vijesti

 

Franjo Topić , predsjednik Napretka od 29.9.1990. do danas, rođen je 13. ožujka 1953. godine u mjestu Kasapovići kod Novog Travnika. Gimnaziju je završio u subotičkom sjemeništu (1967-1971.), filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj-filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu (1971.-1977.), a postdiplomski studij s doktoratom na Papinskom sveučilištu Gregorijana (1985.), s temom “Čovjek pred objavom Boga u spisima Hansa Ursa von Balthasara”. Od 1985. godine predaje na VVTŠ u Sarajevu: Ekumensku teologiju, Istočno bogoslovlje, Ekleziologiju. Povijest i nauku religija, Povijest i nauku islama, Vjerodostojnost kršćanske objave. Od 1986. godine je tajnik VVTŠ i prefekt studija. Član je ekumenskog vijeća Biskupske konferencije BiH, međunarodnog komiteta “Islam u Europi” pri Vijeću biskupskih konferencija Europe (CCEE) i Konferencija protestanskih Europskih crkava (KEK), član međunarodne studijske grupe o islamu “Journees

statut  
povijest  
svi predsjednici  
 
podruznice
 

d' Arras”, pročelnik dopisništva Vrhbosanske nadbiskupije za Glas Koncila, predsjednik HKD Napredak od 1990. god. Od 1996. godine predsjednik je Paneuropske unije Bosne i Hercegovine.

Objavio je više znanstvenih i novinarskih članaka, održao brojna predavanja i tribine i sudjelovao na više simpozija i seminara u zemlji i inozemstvu. Surađuje u “Glasu Koncila”, “Stećku”, “Crkvi na kamenu”, “Svjetlu riječi”, “Crkvi u svijetu”. Govori talijanski, njemački i engleski, a služi se latinskim, španjolskim i francuskim jezikom. Godine 1995. dodijeljena mu je međunarodna nagrada “Titus Brandsma” od Međunarodne udruge katoličkog tiska (UCIP) “jer se u svojim napisima i publikacijama u izuzetno teškim uvjetima zalagao za očuvanje humanosti i kršćanskog duha”. Godine 1995. izabran je u Teološko-povijesnu komisiju za proslavu Velikog jubileja 2000 godine.

Objavio je sljedeća djela: "L'uomo davanti alla rivelazione di Dio nel pansiero di H.U. von Balthasar, Herder Editrice", Roma 1990 /strana 225/; "La Teologia della storia di H.U. von Balthazar" / Magistarski rad, (rukopis); "Teološke teme" /Zbornik, uredio/  Sarajevo 1991; "Kršćanstvo Srednjovjekovne Bosne / Zbornik", priredio s Želimirom Puljićem. Objavio brojne članke i recenzije u listovima "Vrelo života", "Mladi teolog",  "Vrhbosna", "Glas koncila", "Stećak" i drugim te u raznim prigodnim i znanstvenim  zbornicima. Održao je brojna predavanja iz teološke i kulturne tematike na tribinima i simpozijima u Berlinu, Dortmundu, Koblenzu, Nettetal/Krefeldu, Hamburgu, Essenu, Neumarktu/Klagenfurtu, Grazu, Beču, Sankt Petersburgu (Rusija), Dubrovniku, Osijeku, Zagrebu, Subotici, Travniku i Sarajevu.

organizacije i udruge  
fond za stipendiranje  
foto  
vas glas  
kontakti