: PRISTAV, RECHTSPFLEGER, DRAGOVOLJNO SUDovanje, MeDIJACIJA autorâ Amire Hadžić, koja je inače sudac Općinskog suda u  Osijeku i mr. Luje Medvidovića, odvjetnika u Osijeku, te  NEMATERIJALNA ŠTETA – pravni i medicinski aspekti autora Siniše Štimca,  odvjetnika u Splitu.

Knjige će predstaviti mr. Ivo Grga, odvjetnik i predsjednik Europskog pokreta i Vladimir Domac, odvjetnik u Osijeku, kao i autori  izdanja.

Ove su dvije knjige pravne tematike tiskane u nakladi Europskog pokreta iz Splita i to u novoj biblioteci Tragom poljičkog statuta, u  kojoj  su razmatrane teme prava na pošteno suđenje u razumnom roku.

Inače je pravo na pošteno suđenje u razumnom roku kao uljudbena norma u pravni standard europske zajednice naroda, ustanovljeno  člankom 6. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koju je ratificirala 41 europska zemlja. Ono što je  zanimljivo jeste podatak da je odredba drevnog Poljičkog statuta od 12. listopada 1676. godine po svom sadržaju i značenju  prethodnica  Europske konvencije.

 

*    *     *    *

 

Jajce, 25.9.2005.

završeni peti šopovi dani na plivi

 

Peti su Šopovi dani na Plivi završeni. Ova dvodnevna manifestacija, koja se održavala u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva  Napredak – Središnja uprava u Sarajevu i Napretkove podružnice Stjepan Tomašević iz Jajca, a pod pokroviteljstvom općine Jajce,  okupila je bosanskohercegovačke i hrvatske pjesnike i znanstvenike. Zdravko Kordić, Miro Petrović i Dragan Marijanović iz Mostara,  Hadžem Hajdarević, Stevan Tontić i Admiral Mahić iz Sarajeva, Jozefina Dautbegović, Dorta Jagić i Drago Štambuk iz Zagreba svojom  su nazočnošću i sudjelovanjem odali priznanje velikom pjesniku Nikoli Šopu, ali i poklonili ugodne pjesničke trenutke svim  stanovnicima ovog kraljevskog grada.

Program Šopovih dana započeo je u petak, 23. rujna s početkom u 18.00 u Domu kulture svečanom priredbom Napretkove podružnice  Stjepan Tomašević iz Jajca. Članovi napretkovog zbora Nikola Šop izveli su nekoliko skladbi, a nastupila je i ženska vokalna skupina  Sperante. Tom su prigodom vrijedim knjigama nagrađeni pobjednici literarnog natjecanja. Uručene su nagrade za prva tri mjesta  učenicima osnovne i srednje škole.

Manifestacija je nastavljana u subotu predstavljanjem nedavno tiskanih knjiga o Nikoli Šopu koje je, što napisala što uredila, vrsna  poznavateljica djela ovog pjesnika Fedora Ferluga Petronio, inače profesorica na Sveučilištu u Udinama (Italija). Predstavljene su knjige   Kozmički svijet Nikole Šopa, Pesnički svet Nikole Šopa v slovenskome prostiru i Pjesničko stvaralaštvo Nikole Šopa između filozofije i kozmologije     koja je prije nekoliko dana u nakladi Napretka izašla iz tiska. O samoj su autorici i ovim vrijednim izdanjima govorili Radovan  Marušić,  umjetnički ravnatelj Šopovih dana i njihov utemeljitelj i pjesnik Stevan Tontić. Marušić je rekao kako se u Bosni i Hercegovini  Šopu ne  daje puno prostora. „Malo se tko njime ozbiljnije bavi. Zahvalan sam stoga gospođi Ferluga Petronio, koja inače živi u Trstu,  što puno  svoga vremena i truda posvećuje Šopu i nadam se kako će se Šop 'vratiti' u svoju domovinu“, rekao je Marušić. Tontić je s  pravom  ustvrdio kako je Šop najveći metafizički pjesnik u bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj književnosti i može se u tom smislu  promatrati i u  svjetskim razmjerima. Sama je autorica naglasila kako je Šop kompleksan pjesnik te da je svojim istraživanjem pokušala  Šopa svesti na  razinu razumljivu čitateljima. „Znamo da je Šop iz političkih razloga bio prešućivan i tek je stota obljetnica njegova  rođena, koju smo  obilježili prošle godine ovdje u Jajcu, utjecala na njegovu rehabilitaciju. Kao jedan od najvećih bosanskohercegovačkih  i hrvatskih  pjesnika mora ući u srca svoga naroda. Mislim da bi bilo više nego dobro da se dan kulture u Bosni  i Hercegovini obilježava na dan  smrti Nikole Šopa. Važno je reći kako ćemo do kraja godine promovirati njegove pjesme u Rimu i da će  to imati velikog utjecaja u  daljnjem afirmiranju Nikole Šopa“, kazala je Fedora Ferluga Petronio.

U 16.00 se sati jedan dio pjesnika sastao s učenicima jajačkih škola u Šopovoj rodnoj kući u Jajcu, a u Domu kulture se jedan dio njih  sastao s učenicima 4. gimnazije iz Ilidže koji su svoju jednodnevnu ekskurziju iskoristili kako bi sudjelovali na ovom kulturnom  događaju.

U 18.00 su sati velikim Mitingom poezije na kojem su sudjelovali pjesnici čitajući svoje pjesme i nastupom gradskog filharmonijskog  orkestra i zbora iz Zenice završeni Peti Šopovi dani na Plivi.

Organizatori su Petih Šopovih dana više nego zadovoljni kako kvalitetom programa tako i posjećenošću. Ljubo Lovrić, predsjednik  Napretkove podružnice u Jajcu kazao je kako će idući Šesti Šopovi dani biti za dvije godine te je izrazio uvjerenje da će ti Dani biti još  bolji i svečaniji. „A do tada je na svima nama da još snažnije govorimo i promičemo ovog iznimnog pjesnika“, rekao je Lovrić.

 

*    *     *    *

 

Jajce, 21.9.2005.

Sve je spremno za početak petih Šopovih dana na Plivi

 

Sve je spremno za početak Petih Šopovih dana na Plivi koji se i ove godine odražavaju u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva  Napredak – Središnja uprava u Sarajevu i Napretkove podružnice Stjepan Tomašević iz Jajca, a pod pokroviteljstvom općine Jajce.

„U idući će petak i subotu, 23. i 24. rujna Jajce biti središte Šopovog pjesništva. Na Danima će se okupiti pjesnici iz Bosne i  Hercegovine  i Hrvatske: Zdravko Kordić iz Mostara, Miro Petrović, Dragan Marijanović također iz Mostara, Gradimir Gojer, Hadžim  Hajdarević, Stevan Tontić i Admiral Mahić iz Sarajeva, potom Drago Štambuk, Jozefina Dautbegović i Dorta Jagić iz Zagreba“, rekao je  umjetnički rukovoditelj Petih Šopovih dana Radovan Marušić.

„U petak, 23. rujna u 19.00 sati u Domu kulture održat će se Godišnja priredba jajačke Napretkove podružnice. Tom će prigodom biti  uručene nagrade za najbolje đačke literarne radove u dvije kategorije, za osmoškolce i srednjoškolce.

U subotu 24. rujna u Velikoj dvorani općine s početkom u 12.00 sati održat će se promocija triju knjigâ o Nikoli Šopu, autorice Fedore  Ferluge – Petroni koja inače živi i radi u Trstu.

U 16.00 će se sati pjesnici odvojeno sastati s učenicima osnovne škola 13. rujan i gimnazije Nikola Šop iz Jajca. Ono što nas posebice  veseli jeste to što učenici 4. gimnazije iz Ilidže, njih 200, dolaze u Jajce povodom Šopovih dana i jedan će se dio pjesnika s njima sastati u  Domu kulture. Dolazak učenika iz Ilidže velika je stvar i za nas organizatore, ali sam siguran i za učenike i zato im odajem javno  priznanje.

Na koncu u 18.00 sati ispred rodne kuće Nikole Šopa održat će se veliki Miting poezije na kojem će pjesnici čitati svoje pjesme, a tom će  prigodom nastupiti i Gradski simfonijski orkestar i zbor iz Zenice. U slučaju lošeg vremena, Miting će se održati u Domu kulture.

Po broju sudionika i po raznovrsnosti programa ovi Šopovi dani bit će najuspješniji. Toplo zahvaljujemo domaćinu na pokroviteljstvu  posebice načelniku Jajca gospodinu Hrnjiću i predsjedniku Općinskog vijeća gospodinu Lovriću, inače predsjedniku Napretkove  podružnice u Jajcu. Svakako očekujem dobru suradnju i idućih godina“, rekao je Marušić.

Valja reći kako je danas u nakladi Napretka izašao zbornik radova o Nikoli Šopu Pjesničko stvaralaštvo Nikole Šopa između filozofije i  kozmologije (1904. – 1982.) koji je priredila Fedora Ferluga – Petroni, a koji će također biti promoviran u Jajcu.

 

*    *     *    *

 

Split, 19.9.2005.

Objavljena knjiga Mate Buljubašića OLTAR DOMOVINE

 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Podružnica u Splitu objavila je ovih dana zbirku stihova Mate Buljubašića Oltar Domovine. Promocija knjige bit će u srijedu 21. rujna 2005. s početkom u 20.00 sati u Dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, Zrinjsko-frankopanska 19. Promotori će biti prof. dr. Branimir Lukšić, dr. don Ante Mateljan i Ivica Šušić, prof. 

 

*    *     *    *

 

Konjic, 10.9. 2005.

NAPREDAK OD DANAS PONOVNO U KONJICU

 

Na zadovoljstvo svih Hrvata Konjica i svih stanovnika ovog grada na Naretvi od danas ponvno djeluje Hrvatsko kulturno društvo  Napredak – Podružnica Konjic. U Društvenom domu u Konjicu danas je održana Obnoviteljska skupština Napretkove podružnice  uz nazočnost velikog broja članova Skupštine i gostiju iz političkog, kulturnog i vjerskog života Konjica i ostalih dijelova države.

Nakon tajnog glasovanja za predsjednika podružnice izabran je Zoran Krezić koji je zahvalivši skupštinarima na ukazanom  povjerenju rekao kako će Napredak u Konjicu raditi u više pravaca, a sve u cilju promicanja hrvatske kulture u ovom gradu. «Naravno da ćemo surađivati i s ostalim društvima u Konjicu jer nam je to zajednički interes. Već sada imamo zacrtane neke  projekte, a prvi je otvaranje stalne galerijske postave umjetnina u Franjevačkom samostanu. Naravno, možda ne ove godine, ali sam  siguran kako ćemo dogodine pomoći i nadarenim studenitima koji su slabije mateirijalne situacije sa stipendijama», rekao je Krezić. Na Skupštini su izabrani i članovi ostalih tijela podružnice, a nakon službenog dijela održan je i prigodan kulturni program u  kojem su nastupili članovi Napretkovog kulturnog društva iz Kupresa, ženska vokalna skupina Rezonanca i članovi Kulturno  umjetničkog društva Preporod iz Konjica, kao i estradna umjetnica Sanja Volić. 

Poticajni odbor u proteklih nekoliko mjeseci napravio je sve pripreme kako bi se Skupština održala, a zasigurno najveži doprino  dao je don Anto Ledić koji je i okupio konjičanske Hrvate oko ideje ponovnog pokretanja Napretka.

Valja reći i to kako je Napredak u Konjicu osnovan davne 1908. godine, a djelovao je sve do 1949. kada je Napretku zabranjen rad. Tada je oduzet i Napretkov dom, koji je izgrađen u središtu grada 1933. godine, a na tom je mjestu danas pošta. Napretkova  podružnica u Konjicu za vrijeme svog djelovanja slovila je kao nabolja, najorganiziranija i najuspješnija među svim podružnicama. Novo je vodtsvo izrazilo uvjerenje kako će tu «slavu» dostići uskoro.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 9. 9. 2005.

SINOĆ U SARAJEVU PREDSTAVLJENA KNJIGA ANÐELKA VULETIĆA KRIŽALJKA ZA ČITANJE SUDBINE

 

Sinoć je u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu predstavljena zbirka pjesama Anđelka Vuletića Križaljka za čitanje sudbine. Ovo  dopunjeno izdanje knjige, koje je izašlo u nakladi izdavačke kuće Jurčić iz Zagreba i Napretka, predstavio je prof. dr. Antun Lučić,  predsjednik Društva književnika Herceg-Bosne.

Lučić je rekao kako su egzistencija i sudbina glavno što se proteže u Vuletićevim pjesmama i zapravo su nosive stope njegovog  stvaralaštva. „Prvi je put ova knjiga izašla prije 20 godina i od prve se pjesme vidi konzistentnost i čvrstina pjesničkog pjevanja. Vuletićeve pjesme su zapravo njegovo životno kazivanje“, rekao je Lučić.

 

Sam je autor na pitanje što je zapravo motiv njegovog književnog stvaralaštva, napose pjesničkog, rekao kako ni on sam ne zna odgovor. „Odgovor znam samo onda kada nešto napišem, a danas već ne znam. Niti jedan književnik ne može istinski reći zašto stvara. Prvu  sam pjesmu napisao u jednoj ćeliji Centralnog zatvora u Sarajevu. Do tada nisam volio književnost, jer me zanimao studij matematike,  ali od tada sam počeo pisati. Moj je problem bio što sam se bavio problemima koji nisu bili moji“, rekao je Vuletić koji je još u mladosti  bio osuđivan od komunističkog režima zbog tekstova i pjesama koji su bili „društveno opasni“.

Vuletićeve je pjesme na svoj osebujan način interpretirala mlada mostarka dramska umjetnica Tina Čović, inače studentica hrvatskoga  i  engleskoga jezika, kojoj je ovo bilo prvo gostovanje pred sarajevskom publikom. Njezin je glumački dar bez dvojbe pozitivno  iznenađenje i svojevrsno otkriće.

Anđelko Vuletić rođen je 1933. u selu Zagorcu u hercegovačkoj općini Ravno. Filozofski fakultet upisuje u Sarajevu, ali su mu tadašnje  vlasti zabranile studiranje i uhitile ga. Kasnije nastavlja studij u Skopju i Beogradu, gdje je i diplomirao. U svojoj 24. godini 1957. godine  objavljuje prvi roman Gorko sunce, a prvu knjigu pjesama Gramatika ili progonstvo 1961. godine.

Do danas je objavio sedam romana, sedamnaest knjiga pjesama i dvije drame. Čitatelji ga najviše poznaju po zbirci pjesama Kada  budem velik kao mrav i romanu Deveto čudo na istoku.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 1. 9. 2005.

IZ TISKA IZAŠLO ENGLESKO IZDANJE KNJIGE STARI MOST – s mjesta događaja AUTORA MIROSLAVA LANDEKE 

 

Danas je iz tiska u nakladi Hrvatskog kulturnog društva Napredak izašlo englesko izdanje knjige Stari most – s mjesta događaja    (The Old Bridge – An on-the-spot-report), autora Miroslava Landeke. Knjigu je prevela i lektorirala Ivana Grbavac, profesorica sa  Sveučilišta u Mostaru.

 

Dizajnirana u žuto sivim tonovima, obogaćena s oko stotinjak originalnih fotografija iz različitih faza gradnje mosta. Atraktivna i  suvremeno dizajnirana naslovnica kao i prijelom knjige zasluga su dizajnerskog studija Smart iz Mostara.  Knjiga ima 144 stranice    i tiskana je u 500 primjeraka, a njezino izdavanje na engleskom jeziku, kako bi bila dostupna i čitalačkoj publici izvan ovih  prostora potpomogao i Eronet.

 

Autor knjige Miroslav Landeka dugogodišnji je novinar Slobodne Dalmacije, a knjiga Stari most – smjesta događaja vrijedna je  zbirka i svojevrsna kronika obnove Starog mosta, s više od stotinu tekstova, izjava, reportaža i intervjua vezanih za graditelje i  gradnju Starog mosta i povijesne jezgre koje je objavio u tim novinama. Tekstovi su poredani kronološki i knjiga daje vjeran i  dokumentiran prikaz obnove Starog mosta i bitnih događaja vezanih za obnovu i svečanost njegova otvaranja te upisa na  UNESCO-ov popis zaštićenog kulturnog naslijeđa.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 30. 8. 2005.

PETI ŠOPOVI DANI NA PLIVI, 23. i 24. RUJNA U JAJCU

 

Peti Šopovi dani na Plivi održat će se 23. i 24. rujna 2005. u Jajcu. Ova već tradicionalna manifestacija održava se u organizaciji  Hrvatskog  kulturnog društva Napredak – Središnja uprava u Sarajevu i napretkove podružnice Stjepan Tomašević iz Jajca, a pod  pokroviteljstvom općine Jajce.

Član Središnje uprave Napretka Radovan Marušić, organizator Šopovih dana rekao je kako će i ovi Šopovi dani na Plivi biti  interesantni. „Sve započinje u petak, 23. rujna u 19.00 sati u Domu kulture kada će se održati Godišnja priredba jajačke Napretkove  podružnice. Tom će prigodom biti uručene nagrade za najbolje đačke literarne radove. Sutradan, u subotu 24. rujna u Velikoj sali  općine  s početkom u 12.00 sati održat će se promocija knjiga o Nikoli Šopu, autorice Fedore Ferluge – Petroni koja inače živi i radi u  Trstu. U 16.00 sati planiran je susret pjesnika Bosne i Hercegovine i Hrvatske s učenicima škola iz Jajca. Posebno nas veseli što će se  prigodom Šopovih dana u Jajcu okupiti ugledni književnici: Zdravko Kordić iz Mostara, Miro Petrović također iz Mostara, Gradimir  Gojer, Željko Ivanković, Hadžim Hajdarević, Stevan Tontić i Admiral Mahić iz Sarajeva, potom Drago Štambuk iz Zagreba i Jozefina  Dautbegović također iz Zagreba. Na koncu u 19.00 sati ispred rodne kuće Nikole Šopa održat će se veliki Miting poezije na kojem će  sudjelovati spomenuti pjesnici, a nastupit će i Omladinski zbor iz Zenice pod ravnanjem prof. Miljenka Karovića.“, rekao je Marušić.

Treba reći i to kako uskoro iz tiska izlazi i nova knjiga Fedore Ferluge – Petroni o Nikoli Šopu pod nazivom Pjesničko stvaralaštvo Nikole  Šopa između filozofije i kozmologije (1904. – 1982.)

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 21.7.2005.

Franjo Topić kod hrvatskog ministra kulture Bože Biškupića

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić danas se u Zagrebu sastao s ministrom kulture  Republike Hrvatske mr. Božom Biškupićem, koji ga je u ministarstvu primio u ime hrvatskog premijera dr. Ive Sanadera.

 

U jednosatnom razgovoru dotakli su se mnogih tema, a ponajviše položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini i o samom Napretku. Topić  je istaknuo kako Napredak igra veliku ulogu u BiH, kulturi i uopće prisustvu Hrvata u BiH, predstavivši i rezultate rada u  posljednjih 15 godina otkako Napredak ponovno djeluje. Kazao je kako je Napredak pomogao da se mnogi prognani Hrvati vrate u  svoje kuće, a posebno je istaknuo povratak Hrvata u Bugojno. Također je zatražio veću materijalnu podršku hrvatske Vlade za  Napredak, kao i promjenu odnosa prema Napretku. „Znam da nikada nema dovoljno sredstava, ali ako se hoće pomoći onda se  može. Napredak je često svrstavan s folklornim skupinama što je nedopustivo, jer je Napredak puno više od toga.“, rekao je Topić.

Ministar Biškupić je izrazio zadovoljstvo zbog rezultata koje Napredak ostvaruje te je kazao da će dati podršku i Napretku kao i  projektima koje je Napredak ove godine prijavio na natječaj hrvatske Vlade. Rekao je također da će već danas na sastanku užeg  kabineta Vlade izvijestiti i Premijera i ministre o današnjem razgovoru.

 

*    *     *    *

 

Garevac, 18.7.2005.

Napredak ponovno u Modriči

 

Posveta obnovljene crkve u Garevcu bila je dobar povod za okupljanje Inicijativnog odbora HKD Napredak – podružnica Modriča  radi  obnove rada Društva. I ako je prošlo dosta vremena od kada je rad podružnice nasilno prekinut 1992. godine, ratom u Bosni i  Hercegovini,  želja za radom Društva i povratkom u svoje domove nije se ugasila.

U subotu, 16. srpnja 2005. u prostorijama župne crkve u Garevcu okupili su se članovi Inicijativnog odbora predvođeni  predsjednikom  Središnje uprave HKD Napredak prof. dr. Franjom Topićem i gđom Slavicom Šerić, predsjednicom Napretkove  podružnice iz Modriče  od 1991. Sastanku su prisustvovali prof. Vlado Luburić, predsjednik Glavne podružnice Zagreb sa  članovima Uprave. Donesen je  zaključak da se Izborna skupština HKD Napredak – podružnica Modriča održi u rujnu ove godine,  a do tada predsjednik Inicijativnog  odbora biti će vlč. Miro Karatović, župnik iz Modriče. Obečana je i financijska pomoć članova  „Napretka“ koji danas žive inozemstvu,  a  među njima posebno Jure Josipovića i Vlade Spaića koji su već pomogli u oživljavanju  Društva. Pored kulturnog djelovanja Napredak  je pripremio i gospodarske programe održivog razvoja koji bi se pomoglo bržem  oživljavanju privrede i povratka izbjeglice u svoje  domove.

 Povodom posvete crkve u Garevcu, HKD Napredak organizirao je iste večeri i svečani koncert koji je održan u obnovljenoj crkvi. Na  koncertu su  nastupili: Amela Priganica i Mihaela Soko, sopranistice, solistice Zbora HRT iz Zagreba, Vedrana Šimić,  sopranistica  HNK  iz Zagreba, Berislav Puškarić, bas, solista HNK iz Osijeka uz klavirsku pratnju Darjane Blaće, korepetitorice i  dirigentice HNK iz  Zagreba. Izvedena su djela Bacha, Mozarta, Bizeta, Händela, Verdia, Gotovca, Puccinia, Šiše i drugih. Svi oni  su i članovi HKD  Napredak, a neki  od njih bili su i njegovi stipendisti. Koncert je pratilo više od dvjesto oduševljenih posjetitelja.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 13. 7. 2005.

Napredak ponovno u Modriči

 

Svečanim koncertom koji će se održati u subotu, 16. 7. 2005. s početkom u 20.00 sati u crkvi Marije Majke Crkve u Garevcu obilježit  će se obnova rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak u općini Modriča kao i posveta crkve.

Na koncertu će nastupiti Amela Priganica, sopran, Mihaela Soko, sopran, Vedrana Šimić, sopran, Berislav Puškarić, bas uz  klavirsku pratnju Darjane Blaće, a izvodit će se djela Bacha, Mozarta, Bizeta, Händela, Verdia, Gotovca, Puccinia, Šiše i drugih.

 

Sutradan 17.7.2005. svečano će se u 11.00 sati slaviti i posveta crkve koja je obnovljena uz pomoć iseljenih i prognanih župljana i  brojnih donatora. Misno slavlje predvodit će vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić.

Crkva je spaljena u ratu 1992., a 35 metara visoki zvonik, nedaleko od crkve, eksplozivom je dignut u zrak. U porušenu i iseljenu  garavečku župu došao je za župnika Ilija Matanović u  ljeto 2000. godine koji je za tri godine uspio obnoviti župsku kuću i većim  dijelom župsku crkvu. Obnovu crkve dovršio je župnik Filip Brajinović koji je u Garevcu na službi od 2003. godine.

 

Posvetom crkve Garevljani obilježavaju više datuma svoje prošlosti: 202 godine od osnivanja samostalne kapelanije Garevac  (Garevo), 185 godina od osnivanja prve župe Garevac, 30 godina od obnove župe Garevac, 60 godina od strašnog zločina u Burića  štali (u Garevcu) kada je na kraju drugog svjetskog rata na najstrašniji način ubijeno oko 545 osoba (domobrana i civila) koji su se  sami razoružali i predali vjerujući partizanskim obećanjima da će se slobodno vratiti kućama.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 11.7.2005.

Topić uputio Papi čestitku povodom njegovog imendana

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je danas čestitku Svetom Ocu Benediktu XVI.  povodom njegova imendana. Čestitku je uputio preko Apostolske nuncijature u Sarajevu.

 

Sveti Oče, u ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredake, u ime svih članova Napretka i u svoje osobno ime,  čestitam Vam imendan kojeg slavite danas, na dan Svetog Benedikta. Niste bez razloga izabrali ime Benedikt. To je ime koje  povezuje Europu, sve europske narode i kulture. Vjerujem da će ta veza u Vašem Pontifikatu biti još jača i kako ćete zajedno sa svima  nama vratiti dušu Europi, u ovom trenutku kada često puta gubi svoj identitet.

Upravo je jučer u Sarajevu završena Međunarodna konferencija katoličkih kulturnih društava zemalja Jugoistočne Europe i  Mediterana. Rad kulturnih društava je od velikog značenja upravo u vraćanju duše i uvjeren sam kako ćete i Vi i Sveta Stolica i dalje  podržavati naš rad.

 Nas u Napretku posebno veseli što nam je Vatikan ukazao povjerenje da organiziramo ovaj skup. Uzoriti kardinal Paul Poupard  izvijestit će Vas podrobnije o svemu o čemu smo razgovarali u Sarajevu.

 

                Primite srdačne pozdrave i čestitke.

 

Želim Vam puno zdravlja i Božjeg blagoslova.

                                                                                                                                           

                                                                                                                                             Predsjednik

                                                                                                                                       Prof. dr. Franjo Topić

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 10.7.2005.

Završena Međunarodna konferencija katoličkih kulturnih društava

 

Svetom misom u katedrali u Sarajevu, koju je predvodio uzoriti kardinal Paul Poupard uz  kardinala Vinka Puljića, završena je  Međunarodna konferencija katoličkih kulturnih društava  zemalja Jugoistočne Europe i Mediterana, koja je počela u četvrtak, 7. srpnja.

U nadahnutoj propovjedi kardinal Poupard je pozvao vjernike da u ovo suvremeno vrijeme  slijede Krista koji na svojim leđima nosi  lađu, Crkvu. „Kao što kiša ili snijeg, koji silaze s neba i  vlaže zemlju čineći je plodnom, tako i Gospodin šalje Riječ, vrelo života“, rekao  je  Kardinal.

Kardinal Puljić je zahvalio na koncu Mise kardinalu Poupardu za dolazak, kao i Napretku za  suorganizaciju konferencije. Budući da je  sutra Sveti Benedikt Puljić je preko Pouparda uputio  čestitke i Svetom ocu Benediktu XVI povodom imendana.

Franjo Topić se također obratio na koncu mise zahvalivši svim sudionicima koji su došli iz 13  zemalja. Izrazio je uvjerenje kako će se na  temu kultura i globalizacije i nadalje razgovarati na  sličnim konferencijama.

Valja dodati kako su članovi Konferencije jučer u popodnevnim satima posjetili i Napretkovu  palaču gdje ih je prof. Topić upoznao sa  radom i rezultatima. Gosti su bili ugodno iznenađeni  vidjevši što se sve radi te su potvrdili kako Napredak može biti uzor svima kako  se može  kvalitetno raditi. Također su istaknuli kvalitetu Koncerta Napretkovih stipendista, koji se  održao u petak, i kvalitetu samih  glazbenika, te su izrazili uvjerenje kako je pred njima uspješna  karijera.

 

Sudionici Konferencije su jučer na kraju rada donijeli i deset zaključaka koje vam navodim u daljnjem dijelu:

 

  1. S obnovljenom sviješću još smo jednom ustanovili važnost promjena do kojih danas dolazi u svijetu u perspektivi globalizacije.  S  tom pojavom dolazi i do promjena na kulturnom području koje obuhvaćaju cijeli ljudski rod, konkretno sve različite subjekte  koji su time zahvaćeni.

  2. Među hridinama koji se suprotstavljaju u ovome sukobu tradicija (na kulturnom i vjerskom području) i homogene jedinstvenosti,  s opasnošću da čovjek izgubi vlastiti identitet, danas se pruža mogućnost susreta i izmjene iskustava između naroda i kultura  kojima se različiti identiteti obogaćuju ukoliko su otvorene za prihvat i uzajamno priznanje.

  3. Promatranje tog prijelaza u perspektivi kršćanske vjere poziva nas da spoznamo u tome znak vremena prepoznavajuću etapu  Božjeg hodočašća prema narodima kako bi ih uveo u sve dublje zajedništvo sa sobom i među njima.

  4. Kristova Crkva u tom kontekstu prepoznaje se sa zahvalnošću i odgovornošću, kao nositeljica Evanđeoskog kvasca koji je u  stanju osvijetliti i pozitivno usmjeriti taj težak, ali i ujedno obećavajući prijelaz. Iskusna na humanitarnom području Crkva  danas  predlaže, kao stručnjak tog novog dijaloga na kulturnom području, svim ljudima da se aktivno uključe u taj dijalog.

  5. Prema Drugom Vatikanskom saboru, Pavlu VI i Ivanu Pavlu II, a to je prihvatio i Benedikt XVI, dijalog nije jednostavna taktička  strategija, već i svjedočanstvo Božje ljubavi u Kristu za čovjeka i vježbanje čovječanstva u slušanju postavljanju pitanja  priopćavanju i izmjeni u kojoj osoba postaje potpunija u susretu s drugima. Dijalog na kulturnom području nadahnjen vjerom  kao izrazom „intelektualne karitasa“  dimenzija je koja kvalificira poslanje Crkve u našem vremenu.

  6. Evanđeoski kvasac koji dolazi do izražaja na području kulturnog dijaloga ustvari je specifično tumačenje ljudskosti. Čovjek je  stvoren na sliku i priliku Boga, Ljubavi i Zajedništva koje nam je u potpunosti objavljeno u Kristu (usp. GS 22), izražava i traži  lice žive i radosne kršćanske zajednice koja prihvaća i dijeli sve što ima kao svjedok nade u vjeri Uskrslog Krista.

  7. Vježbanje dijaloga na kulturnom području treba utjeloviti u odnose društveno -kulturalnih pokrajinskih konteksta. Što se tiče  zemalja Jugoistočne Europe i Sredozemlja razmišljali smo i usuglasili se o našim razmišljanjima posebno na tri područja: 

a)       zapadne zemlje zahvaćene su nevjerovanjem i vjerskom ravnodušnošću;

b)       zemlje pod utjecajem bivšeg Sovjetskog saveza nose još uvijek tragove vjerski progonstava i ateističke propagande;

c)       dok u zemljama sjeverne Afrike prevladava islam.

Iako na različite načine, hod dijaloga u svim tim slučajevima privilegirani je put u sudjelovanju izvana i iznutra prema modelu  Kristove kenoze, u strpljivom prevladavanju predrasuda i zatvaranja, kao i u diskretnom otvaranju srca i duše, sa susret s  Radosnom viješću za dolazak Kraljevstva Božjega u Kristu kao mira, pravde i bratstva.

  1. Provođenje tog novog kulturnog dijaloga pretpostavlja razmišljanje o stvarnom antropološkom i društvenom značenju tranzicije  u tijeku, u jednoj produbljenoj hermeneutici povijesnog značenja pojave nevjerovanja i vjerske ravnodušnosti u zapadnim  zemljama zajedno sa sveopćim značenjem nove epohe lanetarne civilizacije do koje danas dolazi.

  2. Kulturna katolička središta predstavljaju se na tom obzorju kao pogranične radionice tog novog dijaloga na kulturnom području  i kao mjesta pedagoški prijedloga upućena kršćanskoj zajednici, kako bi i ona u svojoj cjelini postala  „dom i škola dijaloga“.

  3. Povezivanjem kulturnih katoličkih središta, društava, u pojedinim kontekstima i u sveopćoj perspektivi danas se pruža Crkvi  kao mjesto hitne pomoći i kreativne izradbe nove kulturalne paradigme koja proizlazi iz Evanđelja i pozitivno odgovara na  postojeće izazove tradicije i otvara novi posjed Isusa Krista u srce iskustava koja proživljavaju muškarci i žene našeg vremena,  gdje je Bog, u Isusu Kristu, utjelovljena Riječ života već skriveno nazočan.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 10.7.2005.

Izjava Franje Topića povodom 10 godina Srebrenice

 

Povodom obilježavanja desete godine genocida u Srebrenici predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo  Topić dao je izjavu za medije.

 

Srebrenica je simbol stradanja u ratu koji se dogodio u Bosni i Hercegovini. Zločin koji se dogodio prije deset godina ne možemo  nazvati ničim doli genocidom. Nakon Drugog svjetskog rata mislili smo da se genocid ne može ponoviti, ali smo bili svjedoci da  može. Toliki broj ubijenih ljudi koji su bili nevini dokaz je ljudske zlobe koja nekada prelazi sve granice.

U Srebrenici će se sutra okupiti mnogi visoki dužnosnici, predsjednici i premijeri nekoliko država, a pogotovo preživjeli i ožalošćeni.  Svi oni žele odati počast žrtvama i dati još jedanput sućut ožalošćenim obiteljima.

I mi u Napretku duboko suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najmilije. Trebamo vjerovati i raditi na tome da se Srebrenica više  ne ponovi. Neka dobri Bog dadne vječni pokoj svim mrtvima, snagu preživjelima a obraćenje zločincima.

 

                                                                                                                                            

                                                                                                                                                             Predsjednik

Prof. dr. Franjo Topić

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 8. 7. 2005

U Sarajevu Međunarodna konferencija o kulturnom dijalogu i globalizaciji

 

"Izazov novog kulturnog dijaloga u kontekstu globalizacije" naziv je međunarodne konferencije katoličkih kulturnih društava zemalja jugoistočne Europe i Mediterana koja je počela danas u Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji i trajat će do 10. srpnja.

Konferencija koju je organiziralo Papinsko vijeće za kulturu iz Vatikana i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" okupila je oko 40 sudionika iz 13 zemalja jugoistočne Europe i Mediterana uz nekoliko biskupa, nuncija te predsjednika kulturnih društava i instituta.

"Temelji teologije dijaloga", "Dijalog s pravoslavnom kulturom i s muslimanima u svjetlu emigracija i imigracija", "Dijalog sa svijetom nevjernika: Zapad i sekularizacija te Istok i komunistički ateizam", samo su neke od tema o kojima će sudionici konferencije razgovarati tokom naredna tri dana.

Otvarajući skup vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić istaknuo je veliki značaj izgradnje kulturnog dijaloga kao izazova pred ljudima. U tom svjetlu Katolička crkva treba da bude graditelj kulture nade.

On je zaželio da konferencija pruži podršku Katoličkoj crkvi u BiH te svim ostalim vjerskim zajednicama i narodima u izgradnji pravednog mira u ovoj napaćenoj zemlji. Izgradnja kulture nade je iz tog razloga veoma značajna za izgradnju kulture mira i dijaloga ne samo u BiH već i u svim ostalim zemljama gdje je čovjek ugrožen od mržnje i zla.

 

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić kazao je u uvodnom obraćanju kako u BiH unatoč ratu i problemima ima napretka u pomirenju i smirivanju duhova rata, privredi te uopće u životu.

 

"Jedan mali 'Napredak' pokazuje teoretski i praktično kako se može njegovati svoje, a u harmoniji s drugima. Time dajemo doprinos rješavanju globalnog pitanja kako ostati svoj, a biti u harmoniji s drugima. Ključ rješenja je da svako bude što jest i da prihvati druge onakvima kakvi jesu", poručio je Topić.

Predsjednik Papinskog vijeća za kulturu Svete Stolice kardinal Paul Poupard istaknuo je da danas živimo u svijetu pluralizma koji se rasipa, s tendencijom globalizacije koja može potaknuti fenomene straha, grča i tenzija.

"Suština za nas i ono što je iznimno važno za katoličke kulturne centre jeste da svako čuvajući i njegujući vlastiti identitet poštuje identitet onoga drugog", kazao je Poupard.

On smatra kako BiH u premošćivanju razlika treba početi djelovati upravo od povjesnog naslijeđa ukorijenjenog u kulturnoj i vjerskoj različitosti. On poručuje kako ne smijemo zaboraviti povijest, već je preuzeti kao što se preuzima odgovornost, odnosno proći kroz katarzu, pročišćenje sjećanja. Moramo ga biti svjesni kako bismo izgradili zajedničku budućnost, smatra kardinal.

"Način premošćivanja mržnje leži u približavanju i upoznavanju drugoga te razumijevanju njegovog postojanja koje u sebi ne nosi opasnost za moje vlastito postojanje niti obratno. U tome moram da se ispoljavam onakav kakav jesam, bez ikakvog uljepšavanja kako bih dozvolio drugome da me takvog i upozna, kao i ja njega. Drugu etapu predstavlja početak zajedničkog djelovanja. Tako ćemo shvatiti ono što nas razdvaja, ali i ono što nas ujedinjuje", poručio je Poupard.

On je dodao da Sarajevo, kao grad na raskršću tenzija, kultura, jezika i vjera može postati simbolom našeg stoljeća i budućnosti ukoliko uspije uspostaviti svoje institucionalne organe u miru. U prethodnom je ratu u BiH religija bila sramno uzeta kao talac kako bi se opravdale stranputice, niski interesi i osnažila mržnja prema drugima.

Prije službenog otvaranja konferencije kardinal Poupard predsjedavao je Svetom misom. Rad konferencije bit će završen u 10. srpnja obilaskom grada i Svetom misom u Katedrali s mjesnom crkvom.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 6.7.2005.

Sve je spremno za početakMeđunarodne konferencije katoličkih kulturnih društava

 

Sve je spremno za početak Međunarodne konferencije katoličkih kulturnih društava zemalja Jugoistočne Europe i Mediterana pod nazivom Izazov novog kulturnog dijaloga u kontekstu globalizacije koje će se održati u Sarajevu od 7. do 10. srpnja u organizaciji Papinskog vijeća za kulturu i Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Na Konferenciji, kojoj je visoki pokrovitelj predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović, sudjelovat će 40 predstavnika iz 15 zemalja, a Konferencijom će predsjedati predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Paul Poupard.                

Konferencija će se održavati na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji (po rasporedu naznačenom u programu kojeg vam šaljem u privitku). Službeni početak je 8. srpnja u 9.30 sati, a na tom dijelu se očekuje dolazak mnogih osoba iz političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Ovom će se prigodom održat i još dva događaja. U četvrtak, 7. srpnja s početkom u 20.00 sati u Kamernom teatru 55 održat će se predstavljanje knjige, bolje reći dokumenta Papinskog vijeća za kulturu, Gdje je tvoj Bog? koja je prije par dana izašla iz tiska na hrvatskom jeziku u nakladi Napretka. Također će tada u galeriji Kamernog teatra biti otvorena izložba fotografija Tri pohoda Svetog oca Ivana Pavla II. Slovačkoj u organizaciji Veleposlanstva Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini i Napretka.

Sutradan, 8. srpnja također s početkom u 20.00 sati u Domu vojske Federacije Bosne i Hercegovine održat će se koncert Napretkovih stipendista. Djela domaćih i stranih autora izvodit će Vedrana Šimić (sopran), Mihaela Soko (sopran), Berislav Puškarić (bas) uz klavirsku pratnju Darjane Blaćo, te Trio Magis u sastavu: Dario Vučić (klavir), Boris Lončar (violina),  Dane Zorzić (violina).

Važno je reći da je ova konferencija po sudionicima i temama koje će se obrađivati jedna od najznačajnijih koja se održava u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme.

*    *     *    *

 

Sarajevo, 6. 7. 2005.

Stipe Prlić i Zoran Bakula posjetili Napredak

 

Predsjednik Uprave Hrvatskih telekomunikacija Stipe Prlić i Predsjednik Uprave HT Eroneta Zoran Bakula sa suradnikom Slavenom Grbavcem jučer su posjetili Središnjicu Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Sarajevu gdje su se sastali s predsjednikom Napretka prof. dr. Franjom Topićem.

U jednosatnom razgovoru Topić je gostima predstavio rezultate Napretka osvrnuvši se posebno na rad Društva u Hercegovini. Rekao je kako Napredak u Hercegovini može još više raditi, dapače ostvarivati najbolje rezultate. Podcrtao je i to kako vlasti u županijama s većinskih hrvatskim stanovništvom ništa ne odvajaju za Napredak, što je nedopustivo.

Ovaj posjet Topić je iskoristio kako bi Stipi Prliću čestitao na izboru za novog člana Središnje uprave Napretka, a odluka o izboru donesena je na nedavno održanoj sjednici Poslovnog odbora Napretka. Zahvalio je i Zoranu Bakuli, koji je inače član Uprave Napretkove podružnice u Posušju, za sve što ta podružnica radi, rekavši kako posuška podružnica, njezin predsjednik Ljubo Begić, kao i ostali članovi, mogu biti dobar primjer i drugima u Hercegovini kako se može kvalitetno raditi.

Prlić je, zahvalivši na ukazanom mu povjerenju, rekao da će se maksimalno založiti za unaprjeđenje rada Napretka u Hercegovini. Također je upoznao Topića s projektima i budućim planovima HT-a Mostar.

Bakula je naglasio važnost Napretka, a posebno njegovu skrb za mlade. Rekao je da i HT Eronet veliku pozornost posvećuje mladima kako kroz stipendiranja, tako i kroz zapošljavanje mladih, stručnih kadrova.

Nakon razgovora gosti su posjetili i Napretkovu knjižnicu i Radio postaju Vrhbosna.

 

*    *     *    *

 

Tuzla, 28.6.2005.

VI. MEÐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA - "BREŠKE 2005"

 

Prva asocijacija koja se veže uz mjesec lipanj, barem kada je HKD "Napredak" u pitanju, sasvim sigurno su brežačke lipe i ono što se tih dana pod njima dešava. Naime, u tom periodu Napredak sve svoje snage i sposobnosti usmjerava na projekt Likovne kolonije na Breškama.

Ove je godine održana šesta po redu Međunarodna likovna kolonija, koja je ušla u program aktivnosti Središnjice HKD "Napredak" kao kulturna manifestacija od posebnog značaja. O svemu onome što se na Breškama dešavalo svoj će sud dati organizator, umjetnici, sudionici kolonije, javnost i kritičari.

Drugu godinu za redom generalni pokrovitelj svih dešavanja je predsjednik Federacije BiH g. Niko Lozančić. Svesrdnu pomoć organizatoru su pružili i pokrovitelji: Tuzlanska županija, općina Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli.

Kao jedan od sadržaja kulturne manifestacije "Ljeto u Tuzli", Međunarodna likovna kolonija "Breške 2005" svečano je otvorena u nedjelju navečer 19. lipnja u crkvi na Breškama. Okupljene članove i simpatizere HKD "Napredak", predstavnike javnog, kulturnog i političkog života grada i županije te mještane Brežaka pozdravili su g. dr. Miroslav Petrović, predsjednik HKD "Napredak" Tuzla, ispred vlade Tuzlanske županije g. Rado Pejić, ministar pravosuđa i uprave, g. Jasmin Imamović, načelnik općine Tuzla, fra Zdravko Anđić, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, gđa dr. Zlata Žigić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u vladi Tuzlanske županije, g. Josip Horvat, predsjednik likovnog odjela HKC "Bunjevačko kolo" iz Subotice te na samome koncu g. Niko Lozančić, predsjednik Federacije BiH koji je ovogodišnju Koloniju proglasio otvorenom i fra Mladen Jozić, župnik i domaćin na Breškama koji je svima, a osobito umjetnicima zaželio dobrodošlicu.

Likovna kolonija na Breškama nije se ni ove godine ograničila samo na likovno stvaralaštvo. Bilo je tu i drugih sadržaja, a koji i kakvi su to sadržaji najbolje govori geslo pod kojim se Kolonija odvijala i koje je glasilo "KORIJENI PROŠLOSTI". Napredak je i ove godine pokušao iz zaborava izvući određena kulturno-povijesna bogatstva ovoga prostora. Prošle je godine to bio Gradovrh, a ove pozornost je bila usmjerena na stare kapele tuzlanskog kraja.

Tim je povodom 20. lipnja organiziran okrugli stol čiji su sudionici bili g. Mijo Franković, direktor Zavoda za zaštitu kulturnih i povijesnih spomenika Tuzlanske županije, gđa. Vesna Isabegović, direktorica Muzeja istočne Bosne, g. Fuad Kasumović, akademski slikar iz Tuzle i fra Marko Kepić, ispred Franjevačkog samostana.

U radu Kolonije sudjelovalo je 20 umjetnika iz Budimpešte, Ðakova, Osijeka, Subotice, Brčkog, Sarajeva, Usore, Zenice i Tuzle. Grad Tuzla i bosanskohercegovačka likovna baština ostali su bogatiji za više od 80 umjetničkih djela različitih tehnika slikanja.

Osim na Breškama, umjetnici su dobar dio vremena proveli na Slanoj Banji u Kući plamena mira. Također su posjetili Srednju Lipnicu i lokalitet Gospe Lipničke, grad Lukavac i jezero Bistarac.

Velik broj poklonika umjetnosti se okupio i 26. lipnja na svečanosti zatvaranja VI. Međunarodne likovne kolonije Breške 2005. Svoje viđenje Kolonije i njezinih sadržaja dali su g. Miroslav Petrović i g. Drago Marelja ispred umjetnika. Svim sudionicima, pokroviteljima i sponzorima su uručene zahvalnice. HKD "Napredak" se posebno zahvalilo g. Marku Štefaniću, konzulu Republike Hrvatske u Tuzli i fra Berislavu Kalfiću, dugogodišnjem vikaru u župi Breške. Službeni dio programa je završio u dvorištu crkve, pod Brežačkim lipama gdje je bila priređena i izložba radova nastalih na ovogodišnjoj Koloniji. Likovnu koloniju na Breškama službeno je zatvorila gđa dr. Nada Mladina, predsjedavajuća Općinskog vijeća Tuzla.

U kulturno-zabavnom dijelu programa sudjelovali su Mješoviti zbor Franjevačke mladeži "Iuventus Salinarum" pod ravnanjem g. Zlatka Špoljarevića, g. Šaban Mujkanović, student ADU Tuzla, gđica Vedrana Šimić, sopran i mr. Elvis Sivčević, gitara.

Priliku za ponovni susret s umjetnicima i njihovim radovima, grad Tuzla će imati krajem godine kada HKD "Napredak" planira prirediti izložbu svih radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji "Breške 2005".

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 21. 6. 2005.

U Zavidovićima svečanost povodom obnove rada Napretkove podružnice

 

U nedjelju, 19. lipnja 2005. u Zavidovićima je održana svečanost  povodom obnove rada Napretkove podružnice u tom gradu.

Svečanost je počela svetom misom u 11.00 sati u župnoj crkvi. Misu je predvodio prof. Božo Odobašić koji je u nadahnutoj  propovijedi govorio o odnosu vjere i kulture, o važnosti kulture za evangelizaciju. „Vjernik treba izlaziti iz sebe i iz svoje kuće te i  kroz kulturu izgrađivati bolji i ljepši svijet“, rekao je Odobašić. Uz župnika Franju Tomića, koji je i najviše zaslužan za  organiziranje ove svečanosti, u koncelebraciji je bio i prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napretka, a svečano misno slavlje  svojim je pjevanjem uveličao prof. Niko Luburić.

Svečanost je nastavljena u 18.00 sati u Domu kulture prigodnim kulturno zabavnim programom. U programu se doista moglo  uživati, jer je bio raznolik, od pjesme, tamburice, folklora, a programom se zapravo nakon dužeg vremena aktivirao i predstavio  Napredak domaćoj publici. Čak 400 Zavidovićana bilo je te večeri u Domu kulture, a kako i sami kažu ne pamte da se u posljednje  vrijeme toliki broj ljudi okupio na jednom mjestu, a ovakvom prigodom.

Nazočnima se obratio v.d. predsjednika Napretka u Zavidovićima Anđelko Lučić koji je kratko govorio o povijesti Napretka u  Zavidovićima. Gostima se obratio i prof. dr. Franjo Topić osvrnuvši se i na povijest Napretka, ali više na sadašnjost i budućnost. Posebno je istaknuo kako u Zavidovićima nema niti jednog Hrvata u vlasti, a niti postoji neka bolja tvrtka kojoj je vlasnik Hrvat. Napredak, po njegovim riječima, može puno pomoći i u Zavidovićima te kako ne treba kukati za nekim prošlim vremenima već  treba računati na one koji su tu i raditi. Topić je pozvao općinske vlasti da podrže rad Napretka u Zavidovićima, jer za Napredak  ima mjesta u svakom gradu u ovoj zemlji.

Središnja uprava Napretka i financijski je pomogla oživljavanje rada ove podružnice.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 18. 6. 2005.

Dragutin Tadijanović posjetio HKD Napredak

 

Dragutin Tadijanović, velikan hrvatskog pjesništva danas je posjetio Napredak. Domaćin mu je bio predsjednik HKD Napredak  prof. dr. Franjo Topić koji ga je upoznao sa rezultatima rada kako Središnje uprave tako i podružnica, sa posebnim osvrtom na  razdoblje od obnove HKD Napretka 1990.g.

„HKD Napredak nešto je malo starije od Vas“ bile su Topićeve riječi upućene ovom nasmijanom stogodišnjem licu, raspoloženom  za razgovor.

Ovom posjetu nazočili su direktor Školske knjige Ante Žužul i njegovi suradnici Krunoslav Cigoj, savjetnik za kulturu u hrvatskom  veleposlanstvu  u Sarajevu, te uvaženi akademik Ante Stamać, vrsni poznavatelj Tadijine književnosti.

Ovom prigodom Topić je istaknuo ljepotu i značaj Tadijanovićevih pjesama bilo da se radi o ranijim ili o pjesmama koje su nastale  u  poznim godinama njegovog stvaralaštva. U svakoj od njih Tadijanović širi svoje poruke, poruke iz života i o životu uopće, jer  riječi i jesu njegov život.

Jednu takvu „crticu“ imali smo priliku danas čuti uživo u prostorijama Radio postaje Vrhbosna gdje je sa velikom dozom emocija,  onako napamet, recitirao pjesmu „U dugu, zimsku, bijelu noć“ . Ovu pjesmu napisao je u kolovozu 1931. godine u svojoj 26. godini,  te kaže da je imao čast predati faksimil rukopisa i poljski prijevod ove pjesme Svetom Ocu, 07. lipnja 2003. godine. obrativši mu se  riječima:“Ja sam hrvatski pjesnik, 15 godina stariji od Vas“.

Tadijanovića smo upitali kako se osjeća u Sarajevu, obzirom na činjenicu da je posljednji put boravio 1988. Rekao je:“Osjećam se i u  Sarajevu i u Napretku kao kod kuće“. Razlog tome je što je ovaj velikan u Sarajevo dolazio u više navrata radeći na ostavštini  pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića kome je posvetio desetine stranica u svom 4. svesku knjiga o hrvatskim pjesnicima.

Isprativši nasmijano i raspoloženo lice, čovjeka svjetskog duha i širokog srca koji i danas prijateljuje s riječima koje i jesu njegov  život, Dragutinu Tadijanoviću Tadiji poželjeli smo sretan 100. rođendan i zahvalili se na svim lijepim pjesmama koje nam je dao. Jer, one nisu samo odraz znanja i dara nego i ljubavi i istine - papiru treba udahnuti dušu, a priči - istinu. Zbog toga je i ušao u  besmrtnost.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 16. 6. 2005.

U Sarajevu od 7. do 10. srpnja 2005. međunarodna konferencija kulturnih katoličkih društava „Izazov novog kulturnog dijaloga  u kontekstu globalizacije“

 

Međunarodna konferencija Izazov novog kulturnog dijaloga u kontekstu globalizacije održat će se u Sarajevu u organizaciji  Papinskog vijeća za kulturu (Vatikan) i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, od 7. do 10. srpnja tekuće godine.

Na konferenciji će sudjelovati oko 60 predstavnika iz 15 zemalja Mediterana i Jugoistočne Europe, a među njima i nekoliko  biskupa,  nuncija, predsjednika kulturnih društava, instituta itd.

Napose treba istaknuti kako će na konferenciji sudjelovati i predsjednik Papinskog vijeća za kulturu uzoriti kardinal Paul Poupard  (Pol Pupard), kao i uzoriti kardinal Vinko Puljić, nadbiskup Vrhbosanski.

Svečano otvaranje konferencije bit će u petak, 8. srpnja u 9.30 sati na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji, gdje će se konferencija i  održavati. Na svečanosti otvaranja konferencije nazočit će i mnogi uglednici iz javnog života Bosne i Hercegovine, a među njima i  član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović.

Izbor tema kao i imena sudionika dovoljan su jamac i pokazatelj važnosti ovog međunarodnog skupa, zasigurno jednog od  najvažnijih koji su se organizirali u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme.

Navest ćemo samo neke od tema konferencije: Temelji teologije dijaloga; Dijalog sa svijetom nevjernika: Zapad i sekularizacija;   Dijalog sa svijetom nevjernika: Istok i komunistički ateizam; Korisni instrumenti za kulturni dijalog u kontekstu globalizacije itd.

Ovom prigodom predstavit će se i knjiga kardinala Paula Pouparda Gdje je tvoj Bog?, koja ovih dana izlazi iz tiska u nakladi HKD  Napretka. Također će u petak, 8. srpnja u Domu vojske biti održan i svečani koncert Napretkovih stipendista.

 

Službeni jezici na konferenciji bit će francuski i talijanski.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 27. 5. 2005.

Održana 17. sjednica Poslovnog odbora HKD Napredak

 

17. sjednica Poslovnog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak održana je sinoć u Sarajevu. Na sjednici se raspravljalo o  aktualnim događanjima u Napretku kao i o planovima i programima u idućem razdoblju.

Veći dio sjednice odnosio se na projekt podizanja spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu. Dopredsjednik Napretka Ivica Mišić   upoznao je nazočne s tijekom realizacije te nakane, rekavši kako je Vlada Sarajevskog kantona dala potporu ovoj ideji i obećala  pomoć. Bilo je riječi i o samoj lokaciji na kojoj će spomenik biti postavljen, kao i o idejnom nacrtu spomenika, a jedan od prijedloga  lokacije je plato ispred sarajevske katedrale. Član Središnje uprave Stijepo Gavrić, inače vrsni kipar, zadužen je za izradu nacrta i  cjelokupnog projekta izrade spomenika.

Na sjednici je također bilo riječi i o obnovi Napretkovog doma u Mostaru. Predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić upoznao je  nazočne s pojedinostima oko završetka prva faze obnove koju je izvodila Jedinica za koordinaciju projekta obnove Staroga mosta  (PCU).

Bilo je govora i o obnovi spomenika pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića u Sarajevu, za što su novac većim dijelom osigurali  Vlada Republike Hrvatske i sarajevska općina Centar. Gavrić je zadužen i za vođenje ovog projekta.

Donesena je odluka o novčanoj pomoći šahovskom klubu Napredak iz Zenice koji se već niz godina natječe u Premijer ligi i  redovito organizira šahovske turnire u Zenici.

Topić je nazočne članove Poslovnog odbora upoznao i s posjetima izaslanstva Sabora Republike Hrvatske, sa sastankom političkih  stranaka s hrvatskim predznakom koji se održao u organizaciji Napretka proteklog utorka, kao i o svečanosti dodjele 72 stipendije.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 25. 5. 2005.

Jučer održan sastanak političkih stranaka s hrvatskim predznakom

 

Jučer je u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak održan sastanak političkih stranaka s hrvatskim  predznakom.  Na sastanku su nazočili predsjednici i ostali predstavnici: Hrvatske kršćanske demokratske unije (Marin Topić i  Ivan  Musa), Nove hrvatske inicijative (Krešimir Zubak i Dobrica Jonjić), Hrvatske demokratske zajednice (Bariša Čolak), Hrvatske  seljačke stranke (Ante Čolak i Ilija Šimić), Hrvatske demokratske unije (Miro Grabovac i Zvonko Zovko), Hrvatskog pravaškog  bloka  (Željko Koroman i Željko Rogić), Hrvatskog bloka (Mario Vasilj i Ivan Zlopaša), Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine  – Ðapić- dr. Jurišić (Zvonko Jurišić i Željko Asić), Hrvatskih demokršćana (Petar Milić i Mišo Pušić) i Hrvatske narodne zajednice  (Milenko Brkić i Mate Bandur), a pored njih nazočili su i nadbiskup vrhbosanski uzoriti kardinal Vinko Puljić, njegov tajnik  Dubravko Turalija, predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić i potpredsjednik Ivica Mišić.

Na sastanku je raspravljano o odnosu hrvatskih političkih stranaka prema Bosni i Hercegovini te je zaključeno kako je Bosna i  Hercegovina i država Hrvata, u kojoj treba osigurati potpunu ravnopravnost sva tri naroda. Zaključeno je također da se ovakvi  sastanci organiziraju redovito te da će se na njima raspravljati o svim pitanjima bitnim za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Idući sastanak održat će se 10. lipnja s početkom u 15.00 sati u klubu Lira u Sarajevu u organizaciji Nove hrvatske inicijative, a  tema idućeg sastanka bit će ustavne promjene u Bosni i Hercegovini.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 24. 5. 2005.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora posjetilo HKD Napredak

Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u sastavu: Gordan Jadranković, Nikola Ivaniš, Frano Matušić, Mario  Zubović, Tonino Picula te veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić, posjetili su danas Hrvatsko  kulturno društvo Napredak gdje im je domaćin bio predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić.

Nakon razgledavanja Napretkove palače, Napretkove knjižnice,  te radio postaje Vrhbosna, Topić je upoznao članove izaslanstva s radom Napretka, s posebnim osvrtom na rad od obnove  Napretka 1990. godine. Rekao je kako Napredak svojim radom i  rezultatima pokazuje kako se u Bosni i Hercegovini može graditi  i  voljeti svoje, a da se pri tome ne stvaraju neprijatelji. „Napredak  pokazuje da se u Bosni i Hercegovini može živjeti i biti ono što  jesi. Ovdje ima života za Hrvate i moram reći da u Hrvatskoj još uvijek vlada suprotno mišljenje. Treba dakle promijeniti odnos Hrvatske prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini i vas molim da  radite na tome“, rekao je Topić ovom prigodom. Upoznao ih je i s  jučerašnjim dodjelama studentskih stipendija, ponovno  podcrtavši kako je za ovogodišnje 73 stipendije najviše sredstava  odvojila INA iz Zagreba i HOLDINA iz Sarajeva. Gordan Jadranković je, zahvalivši na gostoprimstvu, rekao kako je i ustavna i moralna zadaća Republike Hrvatske pomagati Hrvate i njihove projekte u Bosni i Hercegovini, a samim time i Napredak. „Ohrabren sam ovim što sam vidio. Ovoliki broj ljudi koji se okuplja u Napretku i ovoliki rezultati, dovoljan su jamac i pokazatelj kako je opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, i Sarajevu napose, izvjestan“, rekao je Jadranković te naglasio kako će se zajednički zalagati, kao članovi Sabora, da Vlada Republike Hrvatske još snažnije podupre projekte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Tonino Picula je naglasio da je dobro što bh Hrvati imaju ovako snažnu instituciju klao što je Napredak, te kako Hrvatskoj Hrvati u Bosni i Hercegovini ni u kojem slučaju ne smiju predstavljati teret, već da ih treba ohrabrivati i pomagati.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 23. 5. 2005.

Danas dodijeljene Napretkove stipendije

 

U prostorijama kluba Lire danas je održana svečanost uručivanja Napretkovih stipendija i potpora za 72 studenta, koji su u najvećem broju iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Točnije od ukupnog broja, njih 43 dobilo je stipendije u iznosu od 100 KM mjesečno i 29 potpore u iznosu od 50 KM mjesečno.

Važno je reći kako je za ovogodišnju dodjelu stipendija najviše zaslužne Industrija nafte INA iz Zagreba tj. HOLDINA iz Sarajeva, koje su dale najviše novaca namijenjenih za dodjelu ovogodišnjih stipendija.

Važno je reći kako je za ovogodišnju dodjelu stipendija najviše zaslužne Industrija nafte INA iz Zagreba tj. HOLDINA iz Sarajeva, koje su dale najviše novaca namijenjenih za dodjelu ovogodišnjih stipendija.

Stipendije je nazočnim studentima uručio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić koji je tom prigodom istaknuo kako ove stipendije pored svoje materijalne važnosti imaju i simbolično značenje jer nije mala stvar biti Napretkov stipendist. Podsjetio je kako su i dva nobelovca Ivo Andrić i Vladimir Prelog, po kojima Napretkov Fond za stipendiranje nosi naziv, bili Napretkovi stipendisti. Zahvalivši i INI i HOLDINI kao i direktoru HOLDINE Tihomiru Fajdetiću, koji je nazočio na svečanosti, Topić je izrazio očekivanje kako će svi stipendisti uspješno završiti fakultet, postati stručnjaci, ali u prvom redu postati dobri ljudi koji će kasnije pomagati studentima, kao što se njima sada pomaže.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 18. 5. 2005.

U utorak, 24. svibnja u Sarajevu drugi sastanak političkih stranaka s hrvatskim predznakom

U utorak 24. svibnja 2005. u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak s početkom u 17. sati u klubu Lira, održat će se drugi sastanak političkih stranaka u Bosni i Hercegovini s hrvatskim predznakom. Očekuje se dolazak predstavnika svih političkih stranaka, kao i predstavnika Katoličke crkve. Na sastanku će se nastaviti razgovori započeti prošli tjedan.

Sastanak će biti zatvoren za javnost.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 18. 5. 2005.

Topić pozvao Napretkovce da u što većem broju dođu na obilježavanje Srednjoeuropskog katoličkog dana u Kupresu

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je danas poziv svima napretkovcima i ostalima  da u što većem broju pohode Kupres u subotu 21. svibnja, na obilježavanje Srednjoeuropskog katoličkog dana.

 

„To je veliki događaj za sve katolike Srednje Europe, a napose za nas u Bosni i Hercegovini, o čemu govori i veliki broj kardinala,  biskupa i drugih crkvenih velikodostojnika koji će doći na kuprešku visoravan. Tog dana Kupres i Bosna i Hercegovina bit će  središte katoličanstva. Dođite u što većem broju, obucite narode nošnje i pokažite svoj identitet, svoju vjeru i domoljublje“, izjavio je  profesor Topić.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 13. svibnja 2005.

Sinoć u Sarajevu održana svečana Skupština Sportskog društva Napredak

 

Svečana Skupština Sportskog društva Napredak održana je sinoć u klubu Lira u Sarajevu.

Nazočnim članovima Društva i  Skupštine kao i gostima obratio se predsjednik Društva Branko Ekert rekavši kako je Sportsko društvo Napredak nastalo 1994. u  vrijeme okupacije Sarajeva te se i na taj način grupa entuzijasta željela suprotstaviti nasilju koje je haralo i Sarajevom i državom.

Svečana Skupština Sportskog društva Napredak održana je sinoć u klubu Lira u Sarajevu. Nazočnim članovima Društva i  Skupštine kao i gostima obratio se predsjednik Društva Branko Ekert rekavši kako je Sportsko društvo Napredak nastalo 1994. u  vrijeme okupacije Sarajeva te se i na taj način grupa entuzijasta željela suprotstaviti nasilju koje je haralo i Sarajevom i državom.

Gabrijel Vukadin, predsjednik Nogometnog kluba „SAŠK Napredak“, Drago Bozija, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva  „Bjelašnica 1923“ te Željko Galić, predsjednik Šahovskog kluba „Napredak“ govorili su o rezultatima rada ovih „sekcija“ Društva.  Prof. dr. Franjo Božur, jedan od osnivača Sportskog društva „Napredak“ govorio o vremenima nastanka Društva kao i o onima koji  su sudjelovali u osnivanju.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić obraćajući se nazočnima istaknuo je kako rad i rezultati  Sportskog društva „Napredak“ pokazuju kako možemo biti svoji u Bosni i Hercegovini, a istodobno surađivati s ostalima. Pozvao  je sve koji to mogu da pomognu radu Društva jer su se dosada i SAŠK Napredak i planinari i šahisti financirali i odražavali radom  entuzijasta, a ulaganje se itekako isplati što potvrđuju i rezultati SAŠK-a Napredak koji je trenutno na četvrtom mjestu u Federalnoj  ligi, dugogodišnja povijest Hrvatskog planinarskog društva „Bjelašnica 1923“ kao i sudjelovanje Šahovskog kluba Napredak u  Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Na koncu svečanosti najstariji nogometaš SAŠK-a Napredak Vladislav Kapetanović uručio je plakete za utemeljenje Društva: Mijatu  Zubaku, Mladenu Stipiću, Vinku Rebcu, Ivici Mioču, Ivici Safneru (posthumno), Zdenku Jeliću, Tomislavu Batiniću, Franji  Božuru, Franjo Topiću, Krešimiru Zubaku i Milenku Vranješiću, te plakete za doprinos razvoju društva: Miji Mišiću, Ivici Šariću,  Martinu Ragužu, Antonu Štitiću, Draganu Glavašu, velečasnom Franji Tomiću, Branku Ekertu, Mladenu Bevandi, Dragi Bilandžiji,  Dominiku Malbašiću, Mirku Prskalu, Vesni Mišanović, mons. Ivi Tomaševiću, Ivanu Vidoviću, Josipu Remeti, Želimiru Soči, Anti  Vodanoviću (poshumno), Željeku Ivankoviću, Damjenu Nikoliću, Nikoli Selaku, Dragu Boziji i Damiru Rašiću (posthumno).

Svečanost su uveličali i studenti Muzičke akademije u Sarajevu izvodeći djela glazbenih majstora.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 12.5.2005.

Topić uputio čestitku Ivi Miri Joviću na izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je danas čestitku novoizabranom hrvatskom članu  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivi Miri Joviću

 

Poštovani gospodine Joviću,

 

                u ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak i u svoje osobno ime čestitam Vam na izboru za člana  Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

                Vjerujem kako ćete tu dužnost obavljati časno i na korist Hrvata i ostalih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

                Također izražavam uvjerenje kako ćete kao dugogodišnji napretkovac raditi i promicati ideje našeg Društva, kao i pomoći u  realizaciji Napretkovih projekata.

 

                U nadi kako ćemo se uskoro i susresti srdačno Vas pozdravljam.

S poštovanjem,

                                                                                                                                                                 Predsjednik

                                                                                                                                                        Prof. dr. Franjo Topić

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 11. 5. 2005.

Iz tiska izašla knjiga Miroslava Landeke „Stari most – s mjesta događaja“

 

Ovih je dana iz tiska, u nakladi Hrvatskog kulturnog društva Napredak, izašla knjiga Miroslava Landeke „Stari most – s mjesta  događaja“. Knjiga ovog mostarskog novinara zbirka je novinarskih članaka koje je napisao i objavio u proteklih pet godina, a vezano za  Stari most i njegovu obnovu. Objavljivani su u razdoblju od 16. lipnja 1999. godine, od dana potpisivanja Ugovora o obnovi Staroga  mosta između Grada Mostara, Bosne i Hercegovine, UNESCO-a i Svjetske banke, do dana kada je taj projekt završen svečanom  ceremonijom otvorenja Staroga mosta 23. srpnja 2004. godine.

Knjiga svjedoči o tom projektu kroz izjave najodgovornijih osoba iz Jedinice za koordinaciju projekta obnove Staroga mosta  (PCU), zaduženih za fizičku obnovu Starog mosta, tvrtke OMEGA Engineering iz Dubrovnika koja je obavljala poslove nadzora radova  na projektu obnove, predstavnika izvršne vlasti Grada Mostara te političara i dužnosnika, kulturnih i javnih djelatnika iz zemlje i  svijeta, koji su dolazili u Mostar tijekom tih pet godina posjetiti  gradilište Staroga mosta i osobno se uvjeriti u dinamiku i kvalitetu  radova na njegovoj ponovnoj izgradnji.

Ona predočava i različite faze u obnovi tog izuzetnog i jedinstvenog arhitektonskog ostvarenja, od rezanja kamena, klesanja  prvoga kamena za luk mosta, izgradnje luka i svečanoga postavljanja zadnjeg kamena u njegov svod, preko ugradnje čelične ograde,  obnove kula Tara i Helebija do projekta obnove tri objekta tri naroda i do prvih skokova s luka novoga Starog mosta.

Također, u knjizi sam kroz izjave prvih ljudi iz PCU-a ukazao na brojne probleme, opstrukcije i poteškoće s kojima su se  susretali graditelji i Jedinica za koordinaciju projekta obnove Starog mosta i kulturno-povijesnog nasljeđa. Knjige svjedoči i o odnosu  pojedinih političara i institucija vlasti prema Starom mostu i samome Mostaru i njegovim građanima.

                Knjiga je tiskana u 500 primjeraka , a posebno je zanimljiv i odličan njezin dizajn, počevši od same naslovnice pa do  unutarnjeg  dizajna.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 27.4.2005.

U SARAJEVU ODRŽANA SJEDNICA POSLOVNOG ODBORA HKD NAPREDAK

 

Sinoć je u Sarajevu održana sjednica Poslovnog odbora Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Na sjednici se raspravljalo o mnogim  temama vezanim za aktualna događanja u Napretku.

Nazočni su se osvrnuli na događaje koje je Napredak organizirao povodom smrti pape Ivana Pavla II. - komemoracija u Narodom  pozorištu u Sarajevu i izvedba Mozartovog Requiema - zaključivši da se ovim dostojanstveno odalo priznanje ovom velikom papi. Također je zaključeno kako će Napredak pokrenuti inicijativu za podizanjem spomenika Ivanu Pavlu II. u Sarajevu.

Donesena je odluka o dodjeli stipendija i potpora studentima u ovoj godini, a potpisivanje ugovora održat će se u utorak, 10. svibnja  2005. s početkom u 14.00 sati u klubu Lira. Od ukupno pristigle 151 aplikacije izabrano je 70 studenata.

Također je donesena odluka o dodjeli poslovnog prostora Onix Planinarskom društvu Bjelašnica 1923. kao i o kupnji kuće na Trebeviću  koja će imati višenamjenski karakter, a detaljan projekt napravit će se uskoro.

Također su nazočni upoznati s vraćanjem knjiga Srpskom prosvjetno - kulturnom društvu „Prosvjeta“. Naime radi se o 1600 knjiga koje  su u vrijeme rata, točnije kada je zapaljena Vijećnica u Sarajevu, spašene i prebačene u Napretkovu knjižnicu.

Također je bilo govora i o aktualnom političkom trenutku u Bosni i Hercegovini, napose svim događanjima u Sarajevu.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 26.4. 2005.

IZJAVA FRANJE TOPIĆA POVODOM DOGAÐANJA OKO GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić dao je danas izjavu za medije povodom svih događanja   vezanih za izbor Gradskog vijeća grada Sarajeva

Kao predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napretka izražavam svoje duboko razočarenje i iznenađenje povodom svih događanja   oko  izbora novih vijećnika u Gradsko vijeće grada Sarajeva.

Iskreno, pitao sam se ima li potrebe uvlačiti se u političke ili bolje reći politikanske igre koje su se proteklog mjeseca odigravale u   Sarajevu, ali nakon svih događaja, posebno ovog posljednjeg kada je izabrano više zastupnika iz reda jednog naroda, u konkretnom   slučaju Bošnjaka, nego je određeno zakonima, morao sam reagirati jer su namjere nekih ljudi više nego očite, pretvoriti Sarajevo u   jednonacionalni bošnjački grad.

Jesu li ovaj grad i njegovi stanovnici zaslužli sve ovo? Je li ovaj grad pokazao s ovim svoju višenacionalnost i višekulturalnost ili   nešto  sasvim drugo? Kakva je poruka upućena iz glavnog grada svima koji žive u Bosni i Hercegovini pa i svijetu? Što se ima   očekivati od  drugih gradova kada se u Sarajevu održavao cirkus? I doista se čovjek na koncu mora upitati kome je u interesu da   marginalizira i  Hrvate i Srbe i ostale u ovom gradu?

Nedopustivo je da se s brojem i imenima nebošnjačkih zastupnika manipulira i da se oni izabiru čisto radi reda, a nitko ih neće ni za   što  pitati niti će imati kakvo značenje u Gradskom vijeću i cjelokupnoj gradskoj upravi. Na ovaj način najlakše je od višenacionalnog  grada  napraviti prividno višenacionalan, ali zapravo jednonacionalan jer su na svim ključnim pozicijama u gradu ljudi iz jednog   naroda, a zna  se da samo „šefovi“ imaju ključnu i posljednju riječ. Igre političkih stranaka spustile su se sa svim ovim na najnižu   razinu otkako je  završen rat.

Zato pozdravljam odluku Ustavnog suda koje je proglasilo nevažećim izbor Gradskog vijeća sugerirajući na taj način da se svi koji   su  sudjelovali u ovom nečasnom činu opamete i izaberu vijećnike u Gradskom vijeću koji će zastupati interese svih koji žive u ovom   gradu. 

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 20. 4. 2005.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio čestitku novom papi Benediktu XVI.

 

Vaša Svetosti,

 

                Radosni smo što imamo Papu. Od srca Vam čestitam u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak i u svoje osobno. Očita je činjenica da su se uzorita gospoda Kardinali brzo i lako odlučili za Vaš izbor jer ste jasno iznijeli Vaše stavove i u zadnje dvije propovijedi.

 

                Izborom imena očito ste mislili ne samo na papu Benedikta XV nego i na svetog Benedikta zaštitnika Europe. Svjesni ste da se u Europi događaju krupni i ključni procesi prevažni za Crkvu i za čitav svijet. Uvjereni smo da ćete kao dugogodišnji suradnik Ivana Pavla II Velikog nastaviti razvijati sve ono dobro koje je ovaj Papa ostavio svijetu i Crkvi kao što je mir u svijetu, mladi i njihova traženja, dijalog s kršćanima i drugim religijama.

 

                Izražavamo nadu da će Bosna i Hercegovina i Hrvatska kao i ovaj čitavi region imati u Vama prijatelja i oslonac u rješavanju preostalih neriješenih pitanja.

 

                Sveti Oče, brojni članovi Napretka pratit će Vas svojim žarkim i stalnim molitvama u obavljanju časne i grandiozne službe rimskog biskupa i poglavara Katoličke Crkve.

 

                S najdubljim sinovskim osjećajima u Gospodinu odani

 

                                                                                 Predsjednik

                                                                              Dr. Franjo Topić

 

*    *     *    *

 

Tuzla, 19. 4. 2005.

U Tuzli održana 9. Izvještajno izborna skupština Napretka

 

Sinoć je u Franjevačkom samostanu u Tuzli održana 9. Izvještajno izborna skupština HKD Napretka – Podružnica Tuzla na kojoj je nazočilo 40 zastupnika. Pored zastupnika Skupštine na sjednici su nazočili i mnogi gosti, a među njima i predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić.

Topić je obraćajući se nazočnima naglasio kako bi Tuzla bila siromašna da nema Napretka, ali i kako bi Napredak bio siromašan da nema ljudi. „Napretka ne bi bilo bez ljudi i to je naša glavna misao“, rekao je Topić i nadodao da su ljudi nažalost izgubili osjećaj za dobrotvorni rad na kojem se temelji i Napredak, te je pozvao sve da se još aktivnije uključe u rad ove hrvatske kulturne institucije posebno kada se radi o mladima i stipendiranjima studenata. 

Radni dio Skupštine započeo je izborom radnog tijela i usvajanjem dnevnog reda. Potom se nazočnima obratio predsjednik tuzlanske podružnice Napretka dr. Miroslav Petrović podnijevši izvješće o radu u protekle dvije godine. Rekao je kako je izdavanje Hrvatskog glasnika, glasila tuzlanske podružnice, jedan od najvažnijih projekata podružnice i do sada je izišlo 139 brojeva, u posljednje dvije godine 20 brojeva. Također se osvrnuo na Međunarodnu likovnu koloniju „Breške“ koja se održava već pet godina, a posebno su bile kvalitetne one organizirane 2003. i 2004. godine. Spomenuo je i druge podatke vezane za rad Napretka u Tuzli, a između ostalog rad tamburaškog sastava, predstavljanje knjiga, organiziranje predstava, napose posljednje predstave „Juda Iskariotski“, koncerata itd.

Govoreći o financijskom dijelu izvješća Petrović je rekao kako su općina Tuzla i Tuzlanski kanton dosta pomogli Napretku u protekle dvije godine s napomenom da su sredstva koja su stizala iz tih izvora u 2004. bila drastično smanjena.

Predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić pokrovitelj je Međunarodne likovne kolonije pa je on jedan od najvećih donatora Napretka u Tuzli. Navedeno je kako se značajna sredstva prikupe prodajom Hrvatskog glasnika i marketinškim radom u njemu. No, podcrtano je kako su potrebe ove podružnice puno veće jer ima kvalitetne projekte te su zastupnici izrazili uvjerenje kako će podrška svih razina vlasti kao i gospodarstvenika biti još veća.

Nakon što je Nadzorni odbor dao svoje izvješće zastupnici su jednoglasno usvojili podnesena izvješća, a zatim se rasprava usmjerila na plan rada Napretka u idućem razdoblju. Zaključeno je kako će se u 2005. godini cijeli rad podružnice usmjeriti na važnu obljetnicu Napretka u Tuzli, a to je sto godina od osnivanja i 15 godina od obnove rada. Svečana sjednica Skupštine bit će održana 11. studenog 2005. na dan osnivanja Napretka davne 1905. Nastavit će se s već uhodanim projektima, izdavanjem Hrvatskog glasnika, organiziranjem likovne kolonije, ali su jako značajna dva projekta, izdavanje monografije o tuzlanskom Napretku u proteklih 100 godina i postavljanje izložbe fotografija o 100 godina Napretka.

Na koncu su razriješeni dosadašnji članovi uprave te jednoglasno izabrani novi. Pored izabranih članova Upravnog i Nadzornog odbora izabrani su Juraj Novosel za tajnika podružnice, te novi dopredsjednici fra Martin Antunović i Nikola Čiča. Dr. Miroslav Petrović ponovno je izabran za predsjednika HKD Napredak – podružnica Tuzla. Mandat novoizabranih članova uprave traje četiri godine.

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 15.4.2005.            

PO IVANU PAVLU II, PAPI TISUĆLJEĆA, IMENOVATI NEKADAŠNJI KAZALIŠNI TRG U SREDIŠTVU GLAVNOGA GRADA

 

Na komemorativnome susretu Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak u Zagrebu «Sjećanje na Ivana Pavla II», aklamacijom prihvaćen javni prijedlog književnika Mile Pešorde upućen Gradu Zagrebu da jedan od najljepših zagrebačkih trgova dobije ime Trg pape Ivana Pavla II

 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Zagreb sinoć je, u svojoj palači u središtu grada, priredilo susret pod nazivom «Sjećanje na papu Ivana Pavla II». Uz prigodni glazbeni program Ivana Ivice Percla, Darjane Blaće i recital pjesama Karola Wojtyle  članova dramske skupine HKD Napredak, o liku i djelu preminuloga pape govorili su profesori Ivan Karlić, Julijana Matanović, Anton Tamarut i književnik Mile Pešorda, koji je tada premijerno pročitao svoj «Latinski sonet», posvećen papinu zadnjem posjetu Dubrovniku.

Na skupu je pjesnik Pešorda uputio javni prijedlog Gradu Zagrebu, odnosno njegovim za to nadležnim tijelima, da jedan od svojih najljepših trgova, nekadašnji Kazališni trg, a sadašnji Trg maršala Tita, imenuje Trgom pape Ivana Pavla II.

U obrazloženju svoga prijedloga, Pešorda je rekao da je poljski pjesnik i mislilac, svećenik, biskup i kardinal Karol Wojtyla, naš papa Ivan Pavao II. dao neizmjerno velik doprinos ostvarenju tisućljetnoga hrvatskoga sna: obnovi nacionalne suverenosti i državne nezavisnosti u europskome demokratskome znaku te da bi samo zbog toga, ali ponajviše u svjetlu veličajne obnove rimokatoličke crkve na njezinim tisućljetnim izvorima za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II., našega Svetog Oca naravno bilo zvati papom tisućljeća. Stoga bi primjerena gesta zahvalnosti i poštovanja Papi bila odluka glavnoga grada Hrvatske, s ugledom svehrvatske metropole, da upravo svoj lijepi povijesni trg sa zgradom HNK i Meštrovićevim «Zdencem života» u središtu imenuje «Trg pape Ivana Pavla II.», dakle po velikome papi koji je promicao kulturu života, kršćansku civilizaciju ljubavi i visoko cijenio pjesničku riječ i kazališnu umjetnost.

«Uostalom», kazao je pjesnik Mile Pešorda, inače jedan od prvih obnovitelja HKD Napredak, «bitni argumenti za ovaj prijedlog sadržani su u Povelji zahvalnosti Ivanu Pavlu II, koju je ovih dana donio Hrvatski sabor, a u kojoj se o papi govori kao o najvećem moralnom autoritetu današnjice, koji je za vrijeme svoga pontifikata zagovarao i promicao dijalog, snošljivost i kulturu mira među  različitim osobama i kulturama diljem svijeta, koji je neumorno pozivao na poštivanje prava i dostojanstva svake osobe i svakog naroda.»

Javni prijedlog pjesnika Mile Pešorde upućen Gradu Zagrebu o imenovanju nekadašnjega Kazališnoga trga po papi Ivanu Pavlu II aklamacijom je prihvaćen.

 

                                                                                                 HKD Napredak – Glavna podružnica Zagreb

                                                                                                             Predsjednik Vlado Luburić, prof.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 15. 4. 2005.

Od 20. do 23. travnja u Sarajevu Treći filozofski simpozij

„Filozofija, znanost, religija“

 

Od 20. do 23. travnja 2005. na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Svečana dvorana) održat će se Treći filozofski simpozij Filozofija, znanost, religija. Na ovom međunarodnom simpoziju sudjelovat će ugledni znanstvenici i filozofi iz Hrvatske, Italije, Švicarske, Austrije, Njemačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine: Nikola Skledar, Senadin Lavić, Ivan Koprek, Antje Kapust, Anto Mišić, Marijan Šunjić, Nijaz Ibrulj, Damir Marić, Anto Gavrić, Ivana Skuhala Karasman, Samir Arnautović, Hrvoje Lasić, Jure Zovko, Marko Josipović, Davor Ljubimir, Fatima Lačević, Ivan Markešić, Mile Babić, Giuseppe Girgenti, Luka Boršić, Andrej Ule, Darko Darovec, Vahidin Preljević, Herta Nagl – Docekal, Ludwig Nagl.

Simpozij organiziraju Odjel za filozofiju Matice Hrvatske – Zagreb, Filozofsko društvo Theoria – Sarajevo, Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Matica Hrvatska – Sarajevo, Vrhbosanska katolička teologija - Sarajevo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Sarajevo.

Simpozij ima veliki značaj i po imenima koja će sudjelovati na njemu i po temama koje će se obraditi i po samoj organizaciji, zasigurno predstavlja jedan od najznačajnijih znanstvenih događaja u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 5. 4. 2005.

U Sarajevu održana komemoracija povodom smrtipape Ivana Pavla II.

 

Danas je u Narodnom pozorištu u Sarajevu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak održana komemoracija povodom smrti pape Ivana Pavla II. Na komemoraciji su nazočili mnogi visoki dužnosnici Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog zbora i vjerskih zajednica u BiH.

Nazočinima se prvotno obratio predsjednik HKD Napretka prof. dr. Franjo Topić. „Papa Ivan Pavao II. vratio se u kuću svoga nebeskog Oca. Dosada nije bilo osobe kojoj je toliko posvećena pozornost kao Ivanu Pavlu II. pa i u času odlaska s ovoga svijeta. Moglo bi se o Papi govoriti beskonačno, jer je njegov opus osobni i papinski uistinu velik. On je kao papa napisao preko 80 000 stranica. Napisao je 14 enciklika kao najviših papinskih učiteljskih dokumenata. Mislim da je kao rijetko tko shvatio ozbiljnost, znakovitost i dalekosežnost „nemira na brdovitom Balkanu“. Papa je o Bosni i Hercegovini govorio 263. Bez Papijne podrške Hrvatska i Bosna i Hercegova bile bi teže priznate.“, rekao je Topić.

„Bez ikakve dvojbe Ivana Pavla II. možemo nazvati Velikim. Nema sumnje kako je Papa bio osoba izvanrednog bogatstva. Njegova neobična inteligencija i široka kultura, ne samo na vjerskom nego također na filozofskom i sociološkom području“, rekao je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Abril y Castello Santos dodavši da je jasno kako je Papina smrt veliki gubitak za Katoličku crkvu, kao i cijeli svijet. „No iza Pape ostaje njegova velika ostavština koja će za sve zemlje svijeta imati veliki značaj“, rekao je na koncu nuncij.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac također je naglasio veliki značaj Ivana Pavla II. „Rimokatolička crkva, vjernici i čitav svijet ostali su bez velikog poglavara i državnika. Svi su primijetili da se radi o osobi koja je obilježila proteklo stoljeće. Posljednja poruka njegove svetosti pape Ivana Pavla II. 'Ljubav mijenja srca i pruža mir', kao da je izgovorena u Bosni i Hercegovini i narodima Bosne i Hercegovine. Ona nedvojbeno podsjeća na njegov prvi posjet našoj zemlji 1997., u vrijeme kada je taj posjet bio najpotrebniji.“, rekao je Paravac.

Na komemoraciji su pored ostalih nazočili i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, pročelnica Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Darija Krstičević, predsjednik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Doma naroda Velimir Jukić i mnogi drugi.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 4.4.2005.

Topić putuje na sahranu Svetog oca Ivana Pavla II.

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak dr. Franjo Topić putuje u Rim i Vatikan na sprovodne obrede pape Ivana Pavla II. To čini u znak zahvalnosti Svetom ocu koji je toliko puno uradio za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, a i za Napredak. Nekoliko puta su napretkovci iz Sarajeva, Splita i Zagreba i drugih gradova bili na audijencijama kod Pape, a on je biranim i pohvalnim riječima govorio o Napretku i njegovu radu. Tako je 21. svibnja 1997. rekao: „Na poseban način pozdravljam Upravu i djelatnike Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Sarajeva koji su došli uzvratiti mi za moj pohod njihovu gradu prošlog mjeseca“. Napretkovci su dobili posebno mjesto u blizini Svetog oca i on im osobno prišao i pozdravio se s njima i posebno fotografirao.

Topić se jutros upisao i u knjigu žalosti u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 3.4.2005.

Topić uputio sućut povodom smrti Svetog oca

 

Predsjednik Hrvatskog kulturno društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je priopćenje i sućut povodom smrti pape Ivana Pavla II.

Sveti otac Ivan Pavao II vratio se Očevoj kući u kojoj ima mnogo stanova. Uvjeren sam da će ovaj papa kao rijetki u povijesti papa ponijeti naslov: Veliki. On je uistinu velik što priznaje apsolutna većina čovječanstva.

Izražavamo duboku vjerničku sućut vatikanskom kamerlengu uzoritom kardinalu Eduardu Somalu Martinezu, dekanu kardinalskog zbora kardinalu Josephu Ratzingeru, vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću, zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, nuncijima u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj kao i svim katolicima i drugim poštovateljima Ivana Pavla II.

Ivana Pavla II smo voljeli. I ne samo katolici nego većina čovječanstva. On je u nastupnoj propovijedi 1978. godine kazao da želi služiti čovjeku i čovječanstvu. Rekao je: Molite se za me! Pomozite mi da bih vam mogao služiti!

Prešao je i prevladao mnoge granice ali i uspostavio mnoge mostove između Istoka i Zapada Evrope, između različitih religija, između različitih naroda.

Ivan Pavao II bio je neumorni mirotvorac uvjeren u Isusovu riječ: Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati. Govorio je: Ratom se sve gubi, a mirom se sve dobiva.

Ivan Pavao II pomogao je neizmjerno Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kako u borbi za priznavanje, tako i u borbi za mir.

Pozivam sve napretkovce i druge ljude dobre volje da mole za papu Ivana Pavla II. Ova zemlja, Hrvatska i Napredak duguju puno mnogopoštovanom Ivanu Pavlu II. Napredak je sretan da je bio jedan od organizatora njegova posjeta Bosni i Hercegovini 1997. godine. Molim sve podružnice i sve Napretkovce da na prikladan način sami ili s drugima obilježe odlazak s ovog svijeta Ivana Pavla II. Molimo se i za sretan izbor njegova nasljednika. Nek' se Bog i danas očituje kao onaj koji vodi svoju Crkvu preko Petrovih nasljednika i koji šalje novog apostola mira ovom svijetu.

 

*    *     *    *

 

Beč, 23.3.2005.

Sedam stipendija u domovini

 

Uprava Fonda za stipendiranje "Fra Ivan Franjo Jukić" podružnice HKD Napredak Beč na svojoj sjednici 12. ožujka donijela je odluku po jednome kandidatu iz  podružnica Donja Lastva, Jajce, Kakanj, Kreševo, Tuzla, Vareš i Zenica dodijeliti stipendiju u iznosu od 500 € (petstotina eura) za 2004/2005. školsku godinu. 

Natječaj je tijekom Velikog tjedna dostavljen navedenim podružnicama radi oglašavanja.

Kandidati trebaju priložiti ručno napisanu molbu za stipendiju i životopis, ispunjen opći upitnik (dobiva se u dotičnim podružnicama), svjedodžbu o položenim ispitima iz prošle školske godine,  potvrdu da su redovni studenti, potvrdu o mjestu boravka, potvrdu o materijalnom stanju obitelji, izjavu da li već primaju neku stipendiju i jednu fotografiju.

Dokumenta treba predati do 25. travnja u matičnu podružnicu koja će ih proslijediti u Beč.

Pri izboru kandidata, prema Pravilniku Fonda, najviše utječu ocjene, materijalno stanje obitelji, te aktivnost u Napretku, kao i  možebitna sudjelovanja/nagrade na raznim stručnim natjecanjima.  Stipendije će biti isplaćene jednokratno početkom srpnja tekuće godine.

Na ovaj način Podružnica Beč ispunjava temeljnu Napretkovu zadaću podupiranja talentiranih i marljivih a materijalno slabih studenata,  i  to izravnom suradnjom s podružnicama u domovini. Dosad je tako podijeljeno preko 80 godišnjih stipendija.

 

Treba napomenuti da, prema ugovoru, primaoci stipendija Bečke podružnice nakon završenog studija i godinu rada treba da primljenu stipendiju vrate u istom iznosu, ali u dvostrukom vremenu primanja (20 mjeseci). Sve u cilju osiguravanja sredstava i za buduće stipendiste. Stoga se umoljavaju predsjednici dotičnih podružnica da u vezi s tim prate svoje stipendiste i potaknu ih na marljiv studij, zbližavanje s Napretkom  ali i vraćanje stipendija.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 19.3.2005.

Skladatelj Josip Magdić ponovno u Sarajevu

 

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini te župe Svetog Josipa a povodom blagdana Sv. Josipa u Sarajevu je održan koncert i promoviran CD skladatelja Josipa Magdića.

U petak, 18. ožujka Magdić je u crkvi Svetog Josipa održao koncert na orguljama na kojem je izvodio dijela kako suvremenih skladatelja, tako i starih hrvatskih majstora, od baroknih anonimnih skladatelja, djela Luke Sorkočevića, Marko Ruždjaka, Lovre Županovića, do nekoliko svojih skladbi: „La ronde de Sarajevo“, „Varijacije Josipe o milo ime“, „Uzmite jedite“, „Oluju“ i „Uskrsne varijacije“, a za dodatak „Kad ja pođoh na Bembašu“.

U subotu, na sam blagdan, u klubu Lira održana promocija CD skladatelja Josipa Magdića „Fidelissima advocata Croatiae“ (Najvjernija zagovornica Hrvatske) - Oratorij za soliste, zborove, orgulje i simfonijski orkestar.

Ovaj doista vrijedan album sarajevskoj su publici predstavili prof. dr. Ivan Čavlović; profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, prof. Alozije Prosoli ispred izdavačke kuće Musica Sacra, i sam autor.

Čavlović je u izlaganju veći naglasak dao na predstavljanje samog autora, kojega je svrstao među najveće suvremene skladatelje Bosne i Hercegovine i Hrvatske, budući da je Magdić 25 godina živio i djelovao u Sarajevu, od 1970. do 1995. od kada živi u Zagrebu.

„Magdićeva je kompozicija uvijek u znaku traženja najboljih mogućih tonskih odnosa, koji hoće biti najbolja moguća prezentacija njegova vlastitog kompozitorskog, i zašto ne reći, ljudskog duha“, rekao je Čavlović i dodao kako je u skladbi „Fidelissima advocata Croatiae“ iščitavanje znakovlja konteksta usmjereno na otkrivanje jednog novog predmetnog svijeta – religijskog duha Hrvatske, onog marijanskog, samog skladatelja i glazbene stvarnosti prošlih vremena.

O nastanku oratorija više je govorio skladatelj Magdić rekavši kako se na dan Velike Gospe (15. kolovoza 1999.) sastao s franjevcem fra Vicom Blekićem, tadašnjim župnikom na Ksaveru, koji mu tom prigodom pokazao svoj najnoviji tekst.

Zanimljiv je podatak da je Magdić ovaj oratorij, kojeg smatra svojim najboljim uratkom, stvarao 40 dana, svakog dana od 8 sati ujutro do 5 sati sljedećega dana, spavajući dnevno svega 3 sata. Oratorij je prvi put izveden 23. lipnja 2000. u Zagrebačkoj katedrali povodom proslave Velikog jubileja 2000. - Obljetnice rođenja Krista Spasitelja. Oratorij je podijeljen u tri dijela: „Jutarnja zvijezda“, „Pod križem“ i „U svetištu“. Magdić se služio različitim tehnikama koje su se koristile u tisućljetnoj glazbenoj crkvenoj praksi, a korišteni su napjevi ili elementi iz crkvenih i narodnih napjeva iz cijele Hrvatske, od gange, preko istarskog, međimurskog, zagorskog pa sve do slavonskog melosa.

Alozije Prosoli osvrnuo se na nedavno objavljenu nominaciju ovog albuma za hrvatsku glazbenu nagradu Porin rekavši kako je sama nominacija dovoljan pokazatelj vrijednosti i oratorija i albuma. Predstavivši svoju izdavačku kuću i časopis „Musica Sacra“, Prosoli je istaknuo da su na albumu „Fidelissima advocata Croatiae“, koji je izdan 2004., nastupila mnoga glazbena poznata ime, a među njima i nekoliko Napretkovih stipendista koji su danas jedni od najboljih opernih pjevača u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

 

*    *     *    *

 

Zadar/Šibenik/Split, 11.3.2005.

Topić boravio  u Zadru, Šibeniku i Splitu

 

Predsjednik HKD Napredak promovirao je prošlog tjedna svoju knjigu „Svjedok nade“ u Šibeniku, Zadru i Splitu, a u organizaciji Napretkobih podružnica u tim gradovima. U Zadru su o knjizi govorili msgr. Milivoj Bolobanić i prof. dr. Stijepo Obad, a u Splitu dr. fra Špiro Marasović, prof. Ivan J. Bošković i Mladen Vuković. Sa svih promocija može se izvući gotovo isti zaključak, Topićeva knjiga vrijedno je blago iz kojeg se može očitati teška situacija u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata, kao i nada u očuvanje hrvatskog identiteta i boljeg života. U knjizi „Svjedok nade“ zabilježen je susret s više od dvije tisuće osoba u 27 zemalja svijeta u razdoblju od 1994. do 2001. gopdine, od predsjednika država, ministara, biskupa, kardinala, Pape umjetnika, a iz nje su razvidne brojne autorove osobni misije i na domaćem prostru i u svijetu.

Boraveći u Splitu Topić se sastao splitskim gradonačelnikom Miroslavom Buličićem kojega je upoznao s radom Napretka s naglaskom na razdoblje od obnove Napretka do danas. Topić je rekao kako mnogi u Hrvatskoj misle da je Napredak društvo bosanskohercegovačkih Hrvata i da je potrebno preko hrvatskih medija tu predožbu mijenjati i još više promovirati Napredak, posebno podružnice u Hrvatskoj. Zahvalio je gradonačelniku i gradu Splitu na financijskoj i svakoj drugoj pomoći koja je pružena Napretku te izrazio uvjerenje da će  suradnja biti još bolja. Gradonačelnik je kazao da Napredak može biti uzor svim kulturnim društvima jer pokazuje kako se kvalitetno radi i da će Split još više pomagati Napretku a to čini i uvrštavanjem Napretka u gradski proračun.

Topić se također sastao i sa zamjenikom županom Splitsko-dalmatinske županije Tadijom Barunom. Barun je rekao kako bi bilo jako dobro da se Napredak uvrsti u državni proračun jer to zaslužuje svima što je napravio u prošlosti i danas, a da Županija to shvaća i odvajanjem proračunskih sredstava za splitsku podružnicu kojoj je dao sve pohvale. Topić je zahvalio na tome i izjavio kako Hrvatskoj Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju biti jedan od prioriteta jer je to od strateške važnosti.

Također je u Splitu održana i Izborna skupština splitske podružnice Napretka, a za njezinog predsjednika ponovno je izabran Mladen Vuković. Inače splitska je podružnica od 1991. do danas izdala 108 knjiga, a samo u prošloj godini realizirala je 22 manifestacije.

 

*    *     *    *

 

Beč, 11.3.2005.

7. ljetna škola njemačkog jezika u Beču

 

Podružnica u Beču, odnosno njezin Fond za stipendiranje «Fra Ivan Franjo Jukić» održat će ovoga ljeta (24. srpnja do 13. kolovoza) u Beču 7. po redu ljetnu školu njemačkog  jezika za Napretkove stipendiste iz domovine. Škola je planirana za 22 studenata. Izbor će uslijediti testiranjem poznavanja njemačkog jezika, i to 22. ožujka u Sarajevu u 13.00h u prostorijama HKD Napredak, u 19.00h u podružnici Tuzla, a  u srijedu 23. ožujka u 13.00h u Glavnoj podružnici Zagreb.

Uvjeti

Testiranju mogu pristupiti  Napretkovi stipendisti, kandidati za stipendije, studenti bliski Napretku, kao i oni koji su već pohađali ljetnu školu u Beču. Najmlađi kandidati mogu biti ovogodišnji maturanti. 

Škola će započeti u nedjelju 24. srpnja grupnim dolaskom studenata iz pravaca Sarajevo, Tuzla i Zagreb. Smještaj je osiguran u studentskom hotelu u komfornim dvokrevetnim sobama. Organizator će sklopiti i osiguranje za polaznike škole za vrijeme boravka u Beču. Polaznici će biti podijeljeni u dvije grupe (prema predznanju jezika) a nastavu će držati 2 iskusna profesora Austrijanca, i to po 75 nastavnih sati. 

Uz intenzivno učenje njemačkog jezika, planiran je tradicionalno i prateći program: grupno upoznavanje povijesnih i kulturnih znamenitosti Beča i Austrije, posjet u barem jednu modernu tvrtku i instituciju. Naravski, želimo produbiti i razmijeniti svoja znanja i iskustva o i sa HKD Napredak. Bit će i dovoljno slobodnog vremena za  individualnu razonodu i druženja u prelijepom Beču. Ovi lijepi i intenzivno organizirni dani trebaju služiti za širenje vidika i kao pripema za što spremnije prihvaćanje i nošenje obveza koje očekuju buduće mlade odgovorne snage u domovini.

Testiranje će obaviti prof. Filip Zloušić, predsjednik Podružnice i Fonda, te će kandidati moći izravno dobiti i detaljne odgovore na možebitna pitanja.

Za trajanja škole s polaznicima će uz g. Zloušića stalno biti i doc. dr. Miroslav Petrović, predsjednik podružnice Tuzla i član Središnje uprave Naretka. Povratak kućama planiran je za 13. kolovoza.

Neka se predsjednici podružnica potrude da njihovi najbolji kandidati s poznavanjem njemačkog jezika budu obaviješteni i dođu na  testiranje.

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 4.3.2005.

Sinoć u Zagrebu održan Dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije za Napretkov fond za stipendiranje „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“

 

Sinoć je u Zagrebu u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan Dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije za  Napretkov fond za stipendiranje „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“. Filharmonija je do sada organizirala devet koncerata za Napredak,  od toga šest za Napretkov fond za stipendiranje. I ove godine, kao i prošle koncert su organizirali Središnja uprava HKD Napredak  – Sarajevo i Glavna podružnica Napretka – Zagreb, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana  Mesića.

Filharmonijom je ravnao po prvi put američki dirigent Kerry Stratton, a uz filharmoniju je doista virtuozno nastupila i violinistica  Latica Honda Rosenberg. Izvođena su djela Veria, Sibeliusa i Schumanna. U jednoipolsatnom programu doista se moglo uživati, a  samu kvalitetu izvedbe najbolje je ocijenila publika digotrajnim pljeskom.

Na koncertu su nazočile mnoge osobe iz javnoga i kulturnog života Hrvatske, izaslanici predsjednika Mesića, premijera Sanadera,  hrvatski ministri, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Zagrebačke županije, grada Zagreba, predstavnici Crkve kao i  drugih institucija.

No, prije nastupa glazbenika nazočnima se obratio predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić. „Zašto nas mnogi od  Muenchena do New Yorka uvjeravaju da ne možemo živjeti u Bosni i Hercegovini i to radi hrvatsva, a od njihove djece barem se  90% nikada neće vratiti u Hrvatsku ili BiH? Zašto gotovo nitko ovdje i u inozemstvu ne pita imaju li bh Hrvati programa, projekata  i  vizija, nego nas samo uvjerava da ne možemo živjeti u Bosni i Hercegovini? Zašto nitko iz inozemstva neće pozvati jednu od  naših tridesetak zborova, tamburaških orkestara i folklornih grupa?

Kako to da Napredak ima viška medijske promocije u BiH, a  da  ovdje mora moljakativećinu medija“, zapitao je Topić i dodao „Nek nikad ne pitaju hoće li Hrvati u Bosni i Hercegovini  preživjeti jer takvo pitanje redovno uključuje uvjerenje da neće. Nek ne divane da Hrvatima nema života u BiH, jer time  obeshrabruju naš opstanak, a pogotovo povratak. Nek ne govore da Hrvatska hrani bh Hrvate jer je lani Hrvatska prodala  1.150.000.000 dolara robe u BiH a nema šanse da bi i blizu toliko plasirala da nema Hrvata, iako naravno ne kupuju samo Hrvati,  niti toliko može prodati npr. Austriji. I još nešto. Napretku je prva oznaka 'hrvatsko' kao što mu stogodišnje ime veli Hrvatsko  kulturno društvo Napredak. Samo glupi ili pokvareni mogu još dovoditi u pitanje Napretkovo hrvatstvo“.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 27. 2. 2005.

U Sarajevu održana Druga sjednica Središnje uprave Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak

 

Jučer je u Sarajevu održana Druga sjednica Središnje uprave Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak.  Na dnevnom redu bilo je sedam točaka, a razmatrana su mnoga važna pitanja vezana za rad Društva u proteklom razdoblju, kao i planovi za iduće razdoblje.

Na početku su sastanka članovi Središnje uprave Napretka pozvali napretkovce kao i sve ostale da se mole za zdravlje pape Ivana Pavla II. koji je inače doživotni član Napretka.

Glavni tajnik Napretka mr. Hrvoje Šapina i član Središnje uprave Davor Arapović podnijeli su izvješće o obnovi Napretkovih prostorija u Sarajevu financiranoj od strane Vlade Republike Hrvatske te je rečeno kako su radovi izvedeni kvalitetno i u roku čime je izvršena i sanacija dijelova Napretkove palače.

Zaključeno da se u idućem razdoblju napravi plan posjeta Napretkovih podružnica kao i realizacija plana kako bi se bolje upoznalo s njihovim radom i dale smjernice za što kvalitetniji rad i još bolje rezultate.

Predsjednik Napretak prof. dr. Franjo Topić članove Središnje uprave upoznao je s tijekom povratak Napretkove imovine u Zagrebu istaknuvši zadovoljstvo pravomoćnom odlukom kojom se u vlasništvo Napretka vraćaju četiri kata zgrade u središtu Zagreba, napravljene davne 1937. godine. 

Velika pozornost posvećena je Fondu za stipendiranje studenata „Ivo Andrić – Vladimir Prelog“. Igor Žontar, tajnik Napretka, nazočne je upoznao s prispjelim prijavama na ovogodišnji natječaj za stipendiranje rekavši kako su pristigle 151 prijave studenata iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske pa čak i Slovenije. Zaključeno je da se novoimenovani Upravni odbor ovoga Fonda sastane čim prije kako bi se izvršio odabir novih stipendista. U raspravi koja je bila vezana za ovu temu rečeno je da sa studentima treba još više raditi jer je osnovi cilja Napretka, zbog čega je i osnovan 1902., briga za đake i studente. Iznalaženje više sredstva za stipendiranje također će biti jedan od zadataka nove Središnje uprave. 

Topić je članove Uprave upoznao s inicijativom za izgradnju studentske kuhinje u sklopu Napretka, a također je govorio o Tradicionalnom Uskrsnom koncert, koji će se održati 2. travnja 2005. u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Izvijestio ih je i o Dobrotvornom koncertu Zagrebačke filharmonije za Fond za stipendiranje koji će se održati u Zagrebu 3. ožujka 2005. pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.

Na sjednici je donesena odluka da HKD Napredak prihvati organizaciju Sastanka katoličkih kulturnih društava Jugoistočne Europe i mediteranskih zemalja u Sarajevu od 7. do 10. srpnja tekuće godine, na inicijativu Papinskog vijeća za kulturu.

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 19.2.2005.

U Zagrebu se sastali Topić i Stojanov

 

Premijer Vlade u BiH Dragoljub Stojanov i predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić sastali su u Zagrebu za vrijeme inauguracije predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića.

Kako je danas priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade u BiH, Stojanov je upoznao Topića s aktivnostima i ciljevima tog tijela, a sugovornici su se složili da ekonomska i politička situacija u državi zahtjeva nova rješenja.

"Vlada u BiH zalaže se za socijalno-tržišni koncept privrede i napredak BiH kroz jačanje samopoštovanja, ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava svih njenih građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. To je jedan od osnovnih ciljeva Vlade u BiH", naglasio je Stojanov.

"Ulogu Vlade u BiH vidim kao novi poticaj i korektiv radu Vijeća ministara BiH jer smatram korisnim sve što može pomoći boljem i kvalitetnijem radu državnih institucija i vlasti. Jedno od bitnih preduvjeta demokracije jeste postojanje javnosti, medija i opozicije koja će kritički promatrati djelovanje nositelja vlasti", istaknuo je tom prigodom Franjo Topić.

 

*    *     *    *

 

Kreševo, 15.2.2005.

Predstavljena knjiga Kreševski pjesnici

 

U povodu stote obljetnice smrti fra Grge Martića (1822.-1905.), podružnica HKD Napredak iz Kreševa izdala je krajem 2004. vrijednu knjigu pod nazivom ''Kreševski pjesnici''.

Knjiga se sastoji od 168 stranica i donosi izbor poezije kreševskih pjesnika 19., 20. i 21. stoljeća, među kojima se mogu izdvojiti Anka Topić, fra Augustin Čičić, fra Vjekoslav Šunjić, Anto Stanić te Milo Jukić.

U kreiranju knjige sudjelovali su fra Mato Mrkonjić, Marina Šimić, Anto Zirdum, Dragan Mučibabić, Božica Ban i Anto Stanić, a uredio ju je Ivo Mijo Andrić.

 

*    *     *    *

 

Zagreb, 14.2.2005.

Dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije za Napretkove stipendiste

 

Kao i svake godine i ove godine Središnja uprava HKD Napredak – Sarajevo i Glavna podružnica HKD Napredak organizira, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića, Dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije za Napretkov fond za stipendiranje Ivo Andrić – Vladimir Prelog.

Koncert će se održati 3. ožujka 2005. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu s početkom u 19.30 sati. Na programu su djela Giuseppea Verdia Moć sudbine, predigra operi; Jeana Sibeliusa Koncert za violinu i orkestar u d-molu op. 47. i Roberta Schumana 4. simfonija u d – molu, op. 120. Pod dirigentskom palicom Kerrya Strattona, uz  Zagrebačku filharmoniju nastupit će poznata i priznata violinistica Latica Honda – Rosenberg.  

Koncert dakle ima humanitarni karakter i sav prihod prikupljen od ulaznica bit će namijenjen stipendiranju studenata. Napredak svake godine stipendira 60 talentiranih studenata pa će ovaj prikupljen novac dobro doći jer je ulaganje u mlade i talentirane studente jedna od osnovnih zadaća Napretka.  

Na koncertu se očekuje dolazak mnogih osoba iz javnoga života i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

*    *     *    *

 

Kreševo, 7.2.2005.

U Kreševu u organizaciji Napretka održan karneval

 

Uz slogan "STAVIMO SVOJE MASKE I OTKAČIMO SE DO DASKE", i ove godine u Kreševu, na pokladnu nedjelju, HKD "Napredak"-podružnica Kreševo uz pokroviteljstvo Općinskog poglavarstva, organiziralo je manifestaciju "CORIJACI" (maskare). Uz glazbu i igru zabavili su se svi...od prve do stotinu i prve godine!!!

U predivnim, raznolikim i maštovitim kostimima, najmlađi su prodefilirali glavnom ulicom-Ulicom fra Grge Martica, potom su nastavili zabavu u holu Osnovne škole uz brze zvuke mlade kreševske rock grupe "ERUPCIJA".

Obučeni u narodnu nošnju, šireći veselo raspoloženje uz zvuke tamburice, stariji su dali svoj doprinos i podršku tradicionalnom okupljanju na pokladnu nedjelju.

Nisu izostali ni pokladni kolači-krafne, kao poslastica, kako za učesnike manifestacije, tako i za sve koji su bili na okupu.

 

*    *     *    *

 

Split, 3. 2. 2005.

Predstavljanjem Zbornika radova u Imotskom se obilježava 100 godina od smrti Andrijice Šimića

Hajduk Šimić - hrvatski Robin Hood

 

Autori znanstvenih priloga istražuju povijesnu ulogu tog legendarnog hajduka koji nije uvijek bio pukim odmetnikom, nego osvetnikom rana u narodnoj duši. Zbornik potiče na preispitivanje lika u narodu obljubljenog domoljuba kojega je nakon 28 godina robije kao živu legendu 1901. godine razdragano dočekao cijeli Split. 5. veljače 2005. odzvonjava jedno stoljeće od smrti najslavnijega dalmatinsko-hercegovačkoga hajdučkog harambaše Andrijice Šimića (1833.-1905.), a legende o njemu žive još u našim krajevima. Šimić se u drugoj polovici 19. stoljeća izborio za povlašteni status u pamćenju potlačenoga hrvatskog puka. Smatraju ga i pretečom hercegovačkog ustanka protiv turskog zuluma. Šimićeva su se junaštva slavila kao socijalni bunt ugnjetenih ljudi, u njemu se vidjelo "utjelovljenje zadnjeg velikog narodnog junaka u vjekovnoj bitci s Turcima".

Na spomen riječi hajduk obično pomislimo na razbojnika, pljačkaša i silnika, no Šimić je doista iznimka koja potvrđuje pravilo kako su se hajduci odmetnuli od onodobne turske vlasti, ako uopće možemo govoriti u suvremenom značenju i Otomanskom Carstvu kao pravnoj državi. Životna je sudbina otjerala u hajduke Šimića koji se nakon uhićenja 1871. godine i suđenja iskazao kao pravdoljubac koji je, poput legendarnog Robina Hooda, otimao bogatim begovima i davao potlačenim siromasima, čuvao žensku čast, bio bogobojazan, zbog čega je imao veliku podršku u puku te odane prijatelje. Iako je bio harambaša, skromni plijen je dijelio na jednake dijelove, optužen je za ubojstvo jednog čovjeka (u samoobrani) koje nije priznao, nije bio osvetoljubiv, zabranio je ubojstvo ranjenog bega svojim hajducima, koji su mnoga svoja nedjela "prevalili" na snažna Andrijina pleća. Šimić je uvijek tražio moralnu i ljudsku gestu, koliko su to surove povijesne prilike dopuštale.

Šimiću i njegovoj družini prvi se put u splitskoj sudnici sudilo na hrvatskom jeziku, o čemu je porotni sudac Antun Brčić objavio knjigu Prvostepena odsuda, što je nagovijestilo skoru pobjedu narodnjaka i u gradu pod Marjanom. Stoga valja proučiti sva povijesna vrela, prevrednovati Šimićev život i ne suditi ga nama omiljenom "crno-bijelom tehnikom".

Zalaganjem splitskog psihijatra dr. Mije Milasa, autora dviju knjiga o tom puntaru protiv turske sile (Hajduk Andrijica Šimić, Zagreb, 1972. i Hrvatski narodni junak hajduk Andrijica Šimić, Split, 1996.), nakon stvaranja neovisne hrvatske države, na mjestu Andrijine smrti te na grobu u Runovićima 1991. godine su podignute spomen-ploče.

U subotu 5. veljače u 11 sati u Pučkom otvorenom učilištu Imotskoga bit će predstavljen Zbornik radova Andrija Šimić izuzetna pojava među hajducima u kojem su tiskani radovi sa znanstvenog skupa o Šimiću i njegovu dobu održanom 1995. godine u Imotskom. U nakladi splitskog Logos-toursa Zbornik objavljuje znanstvene priloge Ivana Pederina, Mije Milasa, Marka Dragića, Ivana Juroša, Josipa Jovića, Ivana Mimice, pok. Mate Šimundića, Milana Ivkošića, Mladena Vukovića, Silvija Braice, Dinke Alaupović-Gjeldum i Renate Vujnović. Autori s povijesnog, društvenog, političkog, sociološkog, književnog, jezikoslovnog, etnografskog i kulturološkog kuta istražuju povijesnu ulogu tog legendarnog hajduka koji nije uvijek bio pukim odmetnikom, nego osvetnikom rana u narodnoj duši. Zbornik potiče na preispitivanje povijesne uloge u narodu obljubljenog domoljuba Andrije Šimića kojega je nakon 28 godina robije kao živu legendu 1901. godine razdragano dočekao cijeli Split i po kojemu je šest godina nakon njegove smrti (po riječima profesora Josipa Baraća) i splitskom nogometnom klubu dano ime Hajduk.

Za Šimićevu stogodišnjicu i HKD Napredak Split objavio je deveto izdanje epske pjesme Andrija Šimić hajdučki harambaša Ivana Mimice Zunkala (1862.-1945.). Autor je spjevao 3616 deseteraca dok je sa Šimićem služio kaznu u koparskom zatvoru, objavio ju je 1892. godine i ona je na guslarskim strunama dodatno pronijela slavu Andrijice Šimića koji je svoje grijehe okajao odsluženjem sveukupno 33 godine tamnice. Priređivač zbirke dr. Mijo Milas ispravio je tiskarske pogreške iz prethodnih izdanja pjesme tog pučkog pjesnika koji je umro prije 60 godina.

Andrijica je još za života ušao i u hrvatsku književnost. Slave ga epske pjesme Ivana Mimice Zunkala, Stipe Bartulovića Guje, Mirka Leska, Velimira Šimića, Ivana Milasa, Jure Lace, Željka Šimića, Petra Vulića, Frane Bakote i drugih. U lirskim ga pjesmama spominju Ivica Šušić, Miro Radalj, Mario Bilić i drugi. Drame o Šimiću objavili su Jure Pavičić, Petar Oreč i Mate Maras, u romanima ga spominju Ivan Lovrić i Ivan Raos...

HTV je 1995. godine prikazala dokumentarni film Hrvatski hajduk Andrija Šimić autora Ivana Jukića, a ekraniziranje Šimićeva života u cjelovečernjem filmu i nadalje ostaje otvorenim izazovom. Šimićevu skulpturu u gipsu izradio je splitski akademski kipar Ante Strinić. I ova će stota obljetnica "hrvatskoga Robina Hooda" zacijelo osnažiti uspomenu na dobra djela koja je Andrijica učinio za svoga trudnog života.

Mladen VUKOVIĆ

 

*    *     *    *

 

Beč, 2.2.2005.

Predavanje o Ivanu Franji Jukiću

 

U prostorijama Gradišćansko–hrvatskog centra u Beču, 2.veljače 2005. godine održano je predavanje o piscu, pjesniku, putopiscu, pokretaču i uredniku prvog časopisa u Bosni, sakupljaču narodnih umotvorina i starina, povjesničaru, javnom i kulturnom radniku, jezikoslovcu, borcu za ljudska prava, franjevcu i ilircu – redovniku naroda i domovine, često prešućivanom fra Ivanu Franji Jukiću.

 

U uvodu je predsjednik Podružnice prof. Filip Zloušić obrazložio zašto je za predavanje izabrana ova tema. To su gore spomenuti razlozi, kao i činjenica da Jukićevi zemni ostaci leže

u skupnoj grobnici u Bečkom groblju St. Marx i da nema dostojnog obilježja niti na groblju niti drugdje u Beču. S obzirom na njegovo rodoljublje i domoljublje, te zalaganje za prosvjećivanje svoga naroda, Podružnica je svome Fondu za stipendiranje i dala njegovo ime.

 

Predavanje je održao dr. Marko Lukenda, koji je svoja temeljita istraživanja i proučavanja

objavio u knjizi „Ivan Franjo Jukić“ (izd. Pergamena, biblioteka Croaticum, Zagreb, 2000. g.).

 

Izlaganje je bilo podijeljeno na tri dijela. U prvom je predavač govorio o Jukićevu životu, školovanju, putovanjima i progonstvu. Drugi dio obradio je Jukićevo književno stvaralaštvo. Jukić u Zagrebu prati književni rad, susreće se s Gajom, nastoji ilirizam prenijeti i u Bosnu, želeći probuditi nacionalnu svijest. Pokreće književni časopis „Bosanski prijatelj“. Piše pjesme u jednostavnoj pjesničkoj formi  koje imaju socijalnu komponentu, a u njima se ističe i negovo rodoljublje. Piše i putopise. Jukić opisuje sve što je vidio i čuo. Na svom putovanju opisuje svako mjesto, narod i običaje.

 

U trećem dijelu izlaganja predavač je izložio samo činjenice, onako kako ih je istražio.

Jukićev životni cilj je bio proučavati narod. On je tvorac s premalo podrške, spreman na sve zrtve. Previše vjeruje Omer Paši Latasu. Piše sultanu „molbe kršćanah“, što ga na kraju odvodi u zatvor u Istambul i progonstvo, nakon kojega umire poslije operacije u Beču.

 

Sahranjen je na groblju s beskućnicima jer nije imao mjesta kod svoje braće franjevaca.

Dr. Lukenda ističe kako se danas za  Jukićev grob točno zna (7 metara od grobnice V. A. Mozarta, koji je i sam sahranjen u skupnu raku) i apelira da se nešto treba učiniti da bi mu se podigao spomenik, jer on to svojim djelom  zaslužuje.

Jukić je mogao živjeti samo u samostanu  i vršiti svećeničku službu, ali bi li njegova svjetiljka i tada svijetlila?! On je imao zasigurno drugi zadatak, zaključio je dr. Lukenda.   

U ime Podružnice predsjednik je obećao ubuduće na godišnjicu smrti okupljanje na grobu I. F. Jukića, koji je umnogome simbolično tipičan te nam može i treba biti svjetionikom i orijentirom kako se voli svoj narod i domovina. Podružnica će se također pridružiti akciji Franjevačke provincije „Bosne srebrene“ da se fra I. F. Jukiću u Beču postavi primjerena spomen-ploča.

 

                                                                                                                                                                Mirjana Saraf

*    *     *    *

 

Gračac/Knin, 1. 2. 2005.

Predstavljena knjiga Slađana Maračića „Plavo veličanstvo“

 

Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Knina u svojim je prostorijama organiziralo predstavljanje knjige ljubavne poezije „Plavo veličanstvo“ mladog autora iz Gračaca Slađana Maračića. Uz autora, koji se prvi put predstavio kninskoj javnosti, o njegovoj knjizi govorili su recenzentica Jasna Končarević, urednica knjige Ankica Rosandić i kninski književnik Fabijan Lovrić, predstavljač knjige. Ma ovom prvom predstavljanju knjige u prostorijama Napretka okupilo se oko 50 građana Knina, među kojima su bili članovi Kninskog književnog kruga Anto Čorlukić, Veselko Bilić, Nikola Šimić Tonin, Anđela Jurčević i drugi koji su mladom piscu Maračiću poželjeli dobrodošlicu. Uspješna književna večer u napretku nastavila je započetu dobru kulturnu suradnju Knina i Gračaca, gdje je nedavno svoj književni rad predstavio kninski pisac Fabijan Lovrić.

Inače ova knjiga je prvi put predstavljena u Gračacu 16. prosinca 2004. u prostorijama HKD Napredak Gračac, a tom su prigodom knjigu predstavili mr. sc. Mijo Perić, Ankica Rosandić, Draženko Samardžić i Fabijan Lovrić. Knjigu je valja spomenuti tiskala Napretkova podružnica u Gračacu uz sufinanciranje splitske podružnice, a potpomogli su i Franjevački samostan u Gračacu i Poglavarstvo grada.

 

*    *     *    *

 

Beč, 30.1.2005.

Pokladni ručak – zabava

 

U dvorani Hrvatskog povijesnog instituta DI u Canisiusgasse 12 (9. kotar) Bečka podružnica održala je svoj tradicionalni „Pokladni ručak i zabavu“. U ugodnom popodnevnim, od 12 do 18 sat,i sudjelovalo je preko 70 odraslih osoba. Kako je to već tradicija, bilo je i mnogo djece, učenika i studenata. Lijep ugođaj druženja i zabave dopunila je tamburaška skupina AKROBiH.

Zanimljivosti radi spominjemo da je uz nekoliko novih članova Podružnica tada dobila i vjerojatno najmlađeg člana u cijelom Napretku. Naime, Marica Alerić, prijašnja blagajnica Podružnice, učlanila je svoju kćer Luciju,  „staru“ 22 dana (rođ. 8. siječnja 2005.).

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 21. 1. 2005.

Topić uputio pismo austrijskom veleposlaniku Jandlu

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je pismo veleposlaniku Republike Austrije Gerhardu Jandlu sljedećeg sadržaja:

 

Poštovani veleposlaniče,

                 U ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak i u svoje osobno ime želim Vam na koncu Vašeg veleposlaničkog mandata zahvaliti na svemu što ste uradili za našu zemlju i za sami Napredak. Austrija i Bosna i Hercegovina povezane su poviješću i oduvijek su imale dobre odnose. Vašim radom ti odnosi su postali još bolji, a vjerujem kako će i Vaš nasljednik još više graditi i unaprjeđivati suradnju u svim oblicima.

                Iskreno se nadam, zapravo siguran sam, kako nećete zaboraviti Bosnu i Hercegovinu i Napredak, isto kao što Napredak neće zaboraviti Vas, jer se dobri prijatelji nikada ne zaboravljaju. Gdje god bili i radili uvijek ćemo biti povezani i vjerujem da ćemo i nadalje surađivati.

                Želim Vam svako dobro, puno zdravlja i uspjeha na novoj dužnosti.

                S poštovanjem,

                                           Predsjednik

                                                                            Prof. dr. Franjo Topić

*    *     *    *

 

Sarajevo, 20. 1. 2005.

U Sarajevu svečano obilježena obnova Napretkove palače

 

U nazočnosti velikog broja gostiju sinoć je u Sarajevu obilježena obnova Napretkove palače financirane sredstvima Vlade Republike Hrvatske. U protekla dva mjeseca u Napretkovoj zgradi u središtu Sarajeva odvijali su se radovi kako bi se izvršila sanacija podruma, obnova ureda Središnje uprave i opremanje Radio postaje Vrhbosna.

 

Uzoriti Vinko kardinal Puljić blagoslovio je nove prostorije te je za novinare izjavio kako je uloga Napretka od neprocjenjive važnosti za Hrvate u Bosni i Hercegovini i šire te kako je u današnje vrijeme glavna zadaća Napretka promicanje hrvatske kulture i briga za studente i đake.

 

Predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić zahvalio je svima koji su do sada sudjelovali u obnovi Palače, kao i onima koji su zaslužni za povrataka dijela Palače u ruke Napretka, budući da se zna da je 1949. gašenjem Napretka nacionalizirana sva Napretkova imovina. Posebno je zahvalio Vladi Republike Hrvatske koja je financirala obnovu unutrašnjosti te je pozvao i domaće vlasti da se aktivnije uključe u obnovu ostalih dijelova zgrade kao i da potpomažu realizaciji Napretkovih programa.

Izaslanik veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Josipa Vrbošića dr. Mislav Kukoč istaknuo je kako će hrvatska vlada i nadalje pomagati Napredak i njegove projekte jer je svojim stoljetnim radom postao jednom od krovnih hrvatskih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini i da je njegova uloga u idućem razdoblju od neprocjenjive vrijednosti.

Na svečanosti su nazočili i mnogi politički i kulturni djelatnici a među njima i pomoćni  biskup vrhbosanski Pero Sudar, zamjenik federalnog premijera Dragan Vrankić, kao ostali dužnosnici sa svih razina vlasti.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 18. 1. 2005.

Topić svim muslimanima čestitao Bajram

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je čestitku svim muslimanima povodom Bajrama sljedećeg sadržaja:

U ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, svih uposlenih i u svoje osobno ime svim muslimanima Sretan Kurban – bajram.

Vrijeme blagdana vrijeme je pomirbe čovjeka i Boga, vrijeme pomirbe čovjeka i čovjeka, ali i vrijeme veselja, mira i obiteljske sreće. Stoga provedite ove blagdane u takvom raspoloženju i sreći.

Bajram Šerif Mubarek Olsun.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 18. 1. 2005.

Topić čestitao Mesiću na pobjedi na izborima

 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je čestitku Stjepanu Mesiću na pobjedi na izborima za predsjednika Republike Hrvatske sljedećeg sadržaja:

 

 Poštovani gospodine Mesiću,

 

u ime Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak i u svoje osobno ime čestitam Vam na ponovnom izboru za predsjednika Republike Hrvatske. Siguran sam kako ćete i nadalje raditi na zajedničkom cilju ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ali se također nadam kako nećete zaboraviti ni Hrvate Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem Vam na svekolikoj podršci koju ste davali Napretku te izražavam uvjerenje kako ćemo kod Vas uvijek imati otvorena vrata i spremanost za pomaganje ovoj kulturnoj instituciji koja već više od stoljeća radi na korist kako Hrvata, tako i svih drugih koji žive u Bosni i Hercegovini i šire.

S poštovanjem,                               

      Predsjednik

Prof. dr. Franjo Topić

*    *     *    *

 

Vareš, 15. 1. 2005.

Izaslanstvo Napretka posjetilo Vareš

 

Izaslanstvo Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak, predvođeno predsjednikom prof. dr. Franjom Topićem, jučer je posjetilo Vareš. U zgradi općine sastali su se s načelnikom Hamdom Fatićem, predsjednikom Općinskog vijeća Zdravkom Maruševićem, šefom odjela opće uprave Čedomirom Jeliće, inače predsjednikom Napretkove podružnice u Varešu, te s urednikom lista Bobovac, kojeg izdaje vareška podružnica, Mladenkom Marijanovićem.

U dvosatnom razgovoru dotaklo se mnogih tema. Načelnik općine upoznao je Topića sa stanjem u vareškoj općini u kojoj danas obitava oko 9 800 stanovnika, podsjetivši kako je prije rata u Varešu živjelo 22 000 stanovnika. Naglasio je kako je Vareš kao slijepo crijevo gdje završava jedna prometnica i gdje je gospodarstvo u nezavidnom položaju. Danas, po riječima načelnika, u općini radi svega 1 500 ljudi. Prijeratna postrojenja su uništena, željezara ne radi i glavna djelatnost je šumarstvo, a kao glavni potencijal ovoga kraja načelnik vidi u turizmu i proizvodnji zdrave hrane. Zatražio je i pomoć od Napretka u realizaciji cilja asfaltiranja ceste prema Tuzli i Bobovcu.

Topić je zahvalio na pozivu da posjeti Vareš izrazivši zadovoljstvo radom napretkove podružnice koja, po riječima Jelića, danas ima 529 člana. Također je rekao kako će, koliko je to god u mogućnosti Napretak, pomoći u realizaciji planova općinske vlasti. Marijanović je kazao kako se Bobovac, čiji je 121. broj upravo izišao iz tiska, tiska u 1 000 primjeraka. Najveći dio primjeraka se proda, a jedan broj se šalje i pretplatnicima u inozemstvo. Napomenuo je i značaj radijske postaje Bobovac koja od Nove godine ima novu shemu emitiranja i s tri uposlena već niz godina predstavlja značajan medij. Topiće je također rekao kako će Središnja uprava u idućem razdoblju još više pomagati kako list, tako i radijsku postaju jer su od velike važnosti i za Vareš i za Napredak.

Na koncu je izaslanstvo posjetilo i radio postaju Bobovac te Župni ured gdje su razgovarali sa svećenicima.

 

*    *     *    *

 

Gračac, 13.1.2005.

Večer Fabijana Lovrića

 

Za pjesničke večeri ljubavne tematike uvijek je odgovarajuće doba, no 13. siječnja 2005. je i Dan priznavanja samostalnosti Republike Hrvatske od strane Svete Stolice, te i razlogom više da se stanovnici Gračaca odazovu u dostatnom broju na ovakvu književnu večer. U Napretkovim prostorijama okupilo se oko 50 stanovnika Gračaca, među kojima je bilo i mnoštvo učenika, a svi zajedno bili su oduševljeni novim ljubavnim pjesmama koje je Fabijan Lovrić čitao prvi put pred ljudima koji su znali nagraditi umješnost pjesničkog govora. Program je vodila predsjednica Napretkove podružnice iz Gračaca, Ankica Rosandić, veomka vrijedna učiteljica i pokretačka snaga Napretkovih aktivnosti, te rekla nešto više o životopisu pjesnika, dok je o umjetničkoj vrijednosti Lovrićevih knjiga „Govor cvijeća“ (Poema o Slavi Raškaj), „Rumena matematika“, govorila profesorica Jasna Končarević. Zanimljivo i nadahnuto o gluhonijemoj slikarici govorio je profesor Jozo Mrnjavac dok je Lovrićev gost iz Gračaca bio pjesnik Slađan Maračić. Kako je Nova godina tek prošla, a vrijeme darivanja traje, Lovrić je svim učenicima nazočnima na pjesničkoj večeri darovao jednu knjigu o Slavi Raškaj.

 

*    *     *    *

 

Intervju prof. dr. Franje Topića u Hrvatskom glasniku

I u novu godinu ulazimo s puno optimizma i s novim idejama

 

Godina 2004. je iza nas. Profesore Topić, kakvom je vi ocjenjujete generalno, a kako u kontekstu HKD Napredak?

Kao i svaka imala je i svojih dobrih i loših strana za svakog od nas pojedinačno i uopće za cijelo bosanskohercegovačko društvu. Ne može se čovjek oteti dojmu i pozitivnog i negativnog, ali bi bilo najbolje da se najčešće sjetimo samo onoga dobroga, jer samo tako možemo ući u novu godinu. Ne treba zaboraviti ni greške ni loša iskustva, ali nam ne smiju biti primat u našim razmišljanjima jer će nam pokopati nadu i vjeru u bolje sutra, ali da se iz toga ne treba učiti bio bi pogrešan zaključak. Generalno gledajući 2004. godinu ocjenjujem pozitivnu. Naravno, ovu zemlju pritišću mnogi problemi počevši od samog državnog uređenja koje nije idealno pa do ekonomskih problema, ali sam uvjeren da Bosna i Hercegovina ide naprijed, što pokazuju mnogi podaci. I Njemačka i Francuska i mnoge druge države nakon Drugog svjetskog rata dugo su liječile rane, ali su ih izliječile, a rane su izliječili njihovi stanovnici. I na nama je takva zadaća, izgraditi od ove države ugodno mjesto za življenje. Bosna i Hercegovina je ugodno mjesto koje treba dotjerati i urediti. Možda nam se na tren učini kako sve promjene idu nekako sporo, ali je bito da se mičemo. Naravno svoj doprinos u izgradnji boljeg društva daje i Napredak koji je i ove godine napravio iznimno dobar rezultat. Napredak je i 2004. organizirao više izložbi, koncerata, tribina, izdao nekoliko knjiga, dodijelio više stipendija, a dok se zbrajaju rezultati mi se već pripremamo za nove projekte u idućoj 2005. godini. Svakako je za nas značajan i povratak dijela imovine u Zagrebu, za što posebno moram zahvaliti Goranu Graniću bivšem zamjeniku hrvatske Vlade, koji je za to zaslužan.

 

Što biste posebno izdvojili kao bitno za Napredak u 2004.?

Teško je izdvojiti jedan događaj, jer su svi dragocjeni na svoj način, ali evo izdvojio bih veliki skup u Jajcu povodom obljetnice 100 godina od rođenja velikog hrvatskog poete Nikole Šopa, koji je ostavio veliki trag u hrvatskoj književnoj baštini Bosne i Hercegovine. Neću zvučati neskromno, ali sam od mnogih uglednika iz javnog života i iz zemlje i inozemstva čuo kako je ovaj događaj jedan od najznačajnijih u suvremenoj povijesti posebice kulturološkoj. I danas me mnogi nazovu i kažu kako se rado prisjećaju dobre organizacije te manifestacije.

Svakako moram izdvojiti i Napretkove dane u Zagrebu koji su, iako se održavaju po prvi put, postigli izvrstan efekt kod hrvatske javnosti. Tom smo prigodom organizirali čak 6 manifestacija i svaka je bila iznimno posjećena. I u Zagrebu smo se prisjetili Nikole Šopa te smo otkrili spomen ploču na kući u kojoj je živio. Svakako smo tu prigodu iskoristili kako bismo zagrebačkoj javnosti predstavili i naše glazbene nade, operne pjevače i pjevačice koje je Napredak svesrdno pomagao stipendijama, kao i Napretkovo izdavaštvo i Hrvatska književnost u Bosni i Hercegovini. Tada smo pjesniku Dragutinu Tadijanoviću uručili Napretkovu povelju za sve što ja napravio i za Napredak i za cjelokupnu hrvatsku književnost. Ne smijem zaboraviti ni naše folkloraše iz Napretkovih podružnica koji su predstavili dio iz svog programa. 

Ove godine u listopadu imali smo i godišnju Skupštinu na kojoj smo razgovarali o dosadašnji rezultatima i novim projektima te izabrali novo vodstvo.

Mogao bih nabrajati još puno toga, ali još ću spomenuti i naš uskršnji i božićni program koji već prelaze u tradicionalna i neizostavan dio kulturne ponude u Sarajevu. Božićni program je posebno bio uspješan.

 

Javnosti je poznato da je Svjetska banka donirala značajna sredstva za obnovu Napretkovog doma u Mostaru. U kojoj je fazi obnova? 

Sa zadovoljstvom mogu reći kako je obnova doma u završnoj fazi. Bio sam nedavno u Mostaru i uvjerio sam se u kvalitetnu izvedbu radova. Jedinica za koordinaciju projekta obnove Staroga mosta i kulturnog nasljeđa, koja vodi projekt obnove Doma napravila je dobar posao. Za nekoliko dana zgrada će biti spreman primiti nove sadržaje i to me jako veseli. Jedan njezin dio bit će namijenjen svojoj prvotnoj funkciji, udomljavanju studenata. To je naša zadaća jer generacijama koje dolaze i stasaju treba pomoći a znate da je Napredak, ako po ičemu poznat onda je poznat po toj humanoj brizi za mlade.

 

Koji su planovi za iduću 2005. godinu?

Posebnost u idućoj godini bit će svakako obilježavanje 50 godina od smrti Tina Ujevića. Tu će splitska podružnica imati najviše posla, jer su se i u proteklom razdoblju bavili Tinom i njegovim stvaralaštvom. Već smo dobili i sredstva od hrvatske Vlade za manifestaciju posvećenu Silviju Strahimiru Kranjčeviću i za podizanje spomenika Mijatu Tomiću.  Naravno Napretkovi dani u Zagrebu negdje u srpnju također su nam od velike važnosti. već znamo dosta naziva i projekata vezanih za izdavaštvo. Već početkom siječnja izlazi knjiga koja govori o obnovi Starog mosta, kao i  zbornik radova o Nikoli Šopu. Iduća godina ima i nekoliko obljetnica vezanih za Napredak kao što su 100 godina od ustroja Napretka u Bugojnu i Travniku, 80 godina Hrvatske glazbe, 70 godina Napretkove filharmonije. Radit ćemo i na organiziranju novih Napretkovih podružnica i što je posebno važno na vraćanu oduzete imovine tamo gdje je zakonski to moguće, a to je za sada najvećim dijelom u Hrvatskoj.

 

Iduće godine je i 15 godina od „oživljavanja“ Napretka. Kako sada nakon toliko godina gledate na povijesnu ulogu Napretka?

Svi napretkovci mogu biti ponosni na sve što su napravili u proteklom razdoblju. Malo je društva i na širem području koje je radilo kao Napredak. Pazite samo ovaj podatak. Od 1990. do 2003. u sklopu Napretka realizirano je 3255 manifestacija, što koncerata (585), izložbi (317), knjiga (340), sportskim manifestacija itd. Možda mali dio javnosti zna da je Napredak jedno od najvećih kulturnih društava u Europi što nije mala stvar. U Bosni i Hercegovini pa takvo društvo. Ne mogu sada nabrajati sve riječi koje su nam bile upućene od mnogih ljudi koji žive uz BiH, predstavnika diplomatskog zbora i međunarodne zajednice.

Napredak je pored ovog kulturnog djelovanja pokazao jednu veću dimenziju, dimenziju humanosti. Pa svako dijete u BiH zna kakvu je ulogu Napredak odigrao za vrijeme rata, napose u Sarajevu. Zamislite, mi smo tada podijelili, dakle u vrijeme ratnih stradanja, više od 430 000 obroka, a da ne spominjem svu humanitarnu pomoć koju smo dijelili, spasili veliki dio knjižnog fonda iz Vijećnice itd.

I danas u nekim krugovima slušam već potrošene i na krivim temeljima postavljene teze kako Hrvati u Bosni i Hercegovini ne mogu živjeti, kako za nas ovdje nema mjesta, kako su nam ugrožena ljudska i nacionalna prava. I puno ranije sam se suprotstavljao takvim idejama i mislima i danas sam još uvjereniji kako i Hrvati i svi drugi mogu živjeti, a slobodno mogu reći da je HKD Napredak jedan od pokazatelja kako se može kvalitetno i raditi i afirmirati hrvatsko u Bosni i Hercegovini, a da istodobno ne smetamo drugima i da ne stvaramo neprijatelje. I u tome je ogroman doprinos Napretka.

 

*    *     *    *

 

Sarajevo, 3.1.2005.

Zahvala medijima

 

Ovim putem vam se u ime HKD Napredak želim zahvaliti za praćenje Napretkova Božićnog programa, kao i svih katoličkih blagdana. Također koristim prigodu poželjeti vam svako dobro i puno uspjeha u novoj 2005. godini. Nadam se kako će naša suradnja i nadalje biti uspješna i kvalitetna na obostrano zadovoljstvo.

S poštovanjem,

Predsjednik

Prof. dr. Franjo Topić

 

*    *     *    *

 

dalje...