vijesti

SPORTSKO DRUŠTVO NAPREDAK 

Sportsko društvo “Napredak” osnovano je 3. rujna 1996. godine radi promicanja vrhunskog sporta, sportske rekreacije i tjelesnog odgoja. Kao organizirana sportska i društvena sredina, Društvo je težilo, s više ili manje uspjeha, osigurati široki motivacijski okvir za bavljenje sportom u klubovima.

U proteklom razdoblju Upravni odbor društva je svoju aktivnost usmjerio na ostvarenje programa rada (usvojenog na Osnivačkoj skupštini), organizaciju Društva u cjelini, poimenično na osnivanje klubova, materijalnu potporu njima, organizaciju sportskih natjecanja, normativno reguliranje i izradu materijala s naslovom “Osnovne postavke i smjernice razvoja Sportskog društva”.

Društvo je, uz velike napore, u suradnji s klubovima, osiguralo najnužnije uvjete za natjecanje i organizaciju turnira. Klubovi su, također, činili stanovite napore u osmišljavanju vlastitog funkcioniranja, kao što su uvjeti rada (tereni, dvorane, opreme za vježbanje), sportska oprema, potrebna financijska sredstva, prostor za rad i okupljanje i dr.

Društvo je, uz velike napore, u suradnji s klubovima, osiguralo najnužnije uvjete za natjecanje i organizaciju turnira. Klubovi su, također, činili stanovite napore u osmišljavanju vlastitog funkcioniranja, kao što su uvjeti rada (tereni, dvorane, opreme za vježbanje), sportska oprema, potrebna financijska sredstva, prostor za rad i okupljanje i dr.

 

NK SAŠK-Napredak

 

Davne 1910. godine, u Sarajevu utemeljen je SAŠK (sarajevski amaterski športski klub). Prema nekim izvorima osnovali su ga Frico Plaček, Đuro Novotni i Nedžad Sulejmanović, koji su bili i njegovi nogometaši. U prvo vrijeme klub se natjecao u okviru gradske lige da bi 1923. godine, kao prvak grada, sudjelovao u ligi najboljih. Godine 1928. našao se u finalu državnog prvenstva sa zagrebačkim “Građanskim” i kao pobjednik kroz dvije utakmice postao prvakom države.

Kao član Hrvatsko-slovenske lige bio je jedan od najboljih klubova u razdoblju od 1918. do 1941. godine, gdje su igrali ostali klubovi iz Zagreba, Splita, Ljubljane, Osijeka, Varaždina i Subotice. Tijekom Drugog svjetskog rata igrao je u Hrvatskoj ligi. Za vrijeme djelovanja odigrao je više međunarodnih utakmica s klubovima iz Austrije, Turske, Mađarske i drugih zemalja. SAŠK je imao nogometno igralište u Kovačićima, među trenerima bili su Plaček, Gal, Sulejmanpašić, Bevanda, Giljaković, Kražić i Ferigec, a najpoznatiji je bio František Kožuh, bivši nogometaš “Sparte” iz Praga.

statut
povijest
svi predsjednici
podruznice
organizacije i udruge
glazba
likovna umjetnost
izdavastvo i mediji
knjiznica
sport
fond za stipendiranje
foto
vas glas
kontakti
   
   

Treba napomenuti da je “SAŠK” u jesen 1944. godine odigrao zvaničnu utakmicu sa “Đerzelezom” na igralištu tadašnje Slavije, a da je obilježena 55. obljetnica ove utakmice 12. svibnja 1999. godine utakmicom ovih rivala u okviru natjecanja u Drugoj ligi “Jug” BiH.

Nogometni klub “Napredak” utemeljen je 17. prosinca 1994. godine, a za prvog predsjednika kluba je izabran g. Damir Križan.

   
   
   
   

Na dan 4. veljače 1995. godine održana je obnoviteljska skupština SAŠK-a. Sveukupnom aktivnošću članova HKD Napredak NK “Napredak” i predstavnika SAŠK-a, 15. travnja 1999. godine na skupštini Kluba donesena je odluka o spajanju SAŠK-a i NK “Napredak”, a novi naziv kluba je NK SAŠK-Napredak. Za predsjednika novoosnovanog kluba imenovan je gosp. Mirko Prskalo.

Od 1995. godine NK Napredak se natječe u Drugoj ligi “Jug” BiH. U natjecateljskoj sezoni 2000/01. klub je pod nazivom NK “SAŠK-Napredak” izborio ulazak u prvu nogometnu ligu BiH. U klubu pored seniora (registrirano oko 35 nogometaša) djeluju i mlađe kategorije. Juniori se natječu u Kantonalnoj ligi, gdje su zauzeli 3. mjesto, a registrirano je preko 20 nogometaša. Ovo je najvažnija kategorija jer se iz nje popunjava seniorska selekcija. Kadeti se, također, natječu u Kantonalnoj ligi sa promjenjivim uspjehom.

U posljednje vrijeme se razmišlja o otvaranju Nogometne škole “SAŠK-Napredak” za što trebaosigurati materijalnu potporu. Pored uspjeha u redovnom natjecanju Nogometni klub od 1995. godine organizira malonogometne turnire, u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana.